Ponedeljak 21.02.2011.
16:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Albanka ostaje sa srpskom decom

Da nije bilo udruženja Stara Raška i njegovog predsednika Voje Vučićevića, humanitarca Hida Muratovića, kola Srpskih sestara iz Čačka i dopisništva nekoliko novina i TV-stanica iz Novog Pazara, među kojima su prve bile i "Vesti", za Ljumine nevolje verovatno se ne bi čulo ni u Novom Pazaru, a kamoli u Beogradu gde je jedino mogao da se reši njen problem.

Radiće i muške poslove: Ljuma Milićević sa decom i svekrvom
 



- Kad sam došao da je ožalošćenu obiđem i uručim joj skromnu pomoć pozvao sam i nekoliko novinara sa kojima imamo tradicionalno dobru saradnju. Već sutradan za hrabru Ljumu čulo se ne samo u Srbiji već i u inostranstvu. Drago nam je što je na kraju sve dobro ispalo, što smo istrajali i što će Ljuma ostati na svom porodičnom imanju u Guberevu - kaže Voja Vučićević, predsednik Udruženja Stara Raška, koje najviše brine o srpsko-albanskim brakovima i trudi se da što više Albanki svije porodično gnezdo u Raškoj oblasti.

- Čim sam čuo za nevolje ove hrabre žene, poneo sam joj 30.000 dinara, napravio o njoj reportažu i direktno sam pozvao ministra Dačića da joj, bez oklevanja, omogući srpsko državljanstvo.

Stigla i pomoć: Ljuma Milićević i Voja Vučićević

On ističe da je bio malo skeptik, ali sada je srećan što će Ljuma ostati na svom kućnom pragu, uz svoju ostarelu svekrvu i svoju decu, da se dom Milićevića ne ugasi.
- Boriću se svim silama da sačuvam porodično imanje, da ga obrađujem koliko mogu, da vaspitam i školujem decu, da od njih napravim dobre ljude. Najpre ću položiti vozački ispit, jer mi dozvola treba i za traktor i ternsko vozilo bez kojih nema života u Guberevu, izvadiću sebi i deci zdravstvene knjižice, dobiću dečji dodatak... Sad sam ravnopravan građanin Srbije - kaže Ljuma.


Nije lako živeti u Guberevu koje je zimi često odsečeno od sveta. Ljuma Milićević sada mora da bude i muško i žena, jer sve što je stvarao njen Radisav palo je na njena pleća.


- Biće teško, ali ne žalim se i ne bojim se rada, uz državljanstvo, ličnu kartu i ostalo što do sada nisam imala sve će biti lakše - poručuje Ljuma.
 

Presrećna baka


- Tuga se od septembra, kad je Radisava stradao na traktoru nedaleko od kuće, uselila u naš dom, ovo je prva radost od tog tragičnog događaja. Bojala sam se da Ljuma ne ode, da se ne vrati u Albaniju i ne odvede decu, a ja ostanem sama u ovoj pustinji. Znam da me Ljuma, koja je pametna i divna snajka, ne bi ostavila, ali albanski pasoš joj je isticao, šta ako joj ga ne bi produžili. Sad je sve rešeno, sad je Srpkinja, hvala ministru Dačiću, hvala državi, hvala svima - kaže Ljumina svekrva Milica.

Zna sve muške poslove


Ljuma vozi traktor, kosačicim kosi seno koje potom sama balira i doprema do štale. Sama hrani stoku, muze krave, isporučuje mleko otkupljivačima i od viška pravi golijski sir. Ne pada joj teško da u štali ostane i po nekoliko sati, stigne kaže da se poigra sa decom, da nauči po neku novu srpsku reč, da spremi ručak i da se odmori.

2024 © - Vesti online