Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.01.2011.
13:38 >> 18:47h
Vestionline A

Odloženo glasanje o SSP sa Srbijom

Poslanici Evropskog parlamenta neće se danas izjašnjavati o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kako je bilo predviđeno, već će to učiniti sutra jer je glasanje odloženo iz tehničkih razloga.

Evropski parlament: Na ratifikaciju SSP-a, Srbija će morati da sačeka do srede
 

O SSP će se glasati u sredu u podne kada je predviđeno i glasanje o rezoluciji izvestioca EP za Srbiju Jelka Kacina.
 

Tokom današnje parlamentarne debate o ratifikaciji SSP, evropski komesar za proširenje Štefan File, mađarska ministarka za evropske poslove Eniko Đori i izvestilac Kacin pozvali su evropske poslanike da podrže ratifikaciju ovog sporazuma sa Srbijom.
 

"Lično sam veoma ohrabren pristupom koji je Srbija pokazala u odnosu na proces proširenja", rekao je File evropskim poslanicima, dodavši da je Srbija "juče slala poruke zabrinutosti, dok danas šalje poruke ohrabrenja".

File: Srbija da iskoristi sve potencijale

File je ocenio da je Srbija u stanju da iskoristi sve potencijale koje pruža proces pridruživanja EU i da je treba ohrabriti da nastavi napred.
 

Slične ocene iznela je i Đori, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji. Ona je naglasila da je Srbija do sada ostvarila veliki napredak i da se zahvaljujući tom napretku "nalazimo sada ovde gde se nalazimo", pred ratifikacijom SSP.
 

Đori je upozorila, međutim, da je "situacija u Srbiji krhka" i da je zato ovoj zemlji "potrebno ohrabrenje".
 

Prema njenim rečima, ratifikacija SSP ne predstavlja kraj procesa, nego njegov početak.

Đelić: Najpozitivnija rasprava do sada


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da je debata u Evropskom parlamentu o rezoluciji o Srbiji i ratifikaciji SSP bila "najpozitivnija do sada" i da očekuje veliku podršku tokom sutrašnjeg glasanja. "I dalje su bile prisutne kritike oko saradnje sa Haškim tribunalom, reformi koje treba sprovesti", dodao je on.
Đelić je naveo da današnja debata "najavljuje jednu široku većinu u Evropskom parlamentu za ova dva ključna teksta za našu zemlju". 

 

On je dodao da se Srbija u ovom trenutku bori da "jedan broj nepovoljnih amandmana za Srbiju ne bude usvojen". "Radi se pre svega o amandmanima koji ograničavaju predstojeći dijalog Beograda i Prištine. Mi smatramo da taj dijalog treba da bude otvoren i da dve strane treba da se dogovore o čemu žele da pričaju i onome što žele da zajedno postignu", rekao je Đelić.


Ovaj amandman predlog je grupe Zelenih u EP, a predstavila ga je austrijska poslanica Ulrike Lunaček, koja je izvestilac parlamenta za Kosovo i Metohiju. U ovom amandmanu se insistira na tome da se "pregovori Beograda i Prištine ne smeju doticati statusa". I drugi amandman je predlog istre grupe u EP i u njemu se traži "da se Srbija osudi zbog ponašanja oko dodele Nobelove nagrade za mir".

Kacin je ukazao na nedostatke sa kojima se Srbija suočava na svom putu evropskih integracija, kao što su reforma sudstva ili pitanje restitucije, ali je naglasio da Srbija mora dobiti podršku EU.

"Moramo ih podržati na ovom istorijskom putu, ali ih i upozoriti na to šta sve
još treba da učine", rekao je Kacin.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.01.2011. 13:47
Sta je sledeci korak? I koji zahtev ce nam postaviti? Dokle cemo da se saginjemo? Ustani Srbijo, krajnje je vreme!
Utorak 18.01.2011. 14:07
Tehnički razlog je što Podunavske Švabe traže da se zakonom reši restitucija švapskih imanja. Što se tiče reforme sudstva, Malovićka je rekla da je to urađeno u saradnji sa EU. Nije valjda da ministarka laže. Da je situacija krhka to ceo svet zna, propala investicija u 5 oktobar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online