Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.02.2011.
03:12
D. N. P. - Vesti A

Heroj Raške gladan i promrzao

Dobitnik Novembarske nagrade opštine Raška za plemenitost, humanost i iskazanu hrabrost Momčilo Savić (44) smrzava se cele zime u oronuloj baraci koja prokišnjava i u kojoj ga već godinama na obali Ibra šibaju planinski ledeni vetrovi. On je 13. juna prošle godine spasao život 12-godišnjem Slađanu Šegiću, koga je nadljudskim naporima i uz rizik izvukao sa dna nabujalog Ibra.

Momčilo Savić

Hrabri spasilac od tada kao i do tada provodi dane bez struje, vode, ogreva, često i bez hrane.


- Raška je hladna, jedno od najhladnijih mesta u Srbiji, baraka prokišnjava, puna je vode, leda i vlage, smrzavam se, ali nemam kud.

Draga mi je Novembarska nagrada, ali mnogo bi mi draže bilo da su mi umesto tog papira da li neki kontejner gde bi kao čovek mogao da prespavam i živim.


Obraćao sam se čelnicima opštine, kucao na mnoge adrese, molio, ali do sada se sve završavalo na obećanjima, priča Momčilo koji već godinama kuburi sa bubrezima.


Pre petnaest godina je ostao bez posla, a dok je bio zdrav istovarao je vagone, unosio ugalj u podrume, cepao drva i tako se prehranjivao. I sada, uprkos bolesti, ne odbija ni najteže poslove, ali Raška je malo mesto, dinar je teško zaraditi.


Momčilo nema nikoga svoga, u Raškoj ga svi vole i poštuju, ali kad vetar zasvira kroz njegovu brvnaru i ponestane hrane to mu mnogo ne pomaže. Kada nema nikakvog posla danima trpi glad, ali šta će, sreći se još nada: "Ne mora to da bude kontejner, nek je samo sobičak u kom neću obolevati".
 

Sve zaslužio


U Raškoj je pre mesec dana promenjena vlast, pa se Momčilo se sprema da ponovo zakuca na opštinska vrata i zatraži pomoć.


- Znam da je moja opština mala i siromašna, ali ne tražim mnogo i mislim da sam to zaslužio - poručuje hrabri, humani, bolesni i gladni Momčilo.

Ponedeljak 14.02.2011. 04:53
Nemas ti moj prijatelju nista od tog komada hartije isto kao i svi drugi odlikovani nekim hartijama i komadima bezvrednog metala.Drzava izigrava nekog djeda mraza dajuci postenima,hrabrima i uspjesnim gradanima neke bezvredne hartije ili komade metala u obliku toboze odlikovanja a sve to u stvari drzavu kosta 5 dinara da napravi i ona time smatra da je se oduzila tim ljudima.Da si kakav ubica ili kriminalac da povremeno odradis neki prljav posao za vlast sigurno nebi zivio u toj baraci vec bi ti drzava dala drzavni stan.netrebaju toj drzavi heroji vec placene ubice da koje ce stititi njih i njihove tajkune.
Ponedeljak 14.02.2011. 10:06
Воле га сви осим власти.
Ponedeljak 14.02.2011. 09:55
šta reči nego stihove bore čorbe:"pogledaj dom svoj anđele.i skini paučinu s očiju....."!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online