Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.02.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Euleks sakrio dokaze o klanju Srba

Misija UN na Kosovu tvrdi da je Euleksu predala dokumenta o trgovini ljudskim organima koji su sačinjeni 2003. godine. Reč je o spisama upućenim Tribunalu u Hagu u kojima se nalazi niz detaljnih svedočenja o transportovanju otetih sa Kosova do Žute kuće u Burelju u Albaniji 1999. godine.

Sve je moguće: Dik Marti
 

Unmik tvrdi da nakon što je skrenuo pažnju Tribunalu u Hagu, krajem 2008. i početkom 2009. svu dokumentaciju prosledio Eulesku, te da nije tačno da nisu bili upoznati sa ovim navodima. Misija UN je spremna da potpuno podrži bilo kakvu buduću eventualnu istragu o tim navodima, a verodostrojnost tog dokumenta potvrdila su izvori i u Hagu.


Izvestilac Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti tvrdi da nije imao uvid u prepisku zvaničnika Unmik i Haškog tribunala, ali da su mu poznate činjenice koje su u njima opisane.
 

Šta radi Euleks?

Odluka Euleksa da obustavi istragu o ubistvu srpske dece u Goraždevcu 2003. uznemirila je i obeshrabrila roditelje i rodbinu poginule i teško ranjene dece, koji su se kupali u reci Bistrici nadomak sela i sve koji smatraju da svaki zločinac mora odgovarati za zločin koji je počinio, saopštilo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.
- Porodice žrtava strepe da nema dobre volje da se zločini nad Srbima i nealbancima istraže, i pitaju se šta i za koga radi Euleks, zaključuje Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

- Ukoliko se pokaže tačnim da Euleks nije upoznat sa tim dokumentom, imamo pravo da se upitamo o efikasnosti međunarodne saradnje - izjavio je Marti dodajući da sve to samo "pojačava snažnu nelagodu koju osećamo kako se produbljuje dosije zločina počinjenih posle rata na Kosovu".


Srbi na Kosovu godinama su slušali priču da su njihovi najmiliji prevoženi u logore u severnoj Albaniji. Neretko, su im to u strogoj tajnosti pričale komšije Albanci. Međutim, nijedan pokušaj istrage nije urodio plodom.


Nekadašnji član Srpskog nacionalnog veća, a danas predsednik Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Kabašić priča da su sakupljenu dokumentaciju osim Unmika prosledili i Kforu, ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor.


- Tada nije govorilo o trgovini organima, ali je bilo mnogih priča o da su kidnapovani Srbi odvedeni u Albaniju. Institucije nisu funkcionisale, pa onda se grupa od nas nekoliko pravnika i sudija okupila u odboru za ljudska prava SNV-a. Sakupljali smo informacije, svedočenja građana, a onda smo Unmiku i Kforu prosledili sva naša saznanja. Ipak, nismo imali puno uspeha - kaže Nikola Kabašić. On dodaje da nikada nisu čak ni dobili povratnu informaciju da li je bilo istrage i šta je urađeno.
 

Nastradali i Albanci

- Svi znaju da je bilo trgovine organima i da ima mnogo ljudi koji su prebacivani u Albaniju, a čiji su organi vađeni i prodavani. Ima i Srba i Albanaca. I oni su to doživeli, samo se plaše, pa neće da priznaju. Ne mogu da verujem da Tribunal u Hagu nije poverovao u izveštaj koji je prosledio Unmik, ali se nadam da će se na kraju saznati istina i da će ona pobediti - kaže Milorad Trifunović, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosmetu.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 12:08
Alo Evropo, probudi se!!!! Hello Europe wake up!!!! Hallo Europa, wach endlich auf!!!!!!
Subota 19.02.2011. 12:17
posledica saradnje samozvanih srba poput bradate budale i cede praska. nista im sveto nije.
Subota 19.02.2011. 12:13
Kad bi u srpskoj vladi bio bar jedan clan koji je kao gospodin Mart,i koji zeli da istina izadje na videlo,ovaj slucaj bi i imao neke sanse,moje licno misljenje je da u Beograu nema zelje da se ovaj slucaj sprovede do kraja,pitanje je zasto?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online