Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 27.01.2011.
01:11
RTS A

Glavni krivci iz "Dreničke grupe"

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da je Parlamentarna skupština SE, usvojivši apsolutnom većinom rezoluciju o trgovini organima na Kosmetu i u Albaniji, poslala važnu poruku svim institucijama, koje sada sve usvojene preporuke treba da pretoče u dela, prenose beogradski mediji.

Dik Marti upro prstom u zločince

"Izveštaj o trgovini organima je 'upiranje prstom' i sada je potez na pravosudnim organima i političkim vlastima, da se pokrenu i reaguju", rekao je Marti u intervjuu RTS-u.


Iznenađen apsolutnom podrškom

Marti je istakao i da je, uprkos tome što je, posle delikatnog, teškog i složenog posla sastavljanja izveštaja o trgovini organima, očekivao podršku Parlamentarne skupštine, bio prijatno iznenađen "toliko jasnim i nepobitnim ishodom glasanja".


"Moram da kažem da sam bio iznenađen, očigledno prijatno iznenađen, toliko jasnim i nepobitnim rezultatom glasanja. Mislim da je reč o važnoj poruci, koja je ovime upućena iz Parlamentarne skupštine, uprkos svim kritikama i napadima na moj izveštaj.

Mislim da ovako ogromna većina glasova za izveštaj pokazuje kolika je podrška koju mu je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope i smatram da je time upućena važna poruka svim institucijama, koje sada stvarno i istinski sve usvojene preporuke treba da pretoče u dela", naglasio je Marti.


Glavni krivci iz "Dreničke grupe"

Marti je rekao da je kao glavne vinovnike zločina izdvojio "Dreničku grupu", kako se ne bi stekao utisak da se kriminalizuje celokupna Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), iako je "kriminalni element izvukao korist" iz te paravojne strukture.

"OVK nije bila tradicionalna vojska, nije bila homogenizovana na tradicionalan način, nije imala na svom čelu jednog generala i hijerarhijsku piramidu. To je pre svega bio skup različitih grupa sa različitim vođama, koje nisu obavezno činile jedinstvenu strukturu. Dakle, nije moguće kriminalizovati celokupnu OVK kao takvu, ali je jasno da je kriminalni element izvukao korist iz te vojne ili, ako hoćete, paravojne strukture", rekao je Marti.


Povodom rezolucije o zaštiti svedoka, usvojenoj u PS SE, Marti je rekao da izveštaj Žan-Šarla Gardeta podvlači fundamentalni žnačaj zaštite svedoka, ne samo na Kosovu već i u celom regionu, ali da ni u ovom slučaju ne treba govoriti o pobedi, jer "to ne bi bio pravičan izraz".


Skandalozno ubijanje svedoka

"Ako do sada pravda nije bila zadovoljena, ako je postojao veliki broj ljudi koji su izbegli pravdu, to je i zato što nismo bili u stanju da efikasno zaštitimo svedoke. Poznato vam je da su svedoci zastrašivani, ubijani i mislim da je upravo to skandalozno", naglasio je Marti, dodavši da ne želi da otkrije ni jedan detalj o svedocima, sve dok im ne budu pružene sve pravne garancije i zaštita.


"Kada se to dogodi, siguran sam da će progovoriti", ocenio je Marti.


Marti je istakao da je Savet Evrope "čuvar vrednosti koji mora da štiti istinu".


"Svi mi smo pomalo čuvari vrednosti i načela izraženih u Evropskoj povelji o ljudskim pravima. I kada smatramo da nešto ne valja, mi u to upremo prst. Suštinski, ovaj izveštaj je upravo to - upiranje prstom.

I posle te optužbe, koja je detaljna, konkretna, sada je potez na pravosudnim organima i političkim vlastima, koje treba da podignu na noge pravosudne institucije, koje će biti efikasne i verodostojne. Dakle, sada je na tim organima i zvaničnicima da se pokrenu, reaguju i uspostave sve neophodne strukture", rekao je Marti.

Euleks razmišlja o zaštiti svedoka

 

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da Euleks planira da zaštiti svedoke trgovine ljudskim organima tokom rata na Kosmetu.

 

Oliver Ivanović

"Iako formalno nisu preduzeli nikakve korake, iz razgovora koje sam imao danas, zaključujem da u Euleksu razmišljaju o posebnom programu zaštite svedoka, ali to košta.

 

Jer, sve što je dobra ideja mora da bude pokriveno i finansijskim planom", rekao je Ivanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

 

Prema njegovim rečima, sudije i tužoci Euleksa su bili izloženi pritiscima kad god su se dotakli ozbiljnijeg slučaja u kojem se pominje neko od političara sa Kosmeta i sigurno je da se zbog toga oni ne osećaju nimalo lagodno.

 

"Ovo su slučajevi visokog rizika i ovde će pritisci biti mnogo jači i veći. Sumnjam da mogu sačuvati zaštićenog svedoka u Prištini ili negde na Kosovu i Metohiji", kazao je Ivanović povodom slučaja trgovine organima u vezi s kojim se pominju i neki najviši
funkcioneri Kosova, među kojima i premijer Hašim Tači.

 

"Euleks mora odmah da razmišlja, a čini mi se da razmišljaju i o mogućnosti da izmeštaju takve svedoke van teritorije Kosova i Metohije jer je ih je onda lakše čuvati", dodao je Ivanović.

 

Ivanović je kazao da Vlada Srbije bez politizacije treba da insistira na pravnom rešavanju problema i da u Evropskoj komisiji i Ujedinjenim nacijama pokreće to pitanje dok ne dobije odgovor koji je sud nadležan jer to u ovom trenutku još nije izvesno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.01.2011. 08:44
ako se antisrpska dedinjska oligarhija ne bude mesala u istragu, onda postoje dobri izgledi da se koljaci pohapse ili likvidiraju. nego, kako su ceda prasak i bradata budala...
Četvrtak 27.01.2011. 08:55
Ja mislim da nije samo Drenicka grupa odgovorna nego i grupa pod vodjstvom Haradinaja jer su oni morali da prevoze otete ljude sa celog Kosmeta za Albaniju.Nista se nije moglo uraditi bez znanja Haradinaja i njegove brace.Nadam se da ce SAVET EVROPE sastaviti nezavisne istrazitelje u vezi ovog slucaja jer EULEKS tu nemoze nista uraditi.Daj boze da ovi zlocinci osete ruku pravde i da se pronadju tela Srba da se konacno dostojno sahrane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online