Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 20.01.2011.
20:51
Vestionline A

EU ne traži da se odreknemo KiM

Preporuke Evropskog parlamenta date u Rezoluciju o Srbiji, koje se odnose na Kosovo i Metohiju, ne znače da Evropska unija od Srbije traži da se odrekne južne pokrajine, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

On je rekao i da će se tokom dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o svim otvorenim pitanjima, pa i o statusu Kosova i Metohije. Preporuke Evropskog parlamenta ne mogu se ignorisati i Srbija može da poboljša komunikaciju sa Euleksom, jer je to u interesu svih na Kosovu i Metohiji, ali prednost imaju stavovi Vlade Srbije i parlamenta, kao i najviši pravni akt zemlje u kome piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, rekao je Ivanović.

Kosmet je sastavni deo Srbije: Oliver Ivanović
 


Prema njegovim rečima, usvajanje amandmana "zelenih", u kome se zahteva da se predstojeći dijalog Beograda i Prištine "ne dotiče pitanja statusa", kao i drugih preporuka Evropskog parlamenta vezanih za južnu pokrajinu, nije iznenađenje, jer su 22 od 27 zemalja članica Unije priznale nezavisnost Kosova i Metohije i "sklone su da svoje stavove zaštite takvom odlukom".


"Pažljivo ćemo analizirati rezoluciju i držaćemo se programa vlade i odluka skupštine",

I Albanci slave rezoluciju EP

 

Potpredsednik vlade samoproklamovane republike Kosova i Metohije Hajredin Kući izjavio je danas da ta vlada pozdravlja usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, ističući da se radi o "jasnom signalu" prema Kosovu.


"Kosovska vlada je zadovoljna stavom Evropskog parlamenta. Konkretno, rekao bih, u dva pravca - prema statusu Kosova, a onda i nezavisnosti. Jučerašnje usvajanje rezolucije je dobar signal za Kosovo, Srbiju, ali i region", rekao je Kući u Prizrenu gde je prisustvovao ceremoniji primopredaji dužnosti komandanta regionalnog Kfora.

naglasio je Ivanović.


On je istakao da preporuke EP ne znače da se pred Srbiju postavlja uslov da se odrekne Kosova i Metohije i da su i u Uniji svesni da se stabilnost Balkana u velikoj meri zasniva na činjenici da je Srbija demokratska i proevropski orijentisana i da bi svako nametanje uslova tog tipa, koje je za Srbiju pitanje nacionalnog ponosa i identiteta, bilo kontraproduktivno.


Ivanović je kazao da za Srbiju nije rešeno pitanje statusa Kosova i Metohije i da će se tokom dijaloga Beograda i Prištine i o tome razgovarati, ali da to pitanje ne treba "gurati" u prvoj fazi razgovora, jer ukoliko se na startu krene sa teškom temom to može onemogućiti pregovore uopšte.


"Do pregovora o rešenju koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju i za kosovske Albance može doći onda kada budemo razgovarali, a razgovaraćemo onda kada obe strane budu spremne", kazao je Ivanović.

On je dodao da na Balkanu neće biti punog mira i stabilnosti dok se i pitanje statusa srpske pokrajine ne bude rešilo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 20:59
Da li ste vi normalni,pa sta Eu ima da trazi nije Kosovo i Metohija svojina Evropske unije,nego je to Srpska zemlja,a drugo jeste pre neki dan objavili statistiku da 57%Srba je protiv ulaska u EU mada licno mislim da je ovaj procenat mnogo veci ali nije bitno,zasto dozvoljavate da EU odlucuje u Srbiji,cime su nas zaduzili,sta su nam dali,sankcije,bombardovanje podrzali otimanje SRPSKOG KOSOVA,kasapljenje srpskih civila,OVA VLADA JE NAJVECE ZLO KOJE JE MOGLO DA SE DESI SRBIJI I SRPSKOM NARODU!BOZE POMAZI NAM OSLOBODI NAS OD OVIH IZDAJNIKA I KRIMINALACA UNISTISE NAM I DECU I ZEMLJU!
Četvrtak 20.01.2011. 21:03
Ma DA.Ne zele da se odreknemo Kosova ali traze da ga priznamo.Nije sija nego vrat !!!!!
Četvrtak 20.01.2011. 21:24
Bednik jedan zasto ne komentarise tacku 7 rezolucije da se Srbija poziva da odmah rasformira paralelne institucije na Kosovu. Kako ce Radu Trajkovic da pogleda u oci kada ne bude primala duplu platu nego samo onu od Tacija. Kada budu predavali odgovore na upitnik, prvo ce ih to pitati, a onda ulazi banda iz Bondstila da asistira na demontazi svakog traga srpskih vlasti severno od Ibra. Sta mu znaci u zivotu jos par nedelja laganja naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online