Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.02.2011.
17:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sveštenik iz Banata prešao kod Artemija

Sveštenik Nebojša Stević iz Eparhije banatske, prišao je pristalicama raščinjenog vladike Artemija. U saopštenju koje je prosleđeno medijima iz Artemijevog okruženja, naglašava se da je jerej Stević "i zvanično prešao u klir Eparhije raško-prizrenske u egzilu“. Glavni razlog za taj potez je , kako se navodi, "javno deklarisanje patrijarha Irineja kao ekumeniste“.

Artemije i jerej Nebojša Stević
 

Spekulacije da je episkopu banatskom Nikanoru (Bogunoviću) iz vrha SPC poručeno, još nakon Stevićevog prisustva na Badnjoj večeri u manastiru u Ljuljacima, gde bogosluži raščinjeni vladika Artemije sa svojim pristalicama, da raščini jereja Stevića, za sada u Eparhiji banatskoj niko nije javno potvrdio.


Protonamesnik Ninoslav Kačarić, sekretar te eparhije SPC, na telefonski postavljeno pitanje o tome odgovorio je: "Pitajte Patrijaršiju“.

Teodosije smenio igumana u Dragancu?

 

Pristalice raščinjenog vladike Artemija potvrdile su "Vestima“ da je vladika raško-pzrenski Teodosije naredio kaluđeru Ignjatiju iz manastira Draganac da "ode iz manastira i napusti eparhiju“, pošto mu je otac Ignjatije, kako nam je preneto,  "otvoreno rekao da on jedino priznaje vladiku Artemija za episkopa raško-prizrenskog“. Iz istih izvora rečeno nam je, takođe, da je vladika Teodosije "smenio i igumana Kirila, jer se na liturgijama u Dragancu molitveno pominje ime vladike Artemija“.

A na konstataciju da je za sveštenoslužitelje u prvoj instanci nadležna eparhija i eparhijski arhijerej , u ovom aslučaju vladika Nikanor, otac Ninoslav je rekao: "Za sada ništa više ne mogu da kažem“
 

U saopštenju "Eparhije raško-prizrenske u egzilu“ navodi se, takođe, da je jerej Stević pre odlaska u Eparhiju banatsku bio klirik Eparhije šumadijske, te da "i sam nosi rane progona od strane lažnih pastira – narušitelja Svetog Predanja“.
 

Podsećanja radi, jerej Stević se još 2006.godine otvoreno usprotivio odstupanjima u tradicionalnom načinu bogosluženja u Eparhiji šumadijskoj, zbog čega je na eparhijskom sudu kažnjen zabranom sveštenodejstva.

Međutim, Sveti arhijerejski sabor, kao najviše zakonodavno telo u SPC, zatražio je od vladike šumadijskog Jovana (Mladenovića) da ukine pomenutu kaznu, a sveštenik Stević potom traži kanonski otpust od vladike Jovana i zvanično prelazi u Eparhiju banatsku.
 

Dvostruki aršini?

Posmatrano sa aspekta uvažavanja administrativnih i sudskih odluka pojedinih episkopija u drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, interesantan je slučaj danas pokojne monahinje Nektarije (Nada Karajčić) iz Nemačke, koja je i preminula u toj zemlji.

Nektarija iz Nemačke

Nju je, naime, episkop srednjoevropski Konstantin (Đokić), pre nekoliko godina lišio monaškog čina, ali je januara 2011. ona sahranjena u manastiru u Kaću ( Eparhija bačka) kao monahinja i opelo joj je služio episkop bački Irinej (Bulović).
 

Nektarija je svojevremeno s kanonskim otpustom iz Eparhije bačke prešla u Eparhiju srednjoevropsku Srpske pravoslavne crkve. Ona je potom, kako je za "Vesti" izjavio vladika Konstantin, samovoljno 1.marta 2004. napustila srpski manastir u Himelstiru.
 

"Po odlasku iz manastira upućen joj je javni poziv, preko zvaničnih eparhijskih glasila, da se javi i reguliše svoj kanonski status. Pošto ona to nije učinila izbrisana je iz redova monaških lica. Nije vođen crkveno-sudski postupak, jer nije dala monaške zavete ni male ni velike shime, već je bila rasoforna monahinja ( samo sa pravom da može da nosi monašku mantiju)“, pojasnio je vladika Konstantin dodajući "o pokojnicima sve najlepše“.
 

Episkop srednjoevropski nije, međutim, mogao da odgovori, da li je danas počivša sestra Nektarija, nakon lišavanja monaškog čina u Eparhiji srednjoevropskoj, tražila da opet bude primnljena u svoju prvobitnu eparhiju i da li se ponovo zamonašila u Eparhiji bačkoj. Rekao je da o tome ne zna ništa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 19:16
Ово је само почетак побуне у Српској православној цркви против Патријарха и Синода, због њиховог приближавања папи и ширењу екуменизма међу свештеним лицима. После овога многи свештеници охрабриће се и отказаће послушност Синоду, јер у раду патријарха Иринеја и Синода виде одступање од православља. У смени владике Артемија по налогу Америке и ЕУ, учествовали су Патријарх и Синод на најпокваренији начин помоћу медија и власти у Београду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online