Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.02.2011.
15:28
Vestionline A

Ban: Unmik spreman za istragu trgovine organima

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće situaciju na Kosovu i Metohiji i najnoviji izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna na sednici 16. februara. U tom izvetaju je navedeno da je Unmik spreman da podrži istragu o trgovini ljudskim organima, kao i da se očekuje napredak u otvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Unmik spreman za istragu na Kosmetu: Ban Ki-mun
 

Ban je u izveštaju naveo da je Unmik spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosmeu i istovremeno izrazio očekivanje da će se u narednom periodu napredovati ka otvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

Najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN odnosi se na period od 19. oktobra prošle, do 15. januara ove godine.

Ban je, takođe, naveo da je objavljivanje izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, kao i jednoglasno usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini SE, izazvalo je vrlo različite reakcije i talas nezadovoljstva političara na Kosmetu i u Albaniji.

Generalni sekretar je ukazao da su privremene kosmetske vlasti odbacile navode Martija kao kriminalni napad protiv Albanaca, pun izmišljotina, nagađanja i nepostojećih činjenica koje međunarodna pravda nije dokazala, a podržava ih mreža onih koji se protive nezavisnosti Kosmeta.

Srbija je, nasuprot tome, ističe Ban, pozdravila Martijev izveštaj kao nezavisnu potvrdu njenih tvrdnji o trgovini ljudskim organima, kao i podršku tekućoj istrazi srpskog tužioca za ratne zločine.

U izveštaju generalnog sekretara UN napominje se da je Unmik još 2003.godine Haškom tribunalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama, kao i da je krajem 2008. i početkom 2009. godine Unmik preneo sva pomenuta dosijea na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac morao otkriti.

 

Napredak dijaloga Beograda i Prištine

Ban u izveštaju izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprineti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rešenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.

Ban Ki-mun ocenjuje ukupnu situaciju na Kosmetu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gde organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, pre svega onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.

U izveštaju se ističe i da spor oko novih registarskih tablica ima potencijal da ostavi negativne posledice po slobodu kretanja, kao i po političku i bezbednosnu situaciju, sve dok se ne postigne trajnije rešenje, što je moguće i kroz predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.02.2011. 15:41
Ko vam jos veruje ,ni svoju rezoluciju 1244 ne postujete.U rezoluciji se kaze da Srbija moze da posalje na Kosmetu 1000 Vojnika i Policajaca gde je to zasto se to ne postuje.Bombardovana je Srbija bez odobrenja UN sta ste vi uradili da sprecite tu intervenciju NISTA sada bi da ispitate trgovinu organa kako kada samo pitate Ameriku sta da radite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online