Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Subota 05.03.2011.
11:53
B92 A

Pregovori sa Kosovom, za sada, pod velom tajne

Za početak dijaloga Beogada i Prištine sve je spremno. O timovi za pregovore se malo zna, ali je moguće da se u prištinskom nađu i predstavnici kosovskih Srba. Da razloga za odlaganje dijaloga nema, uveren je i direktor za Balkan, Rusiju i zemlje Istočnog partnerstva u diplomatiji EU Miroslav Lajčak.

Šef pregovaračkog tima Srbije: Borislav Stefanović
 


Iako je detalje o početku pregovora nemoguće saznati, nezvanične informacije iz Brisela govore da EU planira da na početku obema stranama predoči da Brisel pregovore vidi kao priliku da se stvari promene na bolje.
 

“Na ovome ćemo insistirati i ako je to već rađeno tokom priprema za dijalog, ali ovo je prvi put da se timovi zaista sreću licem u lice", rekao je jedan zvaničnik Saveta EU.

Da je sve spremno za dijalog smatra i slovački diplomata Miroslav Lajčak.
 

"Za početak dijaloga je sve spremno i nema razloga da se odlaže", rekao je Lajčak, iako nije zvanično potvrdio da će dijalog početi baš 8. marta kako su najavili srpski i kosovski zvaničnici.

Tahiri: Nema zadiranja u nezavisnost

 

Za vlasti u Prištini, tema predstojećeg dijaloga sa Srbijom su tehnička pitanja, izjavila je u Vašingtonu šef kosovske delegacije na pregovorima Edita Tahiri, ocenivši istovremeno da između stavova dve strane ima dovoljno prostora za nalaženje rešenja.


"Spremni smo da uđeno u pregovore u pozitivnom duhu i pokažemo kreativnost, ali bez zadiranja u nezavisnost, suverenitet, nedeljivost i teritorijalni integritet", rekla je Tahiri.

"Filozofija pristupa je da se dijalog koncentriše u prvom redu na pitanja koja utiču direktno na život ljudi i čije rešavanje će život učiniti jednostavnijim, koja će pomoći regionalnoj atmosferi, regionalnoj trgovini i komunikaciji", rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak

Evropski diplomata kaže da EU vrlo ozbiljno uzima optužbe koje su izrečene na račun kosovskog premijera Hašima Taćija da je umešan u trgovinu ljudskim organima i organizovani kriminal na Kosovu, ali da poštuje princip da je neko nevin dok mu se prestup ne dokaže.

"Misija EULEKS ima od nas mandat da vrlo ozbiljno istraži te optužbe, što EULEKS i čini", smatra Lajčak.

U prištinskom timu i kosovski Srbi?

Kada je reč o timovima i o njima se malo toga zna. Znaju se šefovi, to su Borko Stefanović i Edita Tahiri, a već je bilo pomena da bi se u prištinskom timu mogli naći i predstavnici kosovskih Srba.

Predsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković kaže da Srbi ne treba da budu deo prištinskog tima, već da budu neka vrsta konsultanata zvaničnom Beogradu.

Rada Trajković: Srbi ne treba da budu u timu Prištine

"Svi znaju da najveći deo stanovništa Kosova, da im je poslodavac Beograd. Svi znamo da naš opstanak je vezan za Beograd i naš buduči opstanak je vezan za dogovor sa Albancima sa Kosova i Beograda. U tom smislu mislim da Albanci nisu napravili dijalog sa Srbima, svi znamo da na ovim izborima Srbi severa Kosova nisu učestvovali. Ne postoji nikakav dogovor i komunikacija sa Srbima na severu, što znači da Srbi ne mogu da budu u kosovskom timu jer ne predstavljaju sve Srbe“, kaže Trajkovićeva.
 

Izvršni direktor Samostalne liberalne stranke Dalibor Jeftić ima drugačije mišljenje – Srbi treba da učestvuju u pregovorima bez obzira u kom formatu.

"Mi želimo da uzmemo učešće, ne postavljamo pitanje u kom formatu. Mi želimo da budemo tu kad bude bilo pregovora. Mi smo na strani kosovskih Srba i u tom smislu želimo da pomognemo i Beogradu i Prištini da nađu rešenje koje muče običnog građanina Kosova“, kaže Jeftić.

Za sada je najavljeno da će prvi sastanak Beograda i Prištine biti održan u utorak u Briselu. Ostali detalji nisu poznati.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2011. 13:09
Све је под велом тајне али се нешто ипак зна или наслућује. У тиму Приштине ће бити Срба издајника а Београд ће инсистирати да Косово репубљик прихвати још који комад српске земље и да Србија изгради ауто-пут Ниш - Призрен јер по старом српском обичају млада не излази без спреме кад напушта кућу (већ виђено са Монтенегром). Наши разни тимови су увек знали да се изборе за своје (не, нисам рекао џепове!).
Subota 05.03.2011. 12:03
Дал би пристао Јефтић да буде шофер, шиптарске делегације. И то је учешће у тиму. А само да зна да му то и спремају, да буде шофер и носач пртљага.
Subota 05.03.2011. 12:04
Издајницима који преговарају о добросуседским односима са Косовом судити одмах по доласку Србина на власт у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online