Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Četvrtak 10.03.2011.
03:17
Press A

Ministar kulture nema fakultet

U zvaničnoj biografiji koju je Predrag Marković dostavio Skupštini Srbije navedeno je da je posle završene paraćinske gimnazije "studirao Fakultet političkih nauka u Beogradu i usavršavao istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni". Novi ministar, kadar G17 Plus, izbegao je da kaže da je završio samo gimnaziju, a u polje "zanimanje" napisao je da je "državnik".

Predrag Marković - ministar bez završenog fakulteta
 


Marković je potvrdio saznanja "Pressa" i dodao da je fakultet napustio tek posle šest godina studiranja.
 

- Da, tačno je da nisam diplomirao. Upisao sam Fakultet političkih nauka 1974. godine, ali smo imali predmet Samoupravljanje. Ja nisam hteo da polažem taj ispit i 1980. sam prekinuo studije. Usavršavao sam posle istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni. To vam je nešto poput specijalizacije. Eto, to vam je to. Hvala. Prijatno - rekao je Marković, i završio razgovor, zbog čega smo ostali uskraćeni odgovora zašto je u biografiji predatoj Skupštini napisao da mu je zanimanje "državnik" i da li smatra da neko bez visoke stručne spreme treba da vodi resor kulture i informacionog društva.
 

U G17 Plus tvrde da je Marković odličan kandidat za ministra i da nedostatak diplome ne predstavlja nikakvu prepreku.
 

- On je neuporediv sa slučajem Nadice Momirov, koja je navela pogrešne podatke o svom obrazovanju. Marković nikad nije govorio da je diplomirao, ali to je formalnost. Obrazovaniji je od većine koji su završili fakultete. On je osvedočeni kulturni radnik, vrsni poznavalac domaće i svetske kulture. Čovek koji je ceo život u kulturi, živi od toga jer je izdavač knjiga. Kao takav osetio je "kulturni hleb", zna koliko je gorak i poznaje probleme s kojima se naša kultura bori. Istovremeno, kao bivši predsednik parlamenta, zna kako funkcioniše državna uprava, tako da je odličan kandidat za predloženu funkciju - navode u G17 Plus.
 

Svađa u stranci
 

Informacija o Markovićevoj stručnoj spremi isplivala je na površinu pošto je u samoj stranci došlo do sukoba zbog njegovog postavljenja. Stranačku odluku nisu podržali ni pojedini saradnici prethodnog ministra kulture Nebojše Bradića, koji su odlučili da "zanimanje - državnik" više ne bude tajna.
 

Kolege iz G17 Plus koje su videle Markovićevu radnu knjižicu i biografiju najviše je iznerviralo to što on uz kulturu treba da vodi informaciono društvo, resor koji je pridodat posle rekonstrukcije vlade. Kako će on da vodi sektor novih informacionih tehnologija, kompjutera, programiranja, kakve to veze ima sa njim?!

Drugo, on je bez problema postavljen na ministarsko mesto iako je upravo u Ministarstvu kulture smenjena Nadica Momirov zato što je lažno prijavila da ima završen fakultet. U stranci mnogi misle da je ovo bruka i sramota - navodi izvor "Pressa".
 

Podsetimo, "Press" je otkrio slučaj lažne biografije državne sekretarke Ministarstva kulture Nadice Momirov. Na sajtu ministarstva, ali i G17, čiji je Momirov bila kadar, navedeno je da je ona završila Prirodno-matematički fakultet u Norveškoj i stekla zvanje "diplomirani stručnjak u oblasti biologije i socijalne integracije", a zapravo imala je samo srednju stručnu spremu. Na inicijativu lidera G17 Mlađana Dinkića, Vlada ju je 2. jula jednoglasno smenila.
 

"Press" je prošlog meseca otkrio i da se poslanik Demokratske stranke i zamenik predsednika Odbora za prosvetu Jon Magda predstavlja kao profesor fizičke kulture iako nije završio fakultet. U biografiji objavljenoj na sajtu Skupštine naveo je da je po zanimanju profesor, a medijima je izjavljivao da je diplomirao na bukureštanskom univerzitetu. Međutim, "Press" je dobio potvrdu Univerziteta u Bukureštu iz koje se vidi da je Magda izbačen sa fakulteta na trećoj godini studija.

Četvrtak 10.03.2011. 08:28
Ajd što se klatio 6 godina na fakultetu koji je trajao 4 godine, nego nikako da objasni kako je to on "specijalizirao istoriju i kulturu" u Madridu i Barceloni. Sve sam proveren partijski kadar kao davne 1945. Živeo Predrag Marković - Španac.
Četvrtak 10.03.2011. 07:40
Cela ta vladajuca bulumenta je sa zapocetim fakultetima. Jedina kvalifikacija su im kursevi koje su pohadjali po Segedinu, Budimpesti, Lengliju i drugim mestima radi upropascavanja svakog intersa Srbije u korist drugih.Cak i oni koji imaju diplome su ih dobili preko tate i mame.
Četvrtak 10.03.2011. 08:40
Šta smeta što nije čovek kupio diplomu nego knjigu "Uradi sam", samo da u mladosti nije obijao trafike, mediji bi ga pojeli, a o našim komentatorima da ne govorim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online