Ponedeljak 24.01.2011.
08:24
danas.rs

Srbi, uvedite zatvor za političare!

Rešenje je lako, samo ga treba primeniti: Drago Kos

- Jedna od naših najvažnijih preporuka se odnosi na uspostavljanje jasnih kompetencija nadležnog tela - protivkorupcijske agencije i njeno potpuno osposobljavanje za obavljanje tih funkcija. Bez efektivnog kontrolnog mehanizma i najbolji propisi ostaće mrtvo slovo na papiru - rekao je za “Danas“ Drago Kos, član Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije.


Ima li nade da se novim zakonom o finansiranju stranaka obezbedi transparentnost u ovoj oblasti?

- Očekujemo, da će novi propisi na tom području doneti rešenja, koja će zadovoljiti pravila GREKO i stvarno doneti promene na tom području u Srbiji. Novi zakon o finansiranju stranaka u tome će biti veoma značajan i nacrt zakona ázasad izgleda dobro - ali tek ostaje da se vidi, kako će se implementirati njegova konačna rešenja.


Koliko su predviđene kazne u Srbiji, u procesu finansiranja političkih stranaka, adekvatne predviđenim prekršajima?

- Nisu adekvatne. Procena GREKO je da su preblage te da ih treba ne samo zaoštriti, nego i uvesti druge oblike kazni. Na primer, treba uvesti zabranu finansiranja iz budžeta za određeno vreme, zatvorske kazne za individualne počinioce i slično.


Kako u Srbiji izbeći situaciju da stranke i dalje posluju kao uspešna preduzeća?

- Samo doslednim sprovođenjem propisa. To znači da privredna delatnost političkih stranaka ne može biti njihov prioritet i da u obimu, u kojem postoji, mora da služi samo osnovnim, a to je političkim ciljevima i delatnostima stranke. To je i razlog, zbog čega GREKO preporučuje ograničenja na samo par dozvoljenih privrednih aktivnosti političkih stranaka.

U normalnim državama društvo na prvom mestu...

Kako komentarišete odredbu da donatori sredstava određene stranke, neće moći da učestvuje na javnom tenderu, koji organizuje država?

- U normalnim demokratijama finansijeri finansiraju određene stranke ili političare ne zbog sopstvene koristi, nego zbog toga, da od pobede njihovih kandidata ima korist čitavo društvo u vidu razvoja ekonomije, pravnog i političkog sistema, itd. Pogrešna je pretpostavka da finansijeri za svoje finansiranje političkih stranaka treba da budu nagrađeni dodeljivanjem konkretnih poslova. To se u nekim zemljama stvarno i događa i to je jedan od najopasnijih vidova korupcije.

2024 © - Vesti online