Četvrtak 10.03.2011.
03:17
Press

Ministar kulture nema fakultet

Predrag Marković - ministar bez završenog fakulteta
 


Marković je potvrdio saznanja "Pressa" i dodao da je fakultet napustio tek posle šest godina studiranja.
 

- Da, tačno je da nisam diplomirao. Upisao sam Fakultet političkih nauka 1974. godine, ali smo imali predmet Samoupravljanje. Ja nisam hteo da polažem taj ispit i 1980. sam prekinuo studije. Usavršavao sam posle istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni. To vam je nešto poput specijalizacije. Eto, to vam je to. Hvala. Prijatno - rekao je Marković, i završio razgovor, zbog čega smo ostali uskraćeni odgovora zašto je u biografiji predatoj Skupštini napisao da mu je zanimanje "državnik" i da li smatra da neko bez visoke stručne spreme treba da vodi resor kulture i informacionog društva.
 

U G17 Plus tvrde da je Marković odličan kandidat za ministra i da nedostatak diplome ne predstavlja nikakvu prepreku.
 

- On je neuporediv sa slučajem Nadice Momirov, koja je navela pogrešne podatke o svom obrazovanju. Marković nikad nije govorio da je diplomirao, ali to je formalnost. Obrazovaniji je od većine koji su završili fakultete. On je osvedočeni kulturni radnik, vrsni poznavalac domaće i svetske kulture. Čovek koji je ceo život u kulturi, živi od toga jer je izdavač knjiga. Kao takav osetio je "kulturni hleb", zna koliko je gorak i poznaje probleme s kojima se naša kultura bori. Istovremeno, kao bivši predsednik parlamenta, zna kako funkcioniše državna uprava, tako da je odličan kandidat za predloženu funkciju - navode u G17 Plus.
 

Svađa u stranci
 

Informacija o Markovićevoj stručnoj spremi isplivala je na površinu pošto je u samoj stranci došlo do sukoba zbog njegovog postavljenja. Stranačku odluku nisu podržali ni pojedini saradnici prethodnog ministra kulture Nebojše Bradića, koji su odlučili da "zanimanje - državnik" više ne bude tajna.
 

Kolege iz G17 Plus koje su videle Markovićevu radnu knjižicu i biografiju najviše je iznerviralo to što on uz kulturu treba da vodi informaciono društvo, resor koji je pridodat posle rekonstrukcije vlade. Kako će on da vodi sektor novih informacionih tehnologija, kompjutera, programiranja, kakve to veze ima sa njim?!

Drugo, on je bez problema postavljen na ministarsko mesto iako je upravo u Ministarstvu kulture smenjena Nadica Momirov zato što je lažno prijavila da ima završen fakultet. U stranci mnogi misle da je ovo bruka i sramota - navodi izvor "Pressa".
 

Podsetimo, "Press" je otkrio slučaj lažne biografije državne sekretarke Ministarstva kulture Nadice Momirov. Na sajtu ministarstva, ali i G17, čiji je Momirov bila kadar, navedeno je da je ona završila Prirodno-matematički fakultet u Norveškoj i stekla zvanje "diplomirani stručnjak u oblasti biologije i socijalne integracije", a zapravo imala je samo srednju stručnu spremu. Na inicijativu lidera G17 Mlađana Dinkića, Vlada ju je 2. jula jednoglasno smenila.
 

"Press" je prošlog meseca otkrio i da se poslanik Demokratske stranke i zamenik predsednika Odbora za prosvetu Jon Magda predstavlja kao profesor fizičke kulture iako nije završio fakultet. U biografiji objavljenoj na sajtu Skupštine naveo je da je po zanimanju profesor, a medijima je izjavljivao da je diplomirao na bukureštanskom univerzitetu. Međutim, "Press" je dobio potvrdu Univerziteta u Bukureštu iz koje se vidi da je Magda izbačen sa fakulteta na trećoj godini studija.

2024 © - Vesti online