Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.01.2014.
12:15
Beta A

Spajanje kineskog mosta Zemun - Borča

Most Zemun-Borča preko Dunava, koji gradi kineska kompanija CRBC (Čajna Road and Bridge Corporation), sutra će biti spojen, najavilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije. Most će potpuno biti gotov do kraja godine, rekao je predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, koji je bio gradonačelnik Beograda kada je počela izgradnja tog mosta

Napravićemo i metro, reče Đilas
 

"Most ne pripada ni meni, ni (potpredsedniku vlade) Aleksandru Vučiću, ni Privremenom veću Beogradu, već Beograđanima, koji će moći da počnu da ga koriste već krajem godine", rekao je Đilas prilikom obilaska radova i ocenio da je izgradnja mosta Zemun-Borča najveći infrastrukturni projekat u Srbiji.

"Ovo je pravi most na vodi i mi ne govorimo o projektima koji u nazivu imaju reč voda, a u skorijoj budućnost neće postojati", rekao je Đilas ne pominjući imenom projekat "Beograd na vodi" za koji se zalaže vladajuća Srpska napredna stranka.

"Kada se DS vrati na vlast, dobićete i metro"

Predsednik DS-a je najavio i da će njegova stranka kada se vrati na vlast u Beogradu početi izgradnju metroa i da će Beograd do 2018. imati prvu metro liniju. Đilas je rekao i da je beogradska vlast za vreme njegovog mandata na mestu gradonačelnika sprečila prodaju PKB-a, tako da nije morala da se plaća eksproprijacija zemljišta za izgradnju mosta Zemun-Borča. Na tom prostoru će biti i izgrađen Beograd 3, već se na njemu priprema teren kao što je nekada rađeno na Novom Beogradu kada je on izgrađivan, dodao je Đilas.

Radovi na gradnji mosta dugog 1.482 metra počeli su u oktobru 2011, a rok za završetak je kraj oktobra ove godine. Most Zemun-Borča će biti drugi most, posle Pančevačkog, koji će u Beogradu povezati obale Dunava.

Most između Zemuna i Borče je prvi projekat koji Srbija prema državnom sporazumu s Kinom radi sa učešćem kineskih kompanija. Kineska kompanija CRBC, Vlada Srbije i Grad Beograd su ugovor o projektovanju i gradnji mosta Zemun-Borča sklopili u aprilu 2010. godine, a kamen temeljac je tri meseca kasnije položen na zemunskoj strani.

Vrednost potpisanog ugovora je 170 miliona evra, od kojih se 85 odsto finansira iz kredita kineske Eksim banka, dok su preostalih 15 odsto obezbedili Republika i Grad. Kamata na kredit je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok otplate 15 godina.

Pored mosta gradi se i 21 kilometar prilaznih puteva koji će povezati most sa zrenjaninskim i pančevačkim putem, čime će biti napravljena takozvana Severna tangenta u Beogradu. Ukupna vrednost radova je 255 miliona dolara.

Radove na pristupnim saobraćajnicama izvode srpske kompanije i na delu do zrenjaninskog puta biće završeni do kraja 2014, dok zbog problema sa eksproprijacijom kasni gradnja dela do pančevačog puta. Očekuje se da će ti radovi biti završeni u avgustu 2015. godine.

Kako je najavljeno, svečanosti povodom spajanja glavnog raspona mosta prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue i predstavnici Privremene uprave Beograda Siniša Mali i Nikola Nikodijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online