Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
37
Nedelja 06.02.2011.
10:01
Blic A

Titova jahta trune na Savi

"Krajina”, nekada bela kraljevska putnička jahta "Dragor”, kojom je kraljica Marija iz Rumunije došla u Srbiju napravljena je 1928. godine, a koristila ju je kraljevska porodica sve do 1941. Od 1948. nju je do smrti 1980. koristio Tito. Danas trune na Savi ispod mosta Gazela.

Ovako izgleda "Krajina”, kraljevska i Titova jahta danas
 


"Krajina“ je kasnije je prodata prvo Kombinatu u Majdanpeku, a onda privatniku. Poslednji vlasnik je izvadio parnu mašinu i palube dogradio tako da je potpuno izmenjena prvobitna elegantna linija broda, koji je potpuno izgoreo u požaru 2007. tokom snimanja filma "Na lepom plavom Dunavu”. Njegova olupina privezana je za savsku obalu ispod mosta Gazela.


Istorija pamti još neke čuvene parobrode.

Hroničari su zabeležili da je savsko pristanište bilo okićeno zimzelenim granama i trobojkama, kad je kapetan Stevan Jovanović u novembru 1898. godine dovezao iz Nemačke "Cara Nikolu II”. Ovaj je parobrod bio ponos Prvog povlašćenog parobrodskog društva, i saobraćao je između Šapca, Beograda i Radujevca, tada velikog pristaništa na Dunavu, kao salonski brod.

U vreme sloma 1915. godine naša ga posada sama potapa, ali Nemci brod vade 1917. i remontuju u svojim brodogradilištima, a vraćaju nam ga 1926. po ugovoru o miru. Petnaest godina kasnije ovaj parobrod, nazvan po ruskom imperatoru, opet je u središtu istorije.

"Car Nikola II" na brodogradilištu u Kladovu

Počev od 1938.godine, naime, hiljade Jevreja tražile su spas bekstvom Dunavom ka Palestini.

Ali poslednjeg dana 1939. konvoj od brodova "Car Dušan”, "Kraljica Marija” i "Car Nikola II” zaustavljen je na rumunskoj granici, a grupa od oko 1.000 izbeglica, docnije nazvana Kladovo transport, zadržana je u Kladovu sve do septembra 1940. Odatle su prebačeni u Šabac, gde su u oktobru ‘41. streljani.
 

Brod se tada već zvao "Kralj Petar I”, u ratu su ga Nemci krstili "Urfahr“, a posle rata nekoliko meseci je nosio ime "Tito”, pa je onda kao "Split” prevozio putnike između Beograda i Prahova, sve dok ga sedamdesetih nisu usidrili u Beogradu i pretvorili u restoran. Od 1992. je u brodogradilištu u Kladovu. Tamo rđa i trune...
 

"Cara Nikolu II” i još devet brodova Ministarstvo kulture proglasilo je – birokrate kažu "utvrdilo” – za kulturna dobra. Oni po svojim kulturnim, istorijskim, naučnim i tehničkim karakteristikama predstavljaju neprocenjivu zbirku eksponata na vodi, a svaki od tih brodova ima istoriju ne manje zanimljivu od ove ispričane.
 

"Župa“, "Sava“, "Vojvodina“, "Srbija“, "Kovin“, "Kosmaj“, "Pena“ i "Kablar“ ... svaki od njih ima svoju priču. Neki su remontovani i rade, a neki više nisu u funkciji i kao olupine stoje ukotvljene u rečnim lukama.
 

Kad se podvuče crta, najviše je olupina. Mr Gordana Karović iz Muzeja nauke i tehnike kaže da je dobijanje statusa "kulturnog dobra” samo početak i da bi država morala više da učini u zaštiti ovih brodova.

Nedelja 06.02.2011. 10:06
Zasto je zovete Titova jahta , kada ju je on OTEO ? Od kada se razbojnicki plen moze smatrati svojinom ?
Nedelja 06.02.2011. 10:05
Штета, на овоме се могла узети која кинта странцима.
Nedelja 06.02.2011. 10:57
Da je srece da nam je nas Tito ziv danas bi ova jahta jos uvjek plovila i jucer bi svijet odmaro kod kuce mjesto sto protestuje u beogradu.Na srecu nekih nema vise Tite ali nema ni posla,plata,odmora a ni hljeba.Dok je bio marsal ziv vikendom smo isli na utakmice,izletista u kafane a sad na mitinge,kontenere i javne kuhinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online