Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 04.03.2011.
22:40 >> 23:55h
Vestionline A

NVO iz Srbije: Divjak simbol otpora srpskoj agresiji

Šest nevladinih organizacija iz Srbije ocenilo je danas skandaloznim hapšenje ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka, kojeg pravosuđe Srbije tereti za masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojemm su maja 1992. ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira bivše JNA.

NVO iz Srbije ne pominju žrtve u Dobrovoljačkoj
  

Prema njihovoj oceni, hapšenja Divjaka je "skandal svoje vrste, jer upravo on predstavlja simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu".
 

U saopštenju nema ni reči o žrtvama, pravdi i odgovornosti za strašni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, kada su muslimanske snage napale kolonu JNA prilikom dogovorene evakuacije iz kasarne.

Interpol da preispita poternice

 

 

NVO traže od austrijskih vlasti da Divjaka odmah puste na slobodu, a od Interpola da preispita sve poternice koje na njihovu listu stavljaju vlasti Srbije.

"Zahtevamo da se obelodane kriterijumi po kojima su takvi zahtevi jedne zemlje, u konkretnom slučaju, Srbije uzimaju u obzir. Zahtevamo od naše vlade da prestane sa politikom koja vodi daljem porastu nepoverenju u regionu, posebno u BiH i da odmah odustane od zahteva da Jovo Divjak bud izručen Srbiji", ističu NVO.

Umesto toga, potpisnici saopštenja optužili su Beograd da aktiviranjem optužnice protiv Divjaka "veoma organizovano sprovodi reviziju istorije iz devedestih".


Saopštenje su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, Fond Biljane Kovačević Vučo, Građanske inicijative, Centar za kulturnu dekontaminaciju i "Civil rights defenders".


Podsetivši da je Divjak Srbin po nacionalnosti, oni su naveli da se "od samog početka suprotstavio opsadi Sarajeva, zbog čega uživa nepodeljeno poštovanje u BiH".


Prema mišljenju tih NVO, "nakon što su Ejup Ganić, Ilija Jurišić i nedavno Tihomir Purda hapšeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza, slučaj Divjak samo produbljuje nepoverenje u regionu prema namerama Beograda".


"Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regionu na pogrešnim osnovama", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da za to "odgovornost ima i međunarodna zajednica i Haški tribunal koji se prilagođavaju Beogradu, kako bi ga privezali za EU".

Međutim, ovakav pristup, kako tvrde "gubi smisao, jer dovodi do zamene teza i iskrivljenih tumačenja koja su žrtvu pretvorili u zločinca".


Te NVO, takođe, traže od Vlade Srbije da se distancira od Miloševićeve politike, kao politike relativizacije odgovornosti za ratove iz devedestih. "Podsećamo Vladu Srbije da je njena prioritetna obaveza da uhapsi i Hagu izruči Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici. To bi bio jedini korak koji bi doprineo obnovi poverenja u odnosima sa susedima, posebno sa BiH", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2011. 22:07
ja stalno govorim ko je na celu dedinjskog staba. dokle cemo trpeti ove antisrpske protuve. sve ih treba uza zid. a dedinjskog diktatora da ne pominjem. oni su njegova produzenaruka, zajedno sa SANU+PEDERI. nema se kud. ovoj okoreloj antisrpskoj oligarhiji se moramo suprostaviti. treba osamariti srpskog medveda. fosnom po obrazu...
Petak 04.03.2011. 22:54
cuj ti nevladinih organizacija o, gmizavci jedni , more sta ste vi "ocenili" ? kolika je "cena" te vase "ocene" u evrima ili dolarima ???
Petak 04.03.2011. 23:10
kad ce srbi iz srbije poceti sa osnivanjem nvo? kako mogu drzavljani bivsih jugo drzava da osnivaju nvo u srbiji? stasa zajovic ,zene u crnom iz crne gore,sonja biserko, helsinski odbor iz hrvatske,borka pavicevic centar za kulturnu dekontaminaciju iz crne gore,inace osnivac pre vise od petnaest godina udruzenja za zastitu crnogoraca u srbiji/valjda su se dobro zastitili/. da dodam da je na celu helsinsakog odbora u hrvatskoj hrvatski nacionalista cicak ,koji na najbolji nacin stiti hrvatske interese,a kod nas ta biserko iz hrvatske, koja valjda isto na najbolji nacin stiti interese hrvatske. ovo je vise strasno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online