Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.03.2011.
03:17
Alo! A

Srbi podigli spomenik ubici Srba!

Za postavljanje spomen-ploče mađarskom generalu srpskog porekla Janošu Jovanu Damjaniču, poznatom ubici Srba, u vojvođanskom mestu Ada, glasali su svi odbornici ove opštine, među kojima su i članovi Demokratske stranke sa koalicionim partnerima, pa i predstavnici Srpske napredne stranke, kao opozicija.

Spomen ploča Janošu Damjaniču u Adi
 

Ovo je za beogradski “Alo!“ potvrdio i Zoltan Bilicki, predsednik opštine Ada i član DS-a.


- Na primer, odbornici Srpske napredne stranke su takođe prisustvovali otkrivanju spomen-ploče. Sve stranke treba da gledaju interes građana, da rade na smanjenju tenzija i da se ne oslanjaju na nedokazane hipoteze iz istorije zarad političkih poena. Želim još jednom da naglasim da su ovu skupštinsku odluku svi odbornici jednoglasno izglasali - tvrdi Bilicki.

LSV: Janoš je ubijao ženu i decu

Uklanjanje spomenika Janošu Damjaniču zatražila je juče i Liga socijaldemokrata Vojvodine, odakle kažu da se bore protiv „svake vrste ekstremizma, nacionalističkih i šovinističkih ideja, planova i ispada“, koji bi mogli da naruše međunacionalni sklad u AP Vojvodini.
„Umesto da doprinese tome da se na primeren način građanima AP Vojvodine približi istorijsko nasleđe mađarske nacionalne zajednice, ovaj spomenik je doneo porast međunacionalnih tenzija. Jednako kao što se protivimo da u Novom Sadu spomenik ima Jaša Tomić, osvedočeni ubica i antisemita, protivimo se i Damjaničevom spomeniku u Adi, jer je istorijska činjenica da je reč o čoveku koji je kao general u ratu ubijao civile, žene i decu“, poručili su iz LSV-a.


I dok se od vladajućih stranaka buni samo SPO, iz opozicione SNS tvrde da su obmanuti prilikom glasanja za postavljanje spomenika, te da nisu ni znali zašta glasaju(!?).


- Ne poričemo da smo glasali, ali odluka da se postavi spomen-ploča je doneta kao dopuna dnevnog reda i uopšte nismo znali za koga glasamo! Iz DS-a su rekli da su dobili ploču jednog istaknutog mađarskog revolucionara od bratskog grada i mi smo glasali iz neznanja - tvrdi odbornica SNS-a Stanka Mihajlov i dodaje da su glasali za postavljanje ploče zbog očuvanja i negovanja dobrih međuljudskih odnosa s ljudima mađarske nacionalne pripadnosti, kojih ima oko 80 odsto u opštini Ada.


Odbornici SNS-a će danas organizovati potpisivanje peticije za uklanjanje ove spomen-ploče kako bi se sprečili mogući sukobi Srba i Mađara.
 

Janoš ima i ulice!

Janoš Damjanič (1804-1849) je bio mađarski revolucionar, koji je, iako po rođenju Srbin, ostao upamćen kao egzekutor Srba.Kako kažu u opštini Ada, spomen-ploča je poklon koji su dobili od bratskog grada Budakalas iz Mađarske, gde je isti reljef ugrađen u ogradu jedne pravoslavne crkve (!?). U opštini Ada tvrde da isto tako, ime Damjanič Jovana u našoj državi nose ulice u nekoliko opština, kao što su Odžaci, Kanjiža, Skorenovac itd

- Oseća se tenzija u Adi zbog ovog nesmotrenog čina vlasti. DS je kriv za to, većina njih je u opštini i mi ne krivimo uopšte mađarske partije! Tražimo da se pozovu na odgovornost svi koji su obmanuli građane i odbornike - kaže Stanka Mihajlov i dodaje da joj na ulici prilaze čak i komšije Mađari, koji se izvinjavaju zbog spomen-ploče.


Na svečanosti koja je upriličena prilikom otkrivanja spomenika prisustvovao je i predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši, koji je izjavio da u tome ne vidi ništa loše. Uklanjanje ovog spomenika zatražio je Srpski pokret obnove, dok je desničarski pokret „Naši 1389“ najavio da će ga oni sami skloniti ako to ne urade opštinske vlasti u Adi.


Aleksandar Jugović, potpredsednik Srpskog pokreta obnove, tvrdi da postoje relevantni istorijski dokazi da je Janoš Damjanič počinio zločine i masovna ubistva Srba.


- Sramno je i neprihvatljivo postavljati spomenik zločincu. Predsednik Bilicki je rekao da nije znao ko je Damjanič. E sada, kada zna da je on zločinac, ima obavezu da spomenik odmah ukloni. U protivnom, pojaviće se sumnja da je ipak znao ko je Janoš Damjanič - rekao je Aleksandar Jugović.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 06:48
Нису знали зашта гласају!!!
Subota 19.03.2011. 09:16
Spomenik ima jasnu poruku da se podiže na mađarskoj teritoriji koju su Srbi zadobili od Beča gušenjem mađarske bune 1848 godine. Šta više spomenik ukazuje da su Srbi onda bili svesni da je to Ugarska i za nju se borili. Mađari imaju pretenzije da vrate u svoje okrilje Vojvodstvo Srpsko i zvanično koriste izraz "Južni krajevi". To se najbolje vidi iz desničarskog programa "64 županije" čiji članovi dolaze na muzičke festivale u Sentu, kao iz programa dobijanja mađarskog državljanstva u Vojvodini. Mađarska država stalno ponavlja da će podržati put Srbije u EU ali radi na posebnostima "Vojvodine kao Evropske Regije". Ovo jedino "ne znaju" oni Srbi koji vrše vlast u opštinama mađarske većine.
Subota 19.03.2011. 09:50
danasnja srbija neodvojena od jugoslavije je i danas zemlja titoistickog bratstva i jedinstva, i borbe protiv srpskog nacionalizma i hegemonizma. STRANKA SRBA IZ SRBIJE MORA NASTATI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online