Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 24.03.2014.
13:55 >> 15:05h
Beta, Srna A

"Ako zaboravimo istoriju ponovo ćemo je preživeti"

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na spomen-obeležje "Glasnik" na brdu Straževica u Rakovici, povodom 15 godina od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju: Dačić
 

"Narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju istoriju osuđen je da je ponovo preživljava. Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja venca. Dačić je rekao da se od ove godine u međunarodnoj zajednici više priča o pravnom okviru za bombardovanje SRJ i kazao da njega nije bilo 1999. godine.

"Danas Srbija vodi jednu politiku koja pokušava da mirnim putem reši sve probleme sa kojima se suočava i daj bože da se ovakve stvari više nikada ne ponove", rekao je Dačić.

Vence na spomenik su položili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i porodice ubijenih pripadnika 210. bataljon veze Vojske Jugoslavije zastavnika Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića. Ceremoniji su prisustvovali i ministar pravosuđa Aleksandar Antić i zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Nakon intoniranja državne himne i minuta ćutanja, jerej Nenad Đurđević održao je pomen poginulim zastavnicima i svim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.

Venac i ispred spomenika "Zašto" u Tašmajdanskom parku, posvećenom šesnaestorici radnika RTS-a
 

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama bombardovanja 1999. godine i parastosom u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, gradske vlasti u Beogradu obeležile su 15 godina od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Član privremenog organa grada Beograda Andreja Mladenović položio je venac ispred spomenika "Zašto" u Tašmajdanskom parku, posvećenom šesnaestorici radnika Radio-televizije Srbije koji su stradali od NATO projektila 23. aprila 1999. godine.

Komandant 210. bataljona veze major Željko Lukić istakao je da je tokom 78 dana bombardovanja na Srbiju bačena 21.000 tona eksploziva dok je 1.150 NATO aviona ispalilo 1.300 krstarećih raketa i oko 2.900 bombi.

U ratu je poginuo 41 pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane (RV i PVO). Brdo Straževica u Rakovici bio je tokom rata podzemni komandni centar RV i PVO i bio je najčešća meta NATO avijacije.

Obeležena godišnjica širom Srbije

Niš

Polaganjem venaca na spomen obeležja u Nišu, obeležena je 15. godišnjica početka bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Tokom bombardovanja u Nišu je poginulo 56, a ranjeno više od 200 građana. Vence su na spomen obeležja položile delegacije grada, Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija i rodbina i prijatelji poginulih.

 

Novi Sad

U Novom Sadu danas je, polaganjem venaca u kasarni "Jugovićevo" i komemorativnim skupom, obeležena 15. godišnjica od početka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije. Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, delegacije garnizona Novi Sad, SUBNOR Novi Sad, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.


Zrenjanin

Polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulima u jugoslovnskim ratovima 1991-1999. godine, u Zrenjaninu je obeležena godišnjica od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev i sekretar Skupštine grada, Milan Mrkšić. Stanisavljev je istakao da Grad Zrenjanin nikada neće zaboraviti žrtve bombardovanja.

"NATO agresor naneo je velike žrtve i materijalnu štetu tadašnjoj državi, danas je dan sećanja na sve žrtve, kojih se moramo sećati i u drugim prilikama i pomagati njihovim porodicama. Moramo imati na umu kakvu politiku treba da vodimo, kako nam se tako nešto više nikada ne bi desilo i nadam se da smo na pravom putu", poručio je on.

NATO koristio oružje s osiromašenim uranijumom

NATO je tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine koristio municiju od osiromašenog uranijuma, ističu iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.


Prisustvo osiromašenog uranijuma u životnoj sredini, zaostalog nakon vazdušnih dejstva NATO snaga na teritoriji Srbije, bilo je potvrđeno u regionu Vranja, navodi se u saopštenju Agencije.

U tom regionu osiromašeni uranijum je registrovan na lokacijama Pljačkovica, repetitor RTS-a - četiri kilometra severno od Vranja, Borovac - 10 kilometara južno od Bujanovca, Bratoselce - 10 kilometara severoistočno od Preševa, Bukurevac i Reljan - 10 kilometara istočno od Preševa.

Zbog toga je te lokacije Vojska Jugoslavije označila kao kontaminirano područje, a u periodu 2002. do 2007. godine provedena je akcija čišćenja terena. Na svim lokacijama urađena je detaljna dozimetrijska kontrola i dekontaminacija, a pronađeni projektili, kontaminirano zemljište i sav radioaktivni materijal je sakupljen i čuva se u skladištu radioaktivnog otpada u Javnom preduzeću "Nuklearni objekti Srbije"

U skladištu se čuvaju i ostaci metaka od osiromašenog uranijuma u odgovarajućim kontejnerima i metalni burići sa kontaminiranom zemljom.

Svake godine, u okviru programa monitoringa radioaktivnosti, a s ciljem procjene ugroženosti životne sredine i procjene zdravstvenog rizika za stanovništvo, kontoliše se radioaktivnost svih parametara životne sredine na dekontaminiranim lokacijama na kojima je bilo dejstva municijom sa osiromašenim uranijumom.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije nema zvaničnih podataka o lokacijama i merenjima radioaktivnosti na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

U okviru programa monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini provodi se i ispitivanje sadržaja radionuklida na lokacijama na kojima je dejstvovano municijom sa osiromašenim uranijumom, napominje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.03.2014. 13:57
Srbija bez oruzja je laka meta za neprijtelja, to znaci moderne sisteme. Ako moze plasljivi amer i naci vojnik uz kafu preko daljinskog da ubije 500 terorista a da se ne oznoji....Srbija moze albance na kosmetu da sprzi sa pravim paklenim masinama=samo pare
Ponedeljak 24.03.2014. 14:54
Koji su to licemeri. Da imaju malo obraza, ne bi im palo na pamet da dodju i "odaju postu" onima koji su dali zivot za Srbiju. Oni su poginuli da bi Srbija bila slobodna i ponosna, a ovi se se toliko uvukli zapadu da im samo jos cipele vire. Italijanske...
Ponedeljak 24.03.2014. 15:21
Онај који је први "заборавио" шта су нам учинили, и онај који се сваке недеље састаје са тим истим крволоцима, се нашао да нама соли памет! Лепо од тебе што се бринеш за нас, али НЕМОЈ ВИШЕ! Има ко да се побрине о нама, а Бога ми и о вама, а то сигурно нисте ви!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online