Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.03.2011.
02:37
Blic, Beta A

Dežer: Srbija možda neće postati kadidat za EU do kraja 2011.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je velika mogućnost da Srbija do kraja ove godine ne postane kandidat za prijem u Evropsku uniju.

Vensan Dežer
 

Nema mesta optimizmu

Dežer je u intervju za nedeljni "Blic" dodao da građani Srbije ne bi trebalo da dele optimizam političara u pogledu evropske integracije.


"To je samo jedan od tri moguća scenarija, ali ga ne treba isključiti. Sada je sve u rukama Srbije. Ograničeni smo vremenom, već je sredina marta, a mišljenje Evropske komisije koje je uključno za dobijanje statusa kandidata, dolazi u oktobru. Nadam se da će vlada Srbije biti veoma dinamična u narednom periodu", rekao je Dežer.


Dežer je objasnio da postoji mogućnost i da se status kandidata za Srbiju uslovi sprovođenjem određenih reformi, i time da Vlada Srbije do kraja godine ispuni zacrtani cilj i tako obezbedi zemlji status kandidata - kao što je bilo sa Crnom Gorom prošle godine.


Treba pokazati volju za reforme

Upitan da li Srbija, ako postane kandidat za prijem u EU, može da očekuje i određivanje datuma početka pregovora, Dežer je rekao da sve zavisi od Srbije, ali da "ne treba postavljati očekivanja suviše visoko".


"Nije to samo pitanje Vlade, već i parlamenta, kao i spremnosti samog društva da pokaže da je voljno da se reformiše", kazao je on.
 

"Nikolić podržava evropski put Srbije"

Zamoljen da prokomentariše sve učestalije susrete lidera Srpske napredne stranke (SNS) i predstavnika EU, Dežer je rekao da tu nema ničega novog i iznenađujućeg.
"Pozdravljamo proevropsku poziciju koju je SNS zauzela, i jasno je da (Tomislav) Nikolić i njegova partija podržavaju evropski put Srbije", kazao je Dežer i dodao da će EU nastaviti konstruktivan dijalog sa tom strankom.

"To nije nemoguće, dešavalo se u prošlosti, ali mi znamo da u Srbiji osim potrebe za unutrašnjim reformama, postoje i spoljna pitanja o kojima se mora razmišljati, a to je pre svega stepen saradnje sa Haškim tribunalom, usvajanje nekih od najtežih mera i nastavak teških struktrnih reformi", naveo je Dežer.


Dežer je rekao da od reformisane vlade Srbije očekuje da nastavi rad "već danas, ako ne i juče" i sprovede refome koje se pominju u Akcionom planu.


Šef EU u Srbiji ocenio je da su pitanja iz upitnika EK dobra baza za dalji rad jer "našli smo da u određenim oblastima još nisu donete važne poltičke odluke, kao i da postoje određene neusklađenosti", rekao je on i ukazao na nedostake u pogledu restitucije nacionalizovane imovine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 07:38
Поштовани господине Џезер, Србија нити жели,нити треба ЕУ. Не треба је зато што је сита 1000 година репресије и издаје од стране западне декадентне Европе која је сама себе уништила.Можемо ми имати спољнополитичке односе,али то је то.Боље би нам било да ступимо у шангајску организацију за сарадњу са Кином,Русијом,Индијом и Казахстаном. Погледајмо примјер Пољске,Чешке,Словачке,Мађарске и Румуније....баш им је добро после улазка у ЕУ. Скидам капу Ирској која се ко лав бори против ЕУ диктатуре. Шта једна Норвешка има више од Србије, па није у ЕУ?А највећи стандард Европе. Људи пробудите се!
Nedelja 20.03.2011. 04:35
Izvintite ali koga briga da li cemo postati kandidat za EU? ja se nisam potresao ni najmanje. Eto, zao mi je ali sta je tu je, mora se ziveti i raditi sa ili bez EU.
Nedelja 20.03.2011. 08:11
"Nama ne treba EU", kazu komentatori, dok sede upravo u toj Evropi.Zasto niste u Rusiji ili Kini vec ste tu u toj "truloj" EU? Nije to zbog EU vec zbog para, jel da ? I Rusi imaju pare a niko nece kod njih. Norveska i Irska, kao sto kaze kolchak su bogate, ali Irska je clanica EU, Norveska je clanica NATO a ne Rusije i Kine. Mi svo uvek na pogresnoj strani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online