Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.02.2011.
02:11
Press A

Tadić smenjuje ministre iz DS-a!

Predsednik Boris Tadić planira da smeni nekoliko ministara iz Demokratske stranke, jer ne može da sprovede svoju ideju o rekonstrukciji Vlade kojoj se protivi Ivica Dačić.

Nema rekonstrukcije, ima smena: Boris Tadić
 

Kako piše beogradski "Pres", rekonstrukcije Vlade Srbije definitivno neće biti, ali umesto toga predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić posle konsultacija sa premijerom Mirkom Cvetkovićem planira da smeni nekoliko ministara iz DS-a.

Rekonstrukcije neće biti jer nema dogovora u vladajućoj koaliciji, odnosno jer SPS ne želi da smeni nekog od svojih ministara. Kako nema dogovora nema ni najavljenog januarskog sastanka vladajuće koalicije na ovu temu.


Pravo vreme za smene

Prema ovim informacijama predsednik Tadić, koji se iskreno zalaže da Srbija dobije drastično manju vladu, nema drugog izbora nego da smeni nekoliko ministara iz svoje stranke, kako dugo najavljivana priča o rekonsturkciji Vlade ne bi doživela fijasko. Kao glavni kandidati čija je smena moguća navode se ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, ministar poljoprivrede Saša Dragin, a lako je moguće i da otkaz u Vladi dobije i neko od "jačih" ministara iz DS-a.


- Predsednik Tadić, koji je prvi najavio rekonstrukciju Vlade, suočen je sa poražavajućom činjenicom da svoju ideju ne može da sprovede zbog protivljenja lidera SPS Ivice Dačića, koji nije spreman da se odrekne nijednog od svojih ministara. Za razliku od Dačića, lider G17 plus podržava Tadićevu ideju o manjoj vladi, a ne primeru ostavke Tomice Milosavljevića pokazao je da nema probleme sa svojim ministrima. Zato Tadić i nema drugog rešenja nego da umesto rekonstrukcije smeni nekoliko svojih ministara. A posle ostavke Milosavljevića ovo je idealno vreme - rekao je izvor "Presa".

Ko je pravi vođa koalicije?

Sagovornik "Presa" napominje da predsednik Boris Tadić u vladajućoj koaliciji do sada nije uspeo da progura nekoliko svojih inicijativa, što može da ugrozi njegov rejting u javnosti.

- Boris Tadić je tražio rekonstrukciju, koju je blokirao SPS. Tražio je promenu izbornog zakona u Srbiji, odnosno da se umesto proporcijalnog uvede jedan model većinskog načina izbora, ali Dačić je ponovo bio protiv toga. Znate, ako javnost smatra da je predsednik Tadić najodgovorniji za sve što se dešava u zemlji, a s druge strane on ne može da sprovede svoje ideje u okviru koalicije, onda će se u javnosti postaviti pitanje ko je zapravo lider vladajuće koalicije - naveo je sagovornik "Presa".


Prema njegovim rečima, u DS smatraju da će mnogo više izgubiti ukoliko se ništa ne dogodi posle najava rekonstrukcije Vlade nego ako smene nekoliko svojih ministara.


- Bilo je planirano da predsednik Tadić i premijer Cvetković tokom prošlog vikenda razrade ideju o smeni ministara, ali je sastanak odložen zbog puta premijera u Brisel, gde je predao odgovore na Upitnik Evropske komisije. Finalizacija ovog predloga očekuje se po povratku Cvetkovića iz Belgije. Dalje, smena ministara u javnosti može da se prikaže kao jasna poruka DS da želi manju vladu, ali da druge stranke vladajuće koalicije to ne žele - kaže izvor "Presa".


Kandidati za smenu - Čiplić, Dragin...

Kao "najozbiljniji kandidati" za smenu u DS se navode Svetozar Čiplić i Saša Dragin, ali su moguća i neka iznenađenja.


- Postoji nekoliko stvari zbog kojih bi Čiplić i Dragin bez većih problema mogli da budu smenjeni, ali postoji i bojazan da njihova smena ne bi bila adekvatna zamena za odustajanje od rekonstrukcije Vlade. Zato je moguće i da neko od zvučnijih imena ministara iz DS bude smenjeno u ovoj akciji. Lično ne verujem da bi to mogao da bude ministar trgovine Slobodan Milosavljević, jer DS i nema neku dobru zamenu za njega, dok se ostali lakše mogu zameniti - zaključio je sagovornik "Presa".

POVEZANE VESTI

Utorak 01.02.2011. 11:45
Znaci ode ministar za djubre mr. Dulic, ministar za GMO mr. Dragin, ministar za Rasima i Sulju mr. Ciplic, u prvom bacanju lavovima. Ali kasno, stize juzni vetar iz Saharskog pojasa sve do Srbije.
Utorak 01.02.2011. 09:53
Vidi opet ovog izroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online