Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.02.2011.
15:14
Z. Marjanović - Vesti A

Mladi se vraćaju i hvataju motike

Iako je odrastao u gradu Miloš Kostić vratio se sa suprugom Jelenom na dedovinu gde se bavi poljoprivredom i od prodaje krompira, malina i stoke lepo živi

Ne žale za gradom: Čačanin i Beograđanka na poslovima tipičnim za Polom
 


Deda Ignjatije Kostić(77) i njegova supruga Jelka (75) iz Poloma, sela na Suvoboru, udaljenom od Gornjeg Milanovca četrdesetak kilometara, danas su počasni domaćini dobrostojećeg domaćinstva Kostić jer su nedavno brigu o kući i zemlji preuzeo unuk Miloš (26) sa svojom suprugom Jelenom (26). Ništa tu, možda, ne bi bilo neobično da unuk i njegova supruga nisu gradska deca - on Čačanin, a ona Beograđanka. Svoju budućnost videli su baš u Polomu.

Imaju vremena i za druženje


- Iz godine u godinu sve je više mladih koji se vraćaju na selo, a među njima su i moja sestra Sanja koja se udala u familiju Draškić, ali i Jelenina sestra Ivana koja je sreću našla Polomu udajom za mog komšiju, prijatelja i sada rođaka Dragoljuba Petrovića - kaže Miloš i stiče da sa suprugom nije zapostavio ni društveni život. - U selu često idemo u kućne posete kod prijatelja i komšija, ali skoknemo na izlet i do Beograda i Čačka jer gotovo svaka kuća ima i automobili, a kada se radi, para uvek ima.

s"I pre nego što smo našu ljubav ozakonili i pred Bogom i pred narodom, Jelena i ja smo odlučili da se vratimo na selo. Ja sam po profesiji autolimar iz Čačka , a Jelena je Beograđanka sa diplomom Biološkog fakulteta, smer zaštite životne sredine. I Jelena i ja volimo selo i to je bilo presudno da donesemo odluku da živimo u Polomu, ali i sve drugo nam je govorilo da smo doneli dobru odluku", kaže Miloš Kostić koji je voma brzo postao viđeniji domaćin u selu.
 

Seosko domaćinstvo, a posebno dobro seosko domaćinstvo se veoma teško predaje u ruke nekom dugom bez velikog poverenja, ili velike muke. U slučaju domaćinstva Kostić u pitanju je zadovoljstvo i sve je rešeno vrlo brzo.
 

"Baba Jelka je spremila dobru večeru, a ja sam za večerom predao mledenicma novčanik i time sam dao u ruke imanje, odrešene ruke, ali i veliku obavezu. Imao sam u njih poverenje i već smo baba Jelka i ja sigurni da nismo pogrešili. Oni sada vode brigu o svemu, pa i o nama starcima, a Jelki i meni je preostalo samo da ih ponekad posavetujemo i to je sve. Kada dođe vreme, a to će biti uskoro, Miloš će dobiti i tapiju na desetak hektara imanja", objašnjava deda Ignjatije.
 

Svi zadovoljni: Deda Ignjatije i baba Jelka su presrećni zbog unuka i snaje
 

I Miloš i Jelena su gradska deca, ali od malena su često posećivali svoje na selu i pomagali u poljoprivrednim poslovima i tu je možda i seme njihove odluke koje je proklijalo i zahvaljujući i teškoj ekonomskoj situacijom u zemlji. Ono što nisu znali o selu, zemlji i čuvanju stoke brzo su naučili i za veoma kratko vreme postali su poštovani domaćini.
 

I Ilija će kao Miloš i Jelena

 

Ilija Despotović (20) jedan je od tridesetak momaka iz Poloma koji tek očekuje da stane na "ludi kamen", ali kada se to desi:
 

- Onda ću i ja kao Miloš i Jelena. Mislim, lepo je živeti u gradu, ali mnogo mi se više sviđa da budem svoj na svome u Polomu - ističe Ilija Despotović.


Na redu je proizvodnja zdrave hrane
 

Miloš i Jelena lepo žive od onoga što proizvedu, ali, po rečima Jelene, biće još bolje kada otpočnu sa proizvodnjom zdrave hrane.
 

- Polom je jedno od najzabačenijih sela u celom kraju, ali to je i dobar preduslov za proizvodnju zdrave hrane koja je sve više na ceni. Međutim, za proizvodnju takve hrane su potrebana velika ulaganja, ali se nadam da ćemo vrlo brzo da iskoristimo moje znanje biologa i da ćemo se oprobati i u tom poslu za koji su u Polomu uslovi Bogom dani jer je priroda gotovo netaknuta - planira Jelena Kostić.

"Sejemo oko tri hektara krompira, imamo trideseak ari malina, desetak ari crnog luka, u štali imamo četiri krave, dvadesetak ovaca, voćnjak pun svinja, proda se nešto i drva iz našeg zabrana, imamo svoju mehanizaciju i sve stižemo da uradimo na vreme. Istina, dosta se radi, ali se i dobro i zaradi. Kada sve preračunamo, Jelena i ja mesečno čisto zaradimo oko 600 evra što je za seoske uslove više nego dovoljno da se lepo živi", iskreno priznaje novopečeni domaćin.

Još samo da se oženi: Ilija Despotović i Miloš Kostić

Jelena je sa lakoćom prihvatila život na selu i veoma brzo naučila kako se mesi hleb, kako se muzu krave i kako se siri mleko i prave sir i kajmak, kako se računa kada će se oteliti koja krava... Da se ne shvati pogrešno - i u selu Polom se mnogo radi i teško živi, kao i u svim drugim srpskim selima, ali i pored toga Miloš i Jelena su našli svoju računici i svoj mir.
 

"Ovde nemamo ni gazde, ni šefove, ni razmišljanje kada ćemo ostati bez posla, niti brigu kada gazdarici treba platiti stan. Jednostavno, u prilici smo da samo od nas zavisi kako ćemo organizovati život. U selu živi 270 duša među kojima je četrdesetak mladih i iz godine u godinu ih je sve više jer u gradovima više nema posla i nema lagodnog života. U selu se godišnje proizvede oko 300 vagona najkvalitetnijeg krompira i oko dva vagona maline, a o drugim poljoprivrednim prozvodima i da ne govorim. Svi se dobro poznajemo i ispomažemo u poslovima što je verovatno i razlog što su svi sasvim dobro situirani. Kada se rade veliki poslovi, niko nikoga ne poziva, nego svi dođu na njivu i posao bude obavljen kao dlanom o dlan", sa zadovoljstvom kažu Miloš i Jelena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.02.2011. 15:20
Сачувао му деда њиву. Бог ти дао здравље деда Игњатије и среће твом унуку Милошу !! Да Милош сачува ово имање за своје унуке. П.С. Хвала редакцији на чланку који даје наду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online