Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 21.02.2011.
08:51
Blic A

Putin dolazi da traži od Srbije da ne uđe u NATO

Glavni posao koji ruski premijer Vladimir Putin treba da obavi prilikom posete Srbiji, koja je najavljena za 23. mart, jeste da zatraži od Srbije da ne uđe u NATO.

Putin ne želi da Srbija bude deo NATO-a
 

"To je veoma povoljna situacija za Srbiju jer time dobijamo priliku da Zapadu pokažemo da se i druga velika sila interesuje za nas, a da, s druge strane, donesemo odluku kakva će pokazati EU da smo samostalni, da vodimo politiku koja je u interesu Srbije i u kojoj nema ničega antizapadnog niti antiistočnog“, kaže za “Blic” prof. dr Radoslav Stojanović, bivši diplomata.
 

U tom smislu se tumači i simbolika datuma Putinove posete, dan uoči 12-godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije.

Osim toga, zahtev Putina bio bi i logičan nastavak tema otvorenih tokom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji 2009. godine, kada je državnom vrhu Srbije izložen koncept nove bezbednosne arhitekture koji je trebalo da predstavlja neku vrstu reforme OEBS-a i odgovor širenju NATO-a u neposrednoj blizini Rusije.

Putinova poseta dešava se u trentku jedne od ozbiljnih političkih kriza u poslednjem periodu, pa su mnogi analitičari ocenili da iza posete stoji plan Rusije da, u trenutku kada je odlučnost političke elite i poverenje građana u evropsku budućnost poljuljano, proširi i produbi svoj uticaj na ovim prostorima.
 

Ovo je ujedno i prva Putinova poseta Srbiji posle 2001. godine, a budući da su u tom periodu odnosi naše dve zemlje uznapredovali u mnogim oblastima, očekuje se da će se ova prilika iskoristiti za dogovor niza konkretnih saradnji između Srbije i Rusije.

Slično misli i Konstantin Nikifrov, direktor Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka.

“Ova poseta će, pre svega, biti usmerena na ekonomsku saradnju i za očekivati je da se potpiše niz sporazuma u energetskom, trgovinskom, kulturnom sektoru, kao i u drugim sektorima. Nema sumnje da će biti reči o Južnom toku“, kaže Nikiforov, koji ovu posetu vidi i kao priliku da se svetu pošalje poruka o dobrim odnosima Srbije i Rusije, potvrdi stav Rusije o Kosovu i podrži istraga o trgovini organima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 09:08
Srbijo,pamet u glavu,nemoj svesno sebe da unistavas,nikad ti prijatelji nemogu biti oni koji su ti decu bombardovali osiromesenim uranijumom,koji su gledali kako tvojoj deci,vade pluca,srce,bubrege i nisu hteli da ih zastite,Srbijo budi bar jednom prijatelj sama sebi i budi bar jednom odlucna i budi bar jednom svoja i PODRZI RUSIJU,PODRZI VLADIMIRA PUTINA I PRAVOSLAVLJE!NIKAD U NATO,NIKAD SA MONSTRUMIMA,NIKAD SA ZLIKOVCIMA!ZIVELA SRBIJA I RUSIJA!
Ponedeljak 21.02.2011. 10:39
Brat s bratom.eu nam po nicemu nije srodna a i naneli su nam previse zla.nadajmo se da ce se srbija kompletno okrenuti rusiji.dobrodosao putine.srbski narod te docekuje ko najrodjenijeg.zivela srbija i rusija.
Utorak 22.02.2011. 17:55
Так как я русский то буду писать по русски.Надеюсь кому надо тот переведёт. Всегда Россия была с Сербией, и не важно в каком алиянсе находятся наши страны, наши народы остаются братскими.В любом случае вступление Сербии в НАТО никакой пользы для Сербии не принесёт. Холодная война давно закончилась, но продолжается духовная война....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online