Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 06.03.2011.
12:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Nikolić: Nikakvi odnosi sa Koštunicom

"Ovo je sterilni parlament i mogli bismo komotno da održavamo elektronske sednice i ne dolazimo, onaj zanos kada smo ušli u višestranački sistem 90-ih, više ne postoji", kaže u razgovoru za "Vesti" lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić u Skupštini Srbije
 



Naprednjaci su danas trn u oku i za one na vlasti i za opoziciju, tvrdi Tomislav Nikolić dok seda u crnu fotelju poslaničkog kluba naprednjaka u Skupštini. Upravo je imao verbalni duel s Nadom Kolundžijom, poslanicom Demokratske stranke. Hvata se za daljinski upravljač i pušta prenos sednice. Za govornicom je u tom trenutku njegova bivša koleginica iz Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović. "Tomislav Nikolić je lopov koji je proneverio milione evra", uzvikuje ona, a onda tajac. Nikolić se hvata za glavu i komentariše:
 

- Eto vidite! Ovde se dozvoljava predstavnicima vlasti da govore šta god hoće o opoziciji, a u isto vreme jednom delu opozicije daje se reč samo kada loše govore o naprednjacima. Svima je dozvoljeno da pljuju SNS i dlaka sa glave nikome ne fali zbog toga. A kad ja tokom sednice pomenem Demokratsku stranku, isključe mi mikrofon i dobijem opomenu.
 

Prvo ste rekli da ćete podržati rekonstrukciju Vlade, a onda da nećete...

- To je dezinformacija, mediji su pogrešno preneli. Ne interesuje me rekonstrukcija, ni ko će da ispadne iz Vlade ni ko će nov da uđe. Interesuju me samo vanredni izbori. Mi smo predložili da se državna administracija smanji na polovinu, a i sama Vlada ali taj zakon nije ušao u proceduru. Ako bi povod za rekonstrukciju Vlade bilo to da se naši zakoni nađu na dnevnom redu, a to se nikada neće dogoditi, onda bismo podržali.
 

Nekako, teško je odrediti ko bi bio dobar koalicioni partner naprednjaka nakon izbora...

- Rano je o tome govoriti.
 

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je nedavno rekao da bi on mogao sa vama u koaliciju nakon izbora?

- Iznenadio me. Ne znam šta je Ivici?! On bi da ostavi otvorena vrata, a da ostane na vlasti. Ako dobijemo na izborima i zatreba nam partner da formiramo vladu Dačić će reći "izvini" žutima i doći u Srpsku naprednu stranku. Isto onako kao što je rekao Vojislavu Koštunici kada je otišao ušao u koaliciju sa Demokratskom strankom. Stranke pre izbora treba da se izjasne uz koju su ideologiju, uz ovu koja sada vlada Srbijom ili uz onu koju zastupa Srpska napredna stranka. Stranke manjina bi svakako trebalo da idu u Vladu sa onima koji osvoje najviše glasova. Smatram da neće biti potrebe da se prave neki komplikovani koalicioni dogovori, jer će onaj ko pobedi imati više od 50 odsto glasova.
 

Mislite na vašu stranku?

- Naravno.
 

Ako se to ne desi, ko su poželjni partneri za formiranje Vlade?

- Već smo sačinili sporazum sa Novom Srbijom, i oni bi mogli da sa nama da uđu u parlament.
 

Nova Srbija je već u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, šta je sa vama i Koštunicom?

- Ništa.
 

Dinkićeva taktika

 

Smatrate li G17 plus partijom opozicije?
 

- Dinkić je sada u opoziciji, ali ja sad ne mogu mrtvom vuku da merim rep. Ako se formira anketni odbor da se ispita šta je radio Dinkić, rado ću podržati, a onda neka pravosudni organi dalje rade svoj posao. Videćemo kada dođe do rekonstrukcije Vlade da li je Mlađan Dinkić bio presedan, jer to što je skočio pre nego što je gurnut ne menja bitno stvari. Ili mu je namera da se u Skupštini Srbije ponaša kao opoziciona stranka i tako stiče nove birače, a da istovremeno vrši vlast. Treba, ipak, sačekati da vidimo kako će izgledati rekonstuisana vlada.

Kakvi su vam odnosi?

- Odnosi sa Koštunicom su - nikakvi! Nemam više nikakve kontakte, jer su nakon mitinga zaista grubim rečima govorili o nama. Ocrnili su nas više nego vlast, čak više nego radikali. Taj miting je izgleda bio trn u oku vlasti, ali i delu opozicije. Jednostavno rečeno, Voja nije ušao, iako smo mu širom otvorili vrata.
 

Toliko vas je zabolela tvrdnja DSS-a da ćete sa žutima formirati vladu?

- Sa ovima koji su danas na vlasti ne možemo u istu vladu. Mislim na DS, na Dinkića, Srpski pokret obnove. Socijalisti moraju ranije da se opredele. Moja borba je da sa vlasti odu Boris Tadić i Mirko Cvetković. Ne možemo sa DS-om jer je optužujemo da je ostavila za sobom propast u prethodnih 10 godina.
 

Koliko bi ministara imala vaša vlada?

- Trinaest. To se neće promeniti kada dođemo na vlast. Predali smo Predlog zakona o javnim nabavkama da se suzbiju mito i korupcija i još jedan Predlog zakona kojim se predviđa da se broj poslanika u parlamentu smanji na 125.
 

Dugo ste poslanik kako vam se sada čini situacija u parlamentu?

- Ovo je sterilni parlament i mogli bismo komotno da održavamo elektronske sednice i ne dolazimo. Onaj zanos koji je postojao 90-ih godina kada smo ušli u višestranački sistem, više ne postoji.
 

Da li je istina da SNS plaća bivšeg američkog ambasadora Vilijema Montgomerija mesečno 7.500 evra za lobističke usluge?

- Nije, jer nemamo para. Ugovor sa njim postoji ali je Montgomeri rekao da će ugovor koji smo sa njim sklopili prijaviti svojim vlastima. Zbog toga mislim da je on savestan građanin Amerike. To je veoma korektno.
 

Je l' vi onda dugujete Montgomeriju novac za lobističke usluge?

-Ne dugujemo ništa, jer nisu uradili nikakav posao. Nije bilo para. Očekivao sam da bude promenjen Zakon o finansiranju političkih stranaka, jer sada za svojih 21 poslanika koliko ih imamo u Skupštini ne dobijamo ni dinar. Radikali i dalje koriste taj novac, ne znam po kom osnovu. Kažu toliko su imali kad su osvojili. U stvari, to sam bio ja. Ja sam osvojio svoj mandat. Ako država finansira mandat, valjda gde ja odem idu i pare jer ja sam slobodan kao ptica. Taj novac bi nam omgućio da platimo lobiranje.
 

Mislite da je u redu da se državni novac daje za lobiranje u korist stranke?

- Nisam hteo da lobiram za interese stranke, već da dovedem firme i investitore. Ništa ne bismo sakrili, jer bi isplata išla sa računa stranke. Plaćanje usluga lobiranja nije ništa čudno, jer postoji ugovor socijalista, kao i ugovori Vlade Srbije i Srpskog nacionalnog veća sa Kosmeta sa Amerikancima o lobiranju. Bilo bi dobro da imamo ugovore i sa Kinom, Rusijom, i drugim zemljama pa da navale investicije u Srbiju.

 

Atletičar na skupštinskoj stazi


Tomislav Nikolić je rođen 15. februara 1952. u Kragujevcu, gde se školovao i završio tehničku školu, građevinski smer. Studije prava je prekinuo i započeo radnu karijeru u Građevinskom preduzeću Žegrap. Radio je u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mestima, sve do 1978. kada se vratio u Kragujevac u firmu 22. decembar gde je vodio investicije i održavanje. Do 1992. bio je tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.
 

Nikolić se prvi put partijski angažuje u Narodnoj radikalnoj stranci u Kragujevcu. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991, pod nazivom Srpska radikalna stranka.
 

Jedini je poslanik koji je od 1992. godine biran u svaki saziv Skupštine Srbije. Četiri puta bio kandidat za predsednika Srbije, a poslednji put je na predsedničkim izborima 2008. godine osvojio je samo oko tri odsto manje od svog protivkandidata iz Demokratske stranke. Svom kumu Vojislavu Šešelju ostao je veran sve dok 6. septembra 2008. nije dao ostavku na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci i osnovao Srpsku naprednu stranku.
 

Otkako postoji višestranačka skupština, Tomislav Nikolić je na funkciji predsednika bio najkraće - od utorka u 16.20 do nedelje u 18 časova, nepunih šest dana. Podneo je ostavku nako što su poslanici dva dana vodili raspravu o zahtevu za njegovo razrešenje.
 

Voli da bere pečurke i peče rakiju u svom rodnom mestu Bajčetini. U mladosti se bavio atletikom, a prijatelji kažu da lepo peva. Supruga Dragica brine o njegovom stajlingu, pa mu svako jutro bira odelo i kravatu. Nikolići imaju dva sina Radomira i Branislava, unuke Lenku, Dimitrija i Vojina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2011. 12:18
naravno da nemas. ako si ti peder on nije. on je srpski medved, bre. kad on krene, iz mesta ste najebali. samo da ustane. sve ce da vas posalje na dugogodisnju robiju.
Nedelja 06.03.2011. 12:46
СПАСИ СРБИЈУ ИЗ ЛУДНИЦЕ КОШТУНИЦЕ!
Nedelja 06.03.2011. 13:51
Čovek sa teflon obrazom još samo da kaže da je on osvojio mandat 90-tih da uđe u Skupštinu, kao što je i ovaj mandat ON osvojio. Nije ga sramota koliko je zadužio kreditima SRS u predizbornoj kampanji, a sada svojata mandat. Neka vrati pare od kampanje, eto mu mandat. Što se tiče Montgomerija, nije on savestan nego zna ako ne prijavi ugovor proći će kao Al Kapone koji je pao na porezu. Svake godine u aprilu se kod USA podnose poreske prijave za prošlu godinu pa ćemo znati koliko je Bili dobio po tom ugovoru. Teflon Tomi neka se spremi u aprilu za iznenadjenje kada Bili podnese poresku prijavu. Samo da Bili ne podnese prijavu pre 16 aprila, propade onoliki stiropor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online