Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 31.01.2011.
13:53 >> 14:20h
Press A

Prvi srpski gej političar: Dečka sam imao u prvom osnovne

Osnivač Gej strejt alijanse Boris Milićević prvi je javno deklarisani gej i borac za prava homoseksualaca koji je dobio funkciju u jednoj političkoj stranci, i to vladajućoj. Rođen je kao vanbračno dete, majka ga je prvo ostavila u porodilištu, a nešto kasnije i u hotelu, a pravi otac mu se javio telefonom kad je imao 17 godina... Kaže da je prvog dečka imao već u prvom razredu osnovne škole.

Boris Milićević

Na decembarskom Kongresu SPS Milićević je postao član Glavnog odbora socijalista. U razgovoru za "Press" otkriva da je rođen kao vanbračno dete, ostavljen u sirotištu, pa usvojen, kao i da je u najranijem detinjstvu spoznao ljubav prema istom polu.

"Rođen sam 1974. godine u Čajniču u BiH kao vanbračno dete dvoje Nikšićana. Takva veza kod Crnogoraca nije bila odobrena, pa je majka morala da ode u Čajniče da me rodi. Ostavila me je u nikšićkom porodilištu, odakle su me poslali u Dom za decu bez roditelja u Bijeloj. Posle nekog vremena majka me je uzela i odvela u Požarevac. Bila je tu sa nekim čovekom, mojim potencijalnim očuhom. Mislio sam da ćemo živeti zajedno, ali izgleda da sam mu bio smetnja. Samo sam se jedno jutro našao sam u hotelu, majka i on su me ostavili i otišli. Sobarica me je našla", priča Boris Milićević.

Iz tog perioda Boris kaže da nosi ožiljke, i emotivne i fizičke, jer ga je vreo tuš u Zvečanskoj ošurio, pa su mu opekotine lečili komadićima stakla.


"Kad sam imao šest godina uzela me je hraniteljska porodica iz Lisovića kod Barajeva. Bio sam tamo dve godine i ne mogu reći da mi je bilo lepo, jer je tamo bio običaj da se dete vaspitno tuče. Lepo je jedino što sam tamo zavoleo fudbal", priseća se Boris.

Iz Lisovića Boris pamti i prvu ljubav.

"Bilo je to u prvom razredu osnovne škole, jedan dečak kome neću otkrivati identitet jer ne znam ko je danas. Bilo je obostrano, onako zanesenjački, najlepše na svetu. I sećam se da je on toliko plakao kada sam odlazio iz škole jer sam se selio u drugi grad. I ja sam bio tužan", kaže Boris.


Radost u život i normalan način vaspitavanja Borisu su doneli Jelena i Vladeta Milićević, bračni par iz Trstenika koji ga je usvojio.


"To su divni ljudi, puni ljubavi i pažnje. Nisu me terali da ih zovem mama i tata. Sam sam počeo. Bio sam nestašan. Oni mi kupe pantalone, ja ih pocepam na fudbalu. Dođem kući sav uplašen, a oni kažu: 'Ma, nek si ti živ i zdrav'", kaže Milićević.


Priča i da nije bilo lako odrastati kao usvojeno dete, kao i da su ga deca često nazivala pogrdnim imenima, dok su roditelji bili srećni i odmah mu dodelili svoje prezime. U to vreme je počeo da spoznaje i svoju seksualnu orijentaciju.


"Čitao sam 'Hiljadu i jednu noć'. Bio sam srećan što se i tamo nekim likovima dešava nešto slično kao i meni. Da istopolni odnosi postoje mnogo vekova unazad, da nisam to samo ja. U školi sam bio odličan đak. Trenirao sam plivanje osam godina, igrao fudbal. I tukao sam se", kaže Milićević, i dodaje da mu seksualna orijentacija nije predstavljala problem do puberteta.


"Bilo je ljubavi i u osnovnoj školi, gimnaziji. Bilo je dečaka s kojima sam imao neke dečje ljubavi. To se, normalno, krilo. Neki od njih su ostali isti, a neki su se oženili, imaju porodice. Dešavalo se da me startuju devojke, a ja ih iskuliram. Kada dođe do ozbiljnih startova, kažem im da sam gej i sve bude ok", navodi Boris.

Sa biološkim roditeljima nije imao kontakt, niti je želeo, jer za roditelje smatra one koji su bili dobri prema njemu.


"Imao sam 17 i po godina kad je jednog dana u kući u Trsteniku zazvonio telefon. Muški glas s druge strane je rekao: 'Borise, ovde tvoj pravi otac'. Rekao sam mu da me ne interesuje", iskren je Milićević.


Obožavao je statistiku, pa je upisao Ekonomski fakultet i došao u Beograd, gde je radio kao noćni čuvar. Pre toga odslužio je vojsku u Somboru kao vazduhoplovac. Iako je s roditeljima koji su ga usvojili imao iskren odnos, priznao im je da je gej tek kada je napunio 26 godina.


"Okupio sam ih i rekao: 'Mama, tata, imam nešto da vam kažem.' Gledali su me sa strahom. Priznao sam da sam gej. A oni: 'Ma, idi bre, Borise, mi mislili ko zna šta, preplašio si nas'", kaže Milićević.

On otkriva i da mu je najduža i najozbiljnija veza trajala 3,5 godina. "Neću otkrivati njegov identitet, ali to je kao i veza muškarca i žene. Trajalo je dok je funkcionisalo, a onda je prestalo", kaže Milićević.

Prve batine

Parada ponosa u Beogradu 2010.

Ozbiljni problemi počeli su kada je javno počeo da se deklariše kao homoseksualac i da se bori za njihova prava. Zbog toga je hapšen 2002. u Beogradu, nekoliko puta prebijan.


"Na 'Zagreb prajdu' 2003. obukao sam majicu na kojoj piše SSSR, sa srpom i čekićem. Rojters me je uslikao i slika je obišla svet. Sledeće godine opet u Zagrebu obukao sam majicu iz kampanje Bogoljuba Karića na kojoj je ćirilicom pisalo 'Srbija ima snage'. Gledali su me malo čudno, ali sve je prošlo ok. Tokom kampanje 'Gejrila' 2002. beogradska policija me je privela i maltretirala zbog ispisivanja grafita. Nas četvoricu policija je privela i stavila nas na zadnje sedište službenog auta. Jedan od njih kaže: 'Ajde, pederi, ulazite u kola!' Pitam ga kako ćemo sva četvorica na zadnje sedište, a on odgovori: 'Pa, vi volite da se stiskate, biće vam lepo!' Kada smo došli pred stanicu Stari grad, viknu policajac: 'Doveo sam pedere', a onda nas je preuzeo neki komandir. Pošto je jedan od prijatelja bio student na Filološkom, onaj koji ga je saslušavao držao mu je predavanje da neće peder da bude nastavnik njegovoj deci", kaže Milićević.


Ozbiljne batine dobio je na jednom splavu nekoliko dana posle gostovanja na RTS-u.


"Prepoznali su me i počeli da vređaju, biju, rukama, flašama... To nasilje nisam prijavio policiji jer roditelji mog prijatelja nisu znali da je gej. Dešavalo mi se da me pojure na ulici, gađaju, dobacuju. Navikao sam da živim sa tim, ali mislim da se u poslednje vreme situacija drastično poboljšala", kaže Milićević. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.01.2011. 13:56
FUJ !
Ponedeljak 31.01.2011. 14:05
Zagadi mi dan.
Ponedeljak 31.01.2011. 14:12
pa i ovaj Crnogorac, aj sto nam podmecu politicare nego poceli i pedere da nam uvaljuju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online