Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.02.2011.
16:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Albanka ostaje sa srpskom decom

Posle mnogo peripetija, Albanka Ljuma Milićević konačno je, iz ruku ministra Ivice Dačića dobila "srpski pasoš", a ovaj gest svi su pozdravili, posebno oni koji su se najviše borili za da ova hrabra žena ostane u Guberevu na Goliji i nastavi da brine o ostareloj svekrvi Milici, deci Miljanu i Martinu, kući i porodičnom imanju.

Da nije bilo udruženja Stara Raška i njegovog predsednika Voje Vučićevića, humanitarca Hida Muratovića, kola Srpskih sestara iz Čačka i dopisništva nekoliko novina i TV-stanica iz Novog Pazara, među kojima su prve bile i "Vesti", za Ljumine nevolje verovatno se ne bi čulo ni u Novom Pazaru, a kamoli u Beogradu gde je jedino mogao da se reši njen problem.

Radiće i muške poslove: Ljuma Milićević sa decom i svekrvom
 



- Kad sam došao da je ožalošćenu obiđem i uručim joj skromnu pomoć pozvao sam i nekoliko novinara sa kojima imamo tradicionalno dobru saradnju. Već sutradan za hrabru Ljumu čulo se ne samo u Srbiji već i u inostranstvu. Drago nam je što je na kraju sve dobro ispalo, što smo istrajali i što će Ljuma ostati na svom porodičnom imanju u Guberevu - kaže Voja Vučićević, predsednik Udruženja Stara Raška, koje najviše brine o srpsko-albanskim brakovima i trudi se da što više Albanki svije porodično gnezdo u Raškoj oblasti.

- Čim sam čuo za nevolje ove hrabre žene, poneo sam joj 30.000 dinara, napravio o njoj reportažu i direktno sam pozvao ministra Dačića da joj, bez oklevanja, omogući srpsko državljanstvo.

Stigla i pomoć: Ljuma Milićević i Voja Vučićević

On ističe da je bio malo skeptik, ali sada je srećan što će Ljuma ostati na svom kućnom pragu, uz svoju ostarelu svekrvu i svoju decu, da se dom Milićevića ne ugasi.
- Boriću se svim silama da sačuvam porodično imanje, da ga obrađujem koliko mogu, da vaspitam i školujem decu, da od njih napravim dobre ljude. Najpre ću položiti vozački ispit, jer mi dozvola treba i za traktor i ternsko vozilo bez kojih nema života u Guberevu, izvadiću sebi i deci zdravstvene knjižice, dobiću dečji dodatak... Sad sam ravnopravan građanin Srbije - kaže Ljuma.


Nije lako živeti u Guberevu koje je zimi često odsečeno od sveta. Ljuma Milićević sada mora da bude i muško i žena, jer sve što je stvarao njen Radisav palo je na njena pleća.


- Biće teško, ali ne žalim se i ne bojim se rada, uz državljanstvo, ličnu kartu i ostalo što do sada nisam imala sve će biti lakše - poručuje Ljuma.
 

Presrećna baka


- Tuga se od septembra, kad je Radisava stradao na traktoru nedaleko od kuće, uselila u naš dom, ovo je prva radost od tog tragičnog događaja. Bojala sam se da Ljuma ne ode, da se ne vrati u Albaniju i ne odvede decu, a ja ostanem sama u ovoj pustinji. Znam da me Ljuma, koja je pametna i divna snajka, ne bi ostavila, ali albanski pasoš joj je isticao, šta ako joj ga ne bi produžili. Sad je sve rešeno, sad je Srpkinja, hvala ministru Dačiću, hvala državi, hvala svima - kaže Ljumina svekrva Milica.

Zna sve muške poslove


Ljuma vozi traktor, kosačicim kosi seno koje potom sama balira i doprema do štale. Sama hrani stoku, muze krave, isporučuje mleko otkupljivačima i od viška pravi golijski sir. Ne pada joj teško da u štali ostane i po nekoliko sati, stigne kaže da se poigra sa decom, da nauči po neku novu srpsku reč, da spremi ručak i da se odmori.

Ponedeljak 21.02.2011. 16:21
Ljuma Milićević --- bravo za ovu gradjanku !! samo jedno pitanje ??? da li bi mogla srpkinja to da ucini ?? (da je bilo obrnuto ) ?? mnogo sam skeptican !!!!!
Ponedeljak 21.02.2011. 16:22
Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić uručio je danas rešenje o prijemu u državljanstvo... bravo za ministra
Ponedeljak 21.02.2011. 18:42
a sta ce se desiti ako se gospodja uda za nekog albanca,ipak je ona mlada zena? Hoce li joj se drzavljanstvo oduzeti?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online