Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.02.2011.
12:29
Press A

Hrvati i Crnogorci žive duže od Srba

U Evropi najduže žive Švajcarci, a najkraće Ukrajinci. Prosečni životni vek kod nas je 73,98 godina, a iza nas su Bugari, Rumuni, Turci...Žene žive pet godina duže. Srbi u proseku žive 73,98 godina i po tome smo na 22. mestu u Evropi, pokazuju analize Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U Srbiji je sve duži životni vek
 

Duže od nas žive Švajcarci, Italijani, Islanđani, a od komšija Hrvati i Crnogorci, dok su na listi iza Srbije Rumuni, Bugari, Turci...

Ipak, životni vek građana Srbije od 2000. godine se produžava, pa bi prema procenama SZO, dete rođeno 2008. godine trebalo da živi 2,28 godina duže nego ono koje je na svet došlo 2005.

Ali, dete koje je, na primer, rođeno pre dve godine na Islandu, živeće čak 7,76 godina duže nego ono rođeno u Srbiji.

Na sastanku Regionalnog komiteta SZO, koji je održan u Moskvi, istaknuto je da razlika u dužini očekivanog životnog veka u pojedinim zemljama Evrope ide i do 21 godine.

Na primer, rođeni u Švajcarskoj živeće u proseku 16 godina duže nego neki ljudi rođeni u Ukrajini. Interesantno je i da se gotovo u svim zemljama Evrope životni vek produžava, osim na Malti i u Rusiji, gde se skraćuje.

Predstavnica SZO u Srbiji doktor Melita Vujnović kaže za "Press" da je naša zemlja po životnom veku svojih žitelja na očekivanom mestu na evropskoj listi.

"Životni vek građana Srbije u stalnom je porastu. Istina, postoji jasna razlika između nas i Šveđana, čiji je vek za rođene 2008. procenjen na 81,35 godina, ali to nije ništa dramatično. Kod nas taj parametar raste od 2000. godine vrlo ujednačeno i za žene i za muškarce", kaže predstavnica SZO u Srbiji.

Srbija još znatno zaostaje u odnosu na zapadnu Evropu i to prema rečima naše sagovornice u stvari govori o uslovima života.

"Mi zaostajemo pre svega zbog raka, hroničnih nezaraznih bolesti...Dužina života, u stvari, govori o uslovima života i zdravstvenom sistemu. U Srbiji se ti uslovi poboljšavaju, pa s pravom očekujemo da će situacija po ovom pitanju biti sve bolja. Zemlje, poput Moldavije, gde je životni vek kratak, imaju mnogo veće životne izazove od Srbije. Tamo je velika smrtnost, pogotovo muškaraca", kaže ona za "Press".

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.02.2011. 13:21
Добри дан гос..Срби. Јасам незнам тачно 30 или 40 дана како сам регистрован и читам ове новине и препуцавања примијетио даје овде --свако против сваког + комшија против мене..ту нема логике примијети се по тим + - ... Мислим на онај мит недај боже дасе Срби сложе,мени сведно за те минусе --(ево сам ћу себи метнути минус) А и ви можете хиљаду још али има и она изрека бог све види бог све чује. Поздрав мојим исто мишљеницима...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online