Subota 05.03.2011.
15:09 >> 19:00h
D. Đorđević - Vesti

Udavače pobegle u Nemačku

- Naša procena je da će selo prepoloviti broj stanovnika u narednih 10 godina. Ugasiće se odžak na mnogim kućama jer neće imati ko da nastavi život pored porodičnog ognjišta. Mnogi su ranije otišli u inostranstvo, uglavnom u Nemačku, i tamo ostali da žive. Kad treba da žene sinove, dođu i pokupe nam devojke iz sela. Ono što je kasnije stasalo pobeže u Vranje - počinje priču o svom selu Srđan Stefanović, poljoprivrednik.
 

SELO OSTALO BEZ DEVOJAKA: Svetozar (desno) sa sinom Goranom
 



- Kako neće da se prepolovi kad goč (bubanj) ne odzvanja selom tolike godine. Preko dvadeset njih je stasalo za ženidbu. Evo naš Goran, radi u Simpu, ali se ne ženi - priča Svetozar - Toza Antić, poljoprivrednik.

Pokloni


Svadbe su nekada trajale po tri dana. Komšije bi donosile poklone.


- Pokloni su bili: tiganj, tanjir, lončić, šerpa. Najbolji poklon donosio je starojko, limeno korito za kupanje. A sada, i mašina za pranje veša bi došla, ali nema za kog - ističe Svetozar.


U selu nema devojaka za udaju. Sve gledaju da pobegnu u grad gde su uslovi života bolji.

NE ŽELE DA ODU IZ RODNOG KRAJA: Lokalni mališani
 


- Danas je drugo vreme, ali nije bolje bilo ni ranije. Nije narod džabe govorio: "Da nisi donjovranjska krava i gornjotrebešinjska nevesta." Donje Vranje je bilo odvojeno od grada i snabdevalo je varošane mlekom. Gornjotrebešinjska nevesta morala je da nosi hranu i vodu u rukama i na glavi, i to peške preko brda, pa kroz zemlju smonicu koja se lepi za noge da dođe do njiva. Muči se da napravi jelo, još više da ga donese, a kad stigne čeka je motika u ruke i kopanje do noći - kaže Svetozar i dodaje: Nekada je svadbi u selu bilo po nekoliko mesečno. Živelo se za veselje, pesmu, igru i još ponešto.
 

Čeljikovac ljubavi


Srđan, koji je mlađi od Svetozara, pamti odlaske u školu u Vrtogošu preko brda i pamti mesto na izlasku iz sela kod puta za Baralić koje svi zovu Čeljikovac.
- Tu su dolazili iz Vranja ljubavni parovi, prostru ćebe u bagremaru i sve se vidi. I danas dolaze parovi, samo nema ko da pari oči i uči - kaže Srđan.

2024 © - Vesti online