Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.01.2011.
02:14
Blic A

Stefanović: Želimo trajni mir na Kosmetu

Srbija ne želi da pitanje Kosova blokira njen put u EU, već da u direktnim pregovorima sa Prištinom uskladi nacionalni interes i ono što je pogled Brisela na moguća rešenja, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Borko Stefanović: Pregovorima do optimalnog rešenja
 

"Spremniji smo nego ikad, da na nov način dođemo do najoptimalnijih rešenja. U odnosu na ranije pregovore naš pristup sada nije ušančen, jer štiteći državne interese želimo da pitanje Kosova ne blokira naš put u EU, da ljudi na Kosovu žive normalno i bezbedno i da imamo trajan mir, uz istorijski kompromis Srba i Albanaca", poručio je Stefanović.

On je u intervjuu za list "Blic" ocenio da će za Beograd biti veoma važno "koliko su pregovori uspešni", jer će Srbija tako "lakše" ostvariti cilj dobijanja statusa kandidata i eventualnog početka pregovora za ulazak u EU, "iako to nije formalni uslov", kako je naveo.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova rekao je da će prvi direktni razgovori Beograda i Prištine biti vođeni u Briselu, uz posredovanje i učešće EU i dodao da su srpski ekspertski timovi uradili predloge i modalitete rešenja za neke od tema.

"Urađene su alternative za prve moguće teme, telekomunikacije, avio-saobraćaj, katastar i pitanje nestalih. neka pitanja su izrazito povezana, poput funkcionisanja institucija na severu, legalizacije dokumenata, prisustva Prištine na međunarodnim skupovima", rekao je Stefanović.

On je naveo da ne veruje da Albanci imaju spremljena rešenja, jer prema njegovim saznanjima, nisu formirali pregovarački tim.

"Ima spekulacija ko će voditi taj tim, sigurno je samo da će to biti neko najbliži predsedniku prištinske vlade", rekao je Stefanović i dodao da ne očekuje da će izveštaj Dika Martija, usvojen prošle nedelje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, uticati na odlaganje razgovora.

On je istakao da nema osnova za spekulacije da će direktno pregovaranje srpskih vlasti sa Prištinom značiti i priznanje Kosova.

"Ne postoji osnov za tako nešto...Kritičari koji tvrde da mi nekog priznajemo zato što razgovaramo s njim dovode u pitanje normalan evropski proces rešavanja problema", ocenio je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 10:14
Zašto on to govori nama, to su trebali da kažu onima koji su im 19 januara u Strazburu pročitali rezoluciju u kojo piše u tački 5 da razgovora o statusu nema, i u tački 7 da ima da rasformiraju srpske paralelene organe vlasti na Kosmetu. Jasno su im rekli da se to bazira na rezoluciji Srbije kod UN od 9 septembra 2010 i tačka. Sada ostaje samo da se dogovorite ko će prodavati struju i ostale usluge preostalim Srbima i gotovo. Zadatak je završen, Kosmeta u Srbiji više nema. Laku noć Srbijo i mirno spavaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online