Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.02.2011.
19:08
Vestionline A

Sofija uručila protesnu notu Beogradu

Bugarska je danas uručila protestnu notu Srbiji zbog zabrane skupa u Bosilegradu povodom 138. godišnjice smrti bugarskog nacionalnog heroja Vasila Levskog. Nota je uručena ambasadoru Srbije u Sofiji Aleksandru Crkvenjakovu, a šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov najavio je da će informisati evropske partnere o "grupnom zaustavljanju građana" koji su jutros pokušali da uđu u Srbiju.

Prema tvrdnjama bugarskih izvora, na graničnom prelazu Ribarce zaustavljeni su autobusi kojima su se gosti iz Bugarske uputili u Bosilegrad.

Tu tvrdnju, međutim, demantovao je portparol Policijske uprave u Vranju, major Dragan Stamenković. "Informacija nije tačna. Granični prelaz Ribarce normalno radi. Prelaz ljudi i automobila odvija se u oba pravca", rekao je Stamenković.

Vasil Ivanov Kunčev, poznatiji kao Vasil Levski

Kako je tvrdio predsednik bugarskog Kulturno-informativnog centra (KIC) iz Bosilegrada Ivan Nikolov, prelazak Bugara u Srbiju je sprečen.

"Jutros je iz Sofije, na godišnjicu smrti Vasila Levskog, trebalo da stigne nekoliko desetina visokih gostiju.

Njima je u Ribarcu rečeno da je prelaz zatvoren, pa su se svi oni, posle nekoliko sati čekanja, vratili u Sofiju", rekao je Nikolov, koji je - uzgred - i juče "predviđao“ da će policija pokušati da spreči prelazak granice.
 

Nikolov je kasnije precizirao da su "visoki gosti" - aktivisti nacionalističke stranke Ataka.


Bugarski mediji, koji opširno pišu o ovom slučaju, navode da su srpski carinici ustvari vrlo sporo propuštali vozila na graničnom prelazu, tvrdeći da je reč o rutinskoj kontroli.

Obeležavanje godišnjice smrti Levskog je zbog zabrane okupljanja proteklo skromno, a vence je na spomen bistu Levskom položio bugarski ambasador u Srbiji Georgij Dimitrov.

Petak 18.02.2011. 19:29
Са те стране је Србији кроз историју само зло стизало. За Бугаре важи исто што и за Хрвате: Ако знаш неког да ти је пријатељ, буди сигуран да се добро претвара. Фуј!
Petak 18.02.2011. 21:25
Bugari se drze Ugovora sa Bleda, Tito -Dimitrov iz 1947 o stvaranju Balkanske Federacije kojim se Bugarskoj priznaju Zapadne teritorije sa tim da plate Ratnu stetu Srbiji u iznosu 25 miliona dolara.Onda Tito pismanio poso kada se razisao sa Staljinom. Lako je njemu bilo da krcmi srpsku teritoriju koju su Srbi vratili matici posle I svetskog rata kada je onda bio na strani gubitnika. Oj, Srbijo hoces li se ikada opametiti.
Subota 19.02.2011. 04:13
BUgari iliti zabadaci noza u ledja su nam neprijatelji prve lige. Podmukli i samo cekaju momenat kad smo najslabiji, najoptereceniji i u najvecem krkljancu pa da oni skoce i napadnu nas, da se pokazu kakvi su junaci. POdsetio bih na jedan primer: BUgarska je kao ratnu odstetu morala da vrati 32000 srpske dece u Srbiji koja su odvedena u Bugarsku kao janjicari. Nikada ni jedno nije vraceno. Moj deda-stric je za dlakuu izbegao da bude jedan od te dece. Ako je vlada zabranila ovaj skup (mada ja to nista ne verujem), onda podrzavam tu odluku ne zato sto zelim da se Buggarima brani da slave svoje heroje (daleko bilo) vec zato sto ce to da iskoriste za separatizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online