Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 24.01.2011.
08:24
danas.rs A

Srbi, uvedite zatvor za političare!

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije - GREKO došla je do saznanja da efektivna kontrola nad finansiranjem političkih stranaka u Srbiji skoro da i ne postoji, pa se kao rešenje ovog problema predlaže i uvođenje niza drugih oblika kazni, kakva je na primer - zatvor.

Rešenje je lako, samo ga treba primeniti: Drago Kos

- Jedna od naših najvažnijih preporuka se odnosi na uspostavljanje jasnih kompetencija nadležnog tela - protivkorupcijske agencije i njeno potpuno osposobljavanje za obavljanje tih funkcija. Bez efektivnog kontrolnog mehanizma i najbolji propisi ostaće mrtvo slovo na papiru - rekao je za “Danas“ Drago Kos, član Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije.


Ima li nade da se novim zakonom o finansiranju stranaka obezbedi transparentnost u ovoj oblasti?

- Očekujemo, da će novi propisi na tom području doneti rešenja, koja će zadovoljiti pravila GREKO i stvarno doneti promene na tom području u Srbiji. Novi zakon o finansiranju stranaka u tome će biti veoma značajan i nacrt zakona ázasad izgleda dobro - ali tek ostaje da se vidi, kako će se implementirati njegova konačna rešenja.


Koliko su predviđene kazne u Srbiji, u procesu finansiranja političkih stranaka, adekvatne predviđenim prekršajima?

- Nisu adekvatne. Procena GREKO je da su preblage te da ih treba ne samo zaoštriti, nego i uvesti druge oblike kazni. Na primer, treba uvesti zabranu finansiranja iz budžeta za određeno vreme, zatvorske kazne za individualne počinioce i slično.


Kako u Srbiji izbeći situaciju da stranke i dalje posluju kao uspešna preduzeća?

- Samo doslednim sprovođenjem propisa. To znači da privredna delatnost političkih stranaka ne može biti njihov prioritet i da u obimu, u kojem postoji, mora da služi samo osnovnim, a to je političkim ciljevima i delatnostima stranke. To je i razlog, zbog čega GREKO preporučuje ograničenja na samo par dozvoljenih privrednih aktivnosti političkih stranaka.

U normalnim državama društvo na prvom mestu...

Kako komentarišete odredbu da donatori sredstava određene stranke, neće moći da učestvuje na javnom tenderu, koji organizuje država?

- U normalnim demokratijama finansijeri finansiraju određene stranke ili političare ne zbog sopstvene koristi, nego zbog toga, da od pobede njihovih kandidata ima korist čitavo društvo u vidu razvoja ekonomije, pravnog i političkog sistema, itd. Pogrešna je pretpostavka da finansijeri za svoje finansiranje političkih stranaka treba da budu nagrađeni dodeljivanjem konkretnih poslova. To se u nekim zemljama stvarno i događa i to je jedan od najopasnijih vidova korupcije.

Ponedeljak 24.01.2011. 08:29
na BLOGU BRE moj brat je postavio fotografiju buduceg zatvora za politicare i njihovih novih stanara. VREDI POGLEDATI !
Ponedeljak 24.01.2011. 09:15
Dakle posle iskustva sa korupcijom u Bugarskoj i Rumuniji jasno su stavili do znanja da je uslov svih uslova da se iskoreni korupcija, a ne Mladic ili tako neka prica. Ima Srbija jedan strasan zakon koji ih na smrt plasi samo treba imati mu..a da se sprovede. To je jezivi zakon o ODUZIMANJU nezakonito stecene imovine. Kada padne ova trula kruska i dodje prava vlast odgovor drzave ce biti JEZIV sve po tom zakonu. Oko za oko, zub za zub, svakom prema zasluzi.
Ponedeljak 24.01.2011. 10:07
I opet ce biti na teretu naroda,i zatvor mora da se finansira iz budzeta,prema tome uvesti smrtnu kaznu,za IZDAJU I KORUPCIJU DRZAVE SRBIJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online