Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 19.01.2011.
09:14
Politika A

NATO bombe i danas prete Srbiji

Procenjuje se da se 64 neeksplodirane avionske rakete Zapadne vojne alijanse nalaze na 44 lokacije u Srbiji, na dubini do 20 metara, kao i u mulju Save i Dunava, pišu beogradski mediji.

I 12 godina po završetku agresije, NATO bombe ugrožavaju Srbiju
 

Iako je prošlo 12 godina od NATO bombardovanja, gotovo dve decenije od građanskih sukoba u bivšoj Jugoslaviji i 66 godina od kraja Drugog svetskog rata, njihova eksplozivna zaostavština još preti Srbiji.

Prema podacima Centra za razminiranje, 64 neeksplodirane avionske bombe-rakete Zapadne vojne alijanse nalaze na 44 lokacije u zemlji, na dubini i do 20 metara, kao i u mulju Save i Dunava.
 

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je takođe, prema dojavama građana, evidentirao još oko 50 lokacija na kojima treba obaviti izviđanja radi potvrđivanja prisustva avionskih bombi. U zoni srušenih mostova na Dunavu kod Novog Sada uklonjeno je šest avionskih bombi, kao i projektil iz bivše zgrade ambasade Kine u Novom Beogradu.
 

"Prema podacima Centra, osim u Prijedorskoj ulici na Zvezdari, u Beogradu nema drugih NATO bombi, uz indicije da se u Batajnici, u privatnom dvorištu, eventualno nalazi jedna. Ove procene se odnose na zemljište i objekte koje ne koristi vojska i policija", kažedirektor Centra za razminiranje Petar Mihajlović.
 

U 16 opština Srbije (bez Kosova i Metohije), od Niša i Kraljeva, do Preševa i Kuršumlije, još se nalaze ukopane kasetne bombe.

Do sada je utvrđeno da na području navedenih opština postoji 290 rizičnih mikrolokacija površine od oko 15 kilometara kvadratnih, a snimljeno je i 110 sumnjivih mikrolokacija površine od oko šest kilometara kvadratnih na kojima će biti obavljeno dodatno izviđanje.
 

Na minskoj mapi Srbije nalaze se protivpešadijske i protivtenkovske mine u pograničnom delu sa Hrvatskom, na površini od oko šest kilometara kvadratnih, a krajem prošle godine Centar je došao do saznanja da se uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom takođe nalaze razne vrste mina.

NATO nije "štedeo" projektile

"Potencijalna opasnost vreba i u Đerdapskoj klisuri na Dunavu, u blizini Prahova. Još 1944. godine potopljeni su nemački ratni brodovi s velikom količinom protivbrodskih mina i drugih ubojitih sredstava. Na ovoj lokaciji je 2006. godine obavljeno izviđanje i utvrđeno je da su tu potopljena 22 ratna broda, a da se na četiri nalaze protivbrodske mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva, koja predstavljaju stalnu opasnost za ljude i životnu sredinu i bitno otežavaju plovidbu brodova tim delom Dunava“, kaže Mihajlović.
 

On ističe da su problemi u vezi sa humanitarnim razminiranjem u Srbiji brojni i uslovljeni su specifičnostima "minske situacije” i nedostatkom novca za razminiranje.
 

Tako se cena čišćenja jednog metra kvadratnog zemljišta na kojem se nalazi kasetna municija kreće između 0,85 do 1,2 evra u zavisnosti od specifičnosti konkretne lokacije. Cena uklanjanja jednog avionskog projektila kreće se od 100.000 do 250.000 evra, dok cena izviđanja jednog kvadratnog metra na rekama, radi potvrđivanja ili odbacivanja sumnji o postojanju raketa, iznosi od pola do dva evra.
 

"Za ovu godinu, Centar je, kao državna institucija, izradio 15 projekata za razminiranje. Do sada je preko Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina obezbeđeno oko 2,6 miliona dolara i oko 4,1 milion evra. Nijedan dolar ili evro donacija ne dolazi Centru, već donatori prihvataju naše projekte, oni biraju izvođače radova i uplaćuju im novac“, ukazuje Mihajlović.
 

Sumnja se da se nakon požara i eksplozije u vojnom magacinu u Paraćinu, oktobra 2006. godine, van vojnih objekata na površini od oko šest kilometara kvadratnih, nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 09:18
Vise pretnji imamo od zracenja.Ko zna kakvim su nas otrovima gadjali.
Sreda 19.01.2011. 09:34
Da se nikad ne zaboravi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online