Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.01.2011.
13:08 >> 16:09h
Z. Marjanović - Vesti A

Četnici pljačkali seljake

Kuća 91-godišnjeg Gvozdena Damnjanovića i njegove pet godina mlađe žene Raše, poslednji je "živi" dom na Ravnoj gori. Ugledni domaćin jedan je od poslednjih svedoka dešavanja u ovom kraju tokom Drugog svetskog rata.

U braku 54 godine: Gvozden i Raša Damnjanović
 



Četnici ravnogorci nisu mu ostali u lepom sećanju, ali kaže da su ipak imali više poštovanja prema meštanima od onih koji su pod istom zastavom počeli da se okupljaju 90-ih godina prošlog veka.
 

- Nekoliko puta su mi palili seno, sekli šumu, bombe i oružje možeš naći svuda, pijani šenluče i balave danima po planini, prete... Prošle godine sam se prepao kad sam prisustvovao nekakvom skupu gde su ravnogorci iz mnogih gradova Srbije odlučivali o formiranju nekakve tajne Vlade Srbije. Tada sam se baš posvađao sa njima i od tada ih nisam više video - ističe Gvozden Damnjanović, poslednji među žiteljima Ravne gore, koji je imao priliku da se rukuje sa Dražom Mihalovićem.
 

Ravna Gora je u to vreme, priča Gvozden, osim za četnike bila utočište i za komuniste koje je predvodio predratni đeneral Vojske Kraljevine Jugoslavije Ljubo Novaković.

 
 - Kada je Draža izašao na Ravnu goru bio je gotovo svakodnevno u našoj kući jer je odranije poznavao mog oca Živana, čuvenog komitu iz prethodnih ratova. Otac je bio i u austrougarskom logoru u Mađarskoj gde je upoznao ruske boljševike, što je bilo presudno za njegovo političko opredeljenje koje je preneo i na mene i na moju braću Predraga, Nenada, Dragića i Milana. U našu kuću Draža je prvi put došao u pratnji 18 oficira, a zatim je uvek dolazio sam i satima nasamo razgovarao sa Živanom.

Ravnogorci mu palili seno...


 

Ostala je tajna o čemu su razgovarali, ali su se ponekad iz sobe čule žučne reči.
 

- Jednom prilikom Draža me je pitao da li bih krenuo sa njim što sam odbio. Moju odluku je prihvatio i nikad me više nije nagovarao da priđem četnicima koje ne smatram borcima za srpstvo. Tu je bio okupljen ljudski talog, a među najgorima su bili Nikola Kalabić, Gojko Ajvaz, Krsto Kljaić i neki major Palošević. To ne mogu reći o Zvonku Vučkoviću, iako se o njemu svašta i govorilo i pisalo. Kalabića sam viđao mnogo puta i nikada treznog. Na Ravnoj gori Kalabića niko od četnika nije voleo, Draža ponajmanje. Ništa drugačiji nije bio ni Krsto Kljaić, koji je pijan maltretirao žene iz okolnih sela. Draža je naredio da se Kljaić strelja, naredbu je trebalo da izvrši Zvonko, ali je to izbegao jer su bili drugovi. To su učinili neki drugi četnici. Video sam kad su četnici preko Ravne gore sproveli 70 partizana koji su kasnije streljani u Valjevu. Kljaić ih je zarobio u bolnici u Gornjem Milanovcu. Ta kolona vezanih partizana je nakratko bila smeštena u našoj kolibi i video sam da su bili izmučeni i krvavi - tvrdi Damnjanović.
 

Priča da je u kući Vojina Damnjanovića bila smeštena Anka, majka Zvonka Vučkovića.
 

- Bio sam u toj kući kada se Zvonko požalio majci: "Bolje da sam noćas poginuo nego što sam doživeo da Srbi udare na Srbe". To je rekao posle prvog napada četnika na partizane u selu Planinica, kojim je Draža lično komandovao. Tada je ubijeno nekoliko zarobljenih partizana.

Vučković se po mnogo čemu razlikovao od drugih četnika od kojih čovek nije mogao da prođe putem a da ne bude prebijen i opljačkan, ali sigurno znam da to nikada nije bila naredba Draže Mihailovića...

Kćerka držala Draži predavanje
 

Draža Mihailović, prema svedočenju Gvozdena Damnjanovića, nije bio autoritet za svoju decu koja su na Ravnoj gori bila samo jednom.
 

- Tada su u kući Vojislava Damnjanovića bili Dražina ćerka Gordana i sinovi Branko i Vojislav. Bio sam prisutan kada mu je ćerka održala predavanje rečima: "Tata, ti si lud čovek koji ne zna šta radi. Kada se rat završi, za tebe neće biti mesta u ovoj zemlji. Okani se onoga što radiš, jer ćeš posle rata biti među kažnjenicima"! Njegov komentar je samo bio: "Ej, deco, moja deco!"

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online