Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2011.
15:09 >> 19:00h
D. Đorđević - Vesti A

Udavače pobegle u Nemačku

Gornje Trebešinje, selo sedam kilometara istočno od Vranja, smešteno je pored istoimene reke u živopisnom ambijentu. Na prste se mogu izbrojiti kompletna porodična domaćinstva, ali je zato mnogo staračkih, pa meštani kažu da njihovo selo polako izumire.

- Naša procena je da će selo prepoloviti broj stanovnika u narednih 10 godina. Ugasiće se odžak na mnogim kućama jer neće imati ko da nastavi život pored porodičnog ognjišta. Mnogi su ranije otišli u inostranstvo, uglavnom u Nemačku, i tamo ostali da žive. Kad treba da žene sinove, dođu i pokupe nam devojke iz sela. Ono što je kasnije stasalo pobeže u Vranje - počinje priču o svom selu Srđan Stefanović, poljoprivrednik.
 

SELO OSTALO BEZ DEVOJAKA: Svetozar (desno) sa sinom Goranom
 



- Kako neće da se prepolovi kad goč (bubanj) ne odzvanja selom tolike godine. Preko dvadeset njih je stasalo za ženidbu. Evo naš Goran, radi u Simpu, ali se ne ženi - priča Svetozar - Toza Antić, poljoprivrednik.

Pokloni


Svadbe su nekada trajale po tri dana. Komšije bi donosile poklone.


- Pokloni su bili: tiganj, tanjir, lončić, šerpa. Najbolji poklon donosio je starojko, limeno korito za kupanje. A sada, i mašina za pranje veša bi došla, ali nema za kog - ističe Svetozar.


U selu nema devojaka za udaju. Sve gledaju da pobegnu u grad gde su uslovi života bolji.

NE ŽELE DA ODU IZ RODNOG KRAJA: Lokalni mališani
 


- Danas je drugo vreme, ali nije bolje bilo ni ranije. Nije narod džabe govorio: "Da nisi donjovranjska krava i gornjotrebešinjska nevesta." Donje Vranje je bilo odvojeno od grada i snabdevalo je varošane mlekom. Gornjotrebešinjska nevesta morala je da nosi hranu i vodu u rukama i na glavi, i to peške preko brda, pa kroz zemlju smonicu koja se lepi za noge da dođe do njiva. Muči se da napravi jelo, još više da ga donese, a kad stigne čeka je motika u ruke i kopanje do noći - kaže Svetozar i dodaje: Nekada je svadbi u selu bilo po nekoliko mesečno. Živelo se za veselje, pesmu, igru i još ponešto.
 

Čeljikovac ljubavi


Srđan, koji je mlađi od Svetozara, pamti odlaske u školu u Vrtogošu preko brda i pamti mesto na izlasku iz sela kod puta za Baralić koje svi zovu Čeljikovac.
- Tu su dolazili iz Vranja ljubavni parovi, prostru ćebe u bagremaru i sve se vidi. I danas dolaze parovi, samo nema ko da pari oči i uči - kaže Srđan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online