Subota 19.02.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti

Euleks sakrio dokaze o klanju Srba

Sve je moguće: Dik Marti
 

Unmik tvrdi da nakon što je skrenuo pažnju Tribunalu u Hagu, krajem 2008. i početkom 2009. svu dokumentaciju prosledio Eulesku, te da nije tačno da nisu bili upoznati sa ovim navodima. Misija UN je spremna da potpuno podrži bilo kakvu buduću eventualnu istragu o tim navodima, a verodostrojnost tog dokumenta potvrdila su izvori i u Hagu.


Izvestilac Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti tvrdi da nije imao uvid u prepisku zvaničnika Unmik i Haškog tribunala, ali da su mu poznate činjenice koje su u njima opisane.
 

Šta radi Euleks?

Odluka Euleksa da obustavi istragu o ubistvu srpske dece u Goraždevcu 2003. uznemirila je i obeshrabrila roditelje i rodbinu poginule i teško ranjene dece, koji su se kupali u reci Bistrici nadomak sela i sve koji smatraju da svaki zločinac mora odgovarati za zločin koji je počinio, saopštilo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.
- Porodice žrtava strepe da nema dobre volje da se zločini nad Srbima i nealbancima istraže, i pitaju se šta i za koga radi Euleks, zaključuje Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

- Ukoliko se pokaže tačnim da Euleks nije upoznat sa tim dokumentom, imamo pravo da se upitamo o efikasnosti međunarodne saradnje - izjavio je Marti dodajući da sve to samo "pojačava snažnu nelagodu koju osećamo kako se produbljuje dosije zločina počinjenih posle rata na Kosovu".


Srbi na Kosovu godinama su slušali priču da su njihovi najmiliji prevoženi u logore u severnoj Albaniji. Neretko, su im to u strogoj tajnosti pričale komšije Albanci. Međutim, nijedan pokušaj istrage nije urodio plodom.


Nekadašnji član Srpskog nacionalnog veća, a danas predsednik Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Kabašić priča da su sakupljenu dokumentaciju osim Unmika prosledili i Kforu, ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor.


- Tada nije govorilo o trgovini organima, ali je bilo mnogih priča o da su kidnapovani Srbi odvedeni u Albaniju. Institucije nisu funkcionisale, pa onda se grupa od nas nekoliko pravnika i sudija okupila u odboru za ljudska prava SNV-a. Sakupljali smo informacije, svedočenja građana, a onda smo Unmiku i Kforu prosledili sva naša saznanja. Ipak, nismo imali puno uspeha - kaže Nikola Kabašić. On dodaje da nikada nisu čak ni dobili povratnu informaciju da li je bilo istrage i šta je urađeno.
 

Nastradali i Albanci

- Svi znaju da je bilo trgovine organima i da ima mnogo ljudi koji su prebacivani u Albaniju, a čiji su organi vađeni i prodavani. Ima i Srba i Albanaca. I oni su to doživeli, samo se plaše, pa neće da priznaju. Ne mogu da verujem da Tribunal u Hagu nije poverovao u izveštaj koji je prosledio Unmik, ali se nadam da će se na kraju saznati istina i da će ona pobediti - kaže Milorad Trifunović, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosmetu.

2024 © - Vesti online