Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Utorak 01.02.2011.
12:01
Z. Marjanović - Vesti A

Gladni spremaju ustanak

Biće opet 5. oktobar, a moguć je i građanski rat u kome će zaratiti gladni protiv Vlade, kaže za "Vesti" Milenko Obrenović (69), jedan od najboljih poljoprivrednika iz varošice Pranjani pod Suvoborom. Prema njegovom mišljenju, o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji najmanje se pitaju seljaci. Ali, to će se, tvrdi Obrenović, obiti o glavu vlasti koja misli samo na sebe i sve radi protiv seljaka i radnika.

Milenko Obrenović, seljak iz Pranjana
 

Šta je to što ne valja i ko je kriv?
- Pa, kad u mojoj kući nešto ne valja, kriv sam ja kao domaćin. Kad domaćin u seoskom domaćinstvu počne da pravi štetu kući, sinovi mu oduzmu novčanik i stave ga u ćošak. U Srbiji nikada nije bilo gore i za to su krivi domaćini, pre svih Boris Tadić koji kao da ne vidi šta mu se u kući radi, kao da živi u nekoj drugoj zamlji. Cvetković samo nešto obećava, onaj Dinkić radi šta hoće. Spisak krivaca je dugačak, a narod je iz dana u dan sve gladniji pa nije nemoguće da se ponovi 5. oktobar.
Vlast živi u nekom svom svetu, i to u izobilju. Ali, oni mora da znaju da može da dođe do građanskog rata i to gladnog naroda protiv Vlade. A kada narod ustane, neka ovi sadašnji domaćini beru kožu na šiljak.

Šta se to, po mišljenju seljaka, sprema Srbiji?
- Srbiji se sprema jedan veliki kazan narodne kuhinje u kojem neće biti hrane za sve. Rasprodali su sve što je moglo da se raproda, a sve je više gladnih. Seljak još može donekle da izdrži, ali pitanje je dokle. Ja sam ti najbolji primer. Nekada sam imao i po 20 krava muzara u staji, a sada sam ostavio samo jednu koja će, za ne daj Bože, prehraniti moju porodicu. Čoveče, pa država uvozi krompir, a samo u selima pod Suvoborom ima krompira za celu Srbiju, i za izvoz.
 

I puna vreća ima dno

Sanjam o vremenu kada sam mogao da radim, zaradim i živim bez straha. I danas trošim ono što sam zaradio u bivšoj Jugoslaviji. Ali, i puna vreća ima dno! Sanjam državu u kojoj bi moji sinovi i unuci radili i mirno živeli, a kako bi se zvala ta država je najmanje bitno.

Bilo je loših domaćina i pre onih koji danas vladaju Srbijom?
- Bilo je, ali ne ovako loših. U Titovo vreme se znao red, a u to vreme sam i postao gazda. Sve što sam skućio, skućio sam prodavajući svoju robu na pijacama u Sarajevu i Zagrebu. Trideset godina sam bio na pijaci Markale i nikada me niko nije ni popreko pogledao. Ako hoćemo da budemo pošteni, bilo je bolje i za vreme Miloševića, ali od 2000. godine do danas, što bi rek'o seljak, crno bez imalo beline. Ne znam kako će se ovo završiti, ali znam da seljaku polako dogoreva do nokata. Seljak ćuti, ali, i Miloš Obrenović je to znao, to ne valja za vlast.

Da li biste, zbog bržeg ulaska Srbije u EU, prijavili Mladića kada biste znali gde je?
- Vidiš, odavno Mladića nisam video u našim krajevima, ali srpski seljak, to znaju svi, gleda mnogo dalje no što se misli. Kada seljak nešto namerava da uradi misli, pre svega, na svoje unuke, praunuke, čukununuke, na svoju lozu koju nikako ne bi da mu se prekine zbog onog što je neko nekada učinio. Uostalom, zar mislite da seljaci ne prate šta se dešava sa onima koji su odvedeni u Hag?

POVEZANE VESTI

Utorak 01.02.2011. 12:05
revolucija. rusenje dedinjske diktature je na pomolu !
Utorak 01.02.2011. 12:21
Zato nema po kasarnama regruta, jer kako bi to izgledalo da su seljacka i radnicka deca sada jos i naoruzana, a pozove ih neko kome narod veruje i sme da ih pogleda u oci.
Utorak 01.02.2011. 12:28
Vreme je da seljaci uzmu motike u ruke ,(dede i babe) i pocnu sa radovima, a sinovi i unuci sto napustise sela i naselise se u Beograd,da pripomognu, ako vec nisu zaboravili kako se drzi motika..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online