Petak 18.02.2011.
19:08
Vestionline

Sofija uručila protesnu notu Beogradu

Prema tvrdnjama bugarskih izvora, na graničnom prelazu Ribarce zaustavljeni su autobusi kojima su se gosti iz Bugarske uputili u Bosilegrad.

Tu tvrdnju, međutim, demantovao je portparol Policijske uprave u Vranju, major Dragan Stamenković. "Informacija nije tačna. Granični prelaz Ribarce normalno radi. Prelaz ljudi i automobila odvija se u oba pravca", rekao je Stamenković.

Vasil Ivanov Kunčev, poznatiji kao Vasil Levski

Kako je tvrdio predsednik bugarskog Kulturno-informativnog centra (KIC) iz Bosilegrada Ivan Nikolov, prelazak Bugara u Srbiju je sprečen.

"Jutros je iz Sofije, na godišnjicu smrti Vasila Levskog, trebalo da stigne nekoliko desetina visokih gostiju.

Njima je u Ribarcu rečeno da je prelaz zatvoren, pa su se svi oni, posle nekoliko sati čekanja, vratili u Sofiju", rekao je Nikolov, koji je - uzgred - i juče "predviđao“ da će policija pokušati da spreči prelazak granice.
 

Nikolov je kasnije precizirao da su "visoki gosti" - aktivisti nacionalističke stranke Ataka.


Bugarski mediji, koji opširno pišu o ovom slučaju, navode da su srpski carinici ustvari vrlo sporo propuštali vozila na graničnom prelazu, tvrdeći da je reč o rutinskoj kontroli.

Obeležavanje godišnjice smrti Levskog je zbog zabrane okupljanja proteklo skromno, a vence je na spomen bistu Levskom položio bugarski ambasador u Srbiji Georgij Dimitrov.

2024 © - Vesti online