Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.02.2011.
14:14
Vestionline A

Štrajkovi - šta radi zdravstvo, šta prosveta?

Predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su u sredu nadležnima u Vladi zahteve, a jedan od njih je uvećanje osnovice za obračun i isplatu plata ukupno za 14,5 odsto u ovoj godini, prenose beogradski mediji.

Neko radi, neko ne radi, neko ide u Vladu, neko ne ide nigde - to je Srbija... 

Predsednik sindikata Branislava Plančak rekla je novinarima da su tražili da ih prime predsednik vlade Mirko Cvetković i ministar finansija Diana Dragutinović.

Zdravstvo: “Nezavisnost“ u štrajku pola sata

Danas, u pet do dvanaest, članovi sindikata “Nezavisnost” obustavili su rad na pola sata. Predsednik tog sindikata Zoran Ilić rekao je da je to samo upozorenje resornim ministarstvima.


- Mi smo predali Vladi i ministarstvima naše zahteve. Tražimo povećanje plata, ali i poštovanje posebnog Kolektivnog ugovora. S druge strane hoćemo da se tačno definiše kuda ide novac za edukaciju zdravstvenih radnika, jer nas očekuje već krajem godine sasvim drugačiji sistem plaćanja i rada - navodi Ilić.


On dodaje da sindikat Nezavisnost broji 20.500 članova u preko 136 zdravstvenih i socijalnih ustanova.


Od ponedeljka, 21. februara, u štrajk stupaju lekari koji su članovi Novog sindikata zdravstvo, kaže za S media portal predsednik tog sindikata Živorad Mrkić. Njihov sindikat broji oko 13.000 članova.


Članovi ovog sindikata traže povećanje zarada za 30 odsto i prijem u radni odnos svih zaposlenih koji rade na određeno vreme duže od godinu dana. Oni očekuju od novog ministra da im ne kaže da novca nema.


Prekid rada ne podržavaju članovi Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, ali ni Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Kako smo saznali oni smatraju da još nije došlo vreme koje iziskuje tako radikalne poteze. 

Unija prosvetara: Obradoviću, daj ostavku!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je u sreduda se štrajk nastavlja i da nisu tačne izjave ministra prosvete Žarka Obradovića da je stanje u školama normalizovano, zbog čega smatraju da bi trebalo da podnese ostavku.
 

Ministarstvo: Normalno u 903 škole, skraćeno u 836

Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1.804 škole u Srbiji, nastava se u sredu realizuje u 96,8 odsto, odnosno u 1.739 škola, od kojih su u 46, 5 odsto (836 škola) časovi skraćeni na 30 minuta.

Normalno rade 903 škole (50,3 odsto), a potpunoj obustavi je 3,1 odsto ustanova, odnosno 55 škola, što je za 17 manje nego prethodnog dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Štrajk je ušao u drugu i verovatno dugu fazu i biće briga Obradovića sve dok ne podnese ostavku, navodi se u saopštenju Unije, u kojem se i ocenjuje da Obradović nije razumeo šta su razlozi za štrajk i gde je problem.


Pravi razlozi za štrajk Unije tiču se smanjenja izdvajanja bruto domaćeg proizvoda za obrazovanje, "katastrofalnog" zakona o obrazovanju i u nedostatku Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, navodi se u saopštenju.

Prema podacima tog sindikata, u štrajku je više od 1.200 škola. Obradović se pita o čemu bismo uopšte razgovarali. Jedna od zajedničkih tema sigurno je i ostavka ministra, poručila je Unija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online