Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 17.01.2011.
20:34
Mondo A

Seljački boj za Korman polje

Stotinak meštana Maršića kod Kragujevca sprečilo je danas početak priprema parcela u Korman polju za gradnju pogona FIAT-ovih dobavljača, jer tvrde da je zemljište njihovo. Uhapšen je meštanin Živorad Urošević, a policija mu je odredila 48-časovni pritvor iz bojazni da će ponoviti delo i uticati na svedoke. On će biti priveden istražnom sudiji Osnovnog suda.

Bliski susret meštana i policije

Urošević je u policiju priveden na informativni razgovor oko 15 časova, rekao je njegov sin Milan Urošević koji je i predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika zemljišta.

Prema njegovim rečima, njegov otac je vlasnik tri hektara zemljišta u Korman polju, što je i najveća pojedinačna površina u privatnom vlasništvu na toj lokaciji.

"Urošević je lišen slobode zbog toga što je izvršio krivično delo ometanje ovlašćenog službenog lica u vršenju poslova bezbednosti i remetio javni red i mir", rekao je komandir policijske stanice u Kragujevcu Radivoje Dašić.

Milan Urošević je rekao i da su se policija i geometri razišli, ali da su meštani, kako je kazao "na jednoj parceli u Korman polju improvizovali štab gde su doneli TV aparat i gde će ostati kako bi čuvali svoju zemlju".

Do sada su propala dva pokušaja premeravanja parcela na Korman polju


 

Višečasovnim pokušajima geometara da premere plac prisustvovalo je i oko 70-ak pripadnika policije.

Milanović: Ako nisu zadovoljni, neka idu na sud

Zamenik republičkog javnog pravobranioca Milutin Milanović izjavio je novinarima da nema potrebe za takvom reakcijom građana, jer je, kako je naglasio, sve pravno regulisano i u vlasništvu države je 35 hektara zemljišta koje je nekada pripadalo "Zastavi".

"Ako meštani nisu zadovoljni ponudom od 350 evra za otkup i ako imaju rešenje o deeksproprijaciji, kako tvrde, mogu svoja prava da ostvaruju na sudu, a ne da sprečavaju geometre da obavljaju svoj posao", izjavio je Milanović novinarima.

Meštani su novinarima rekli da "ne razumeju ni ponašanja države, jer sa vlasnicima zemljišta na Korman polju niko nije razgovarao o otkupu, već pokušavaju da im uzmu zemlju pod pritiskom".

Pokušaj teške pljačke meštana

 

Na lokaciji Korman polje, država je planirala slobodnu carinsku zonu, u kojoj nekoliko glavnih dobavljača FIAT-a treba da gradi proizvodne pogone za proizvodnju auto delova za potrebe kompanije FIAT automobili Srbija.


Država je prvobitno planirala da FIAT-ovi kooperanti grade pogone na zemljištu površine 67 hektara, ali je odustala od eksproprijacije 82 parcele, jer meštani traže nadoknadu od 4.000 evra po aru, pa je za tu namenu odredila 35 hektara u njenom vlasništvu.

 

Prema rečima Milana Uroševića, zemljište površine od dva do tri hektara na Korman polju je u vlasništvu države, a ostalo je u privatnom vlasništvu.

 

On je podsetio da je krajem 70-ih godina prošlog veka eksproprisano zemljište za potrebe "Zastave" koje je odlukom Ustavnog suda vlasnicima vraćeno 1999, jer kragujevačka fabrika na toj lokaciji nije ništa gradila.

 

"Po tadašnjem, ali i po sadašnjem zakonu ako se na ekspropriisanom zemljištu za tri do pet godina ne izgradi ništa ono se vraća vlasnicima koji su u obavezi da vrate sredstva koja su dobili u eksproprijaciji", rekao je Urošević.

 

On je naglasio "da je upravo u tome problem, jer je 'Zastava' otkupljivala zemljište, koje je tada bilo poljoprivredeno, za 150 dinara po aru, a sada traži od vlasnika, tretirajući ga kao građevinsko, od 1.200 do 2.500 po aru".

 

"To bi značilo da vlasnici zemljišta treba da ga državi daju za 350 evra po aru, a 'Zastavi' da vrate višestruko više po aru i to je potpuni presedan da se procena vrednosti te lokacije toliko razlikuje", rekao je Urošević.

Ponedeljak 17.01.2011. 21:19
Kakav komunisticki rezon, upali ljudima na imanje pa ih salju da traze zastitu na sudu. Pa zasto oni nisu dosli sa sudskom presudom i policijom na imanje. Nije to imovina od njihovog "biznismena" Sarica na Tatarskom brdu nego necija dedovina. Buzdovani.
Ponedeljak 17.01.2011. 23:08
dokaz da komunisticka jugoslavija, i srbija i crna gora stanuju u srbiji, a da kadrovi otcepljenih naroda nisu promenili navike od 45-e. imovina srba iz srbije je i dalje svacija ,zar ne?
Utorak 18.01.2011. 07:31
Sramota,komunisti otimali,kako sad ovo opet demokrate na vlasti a narod nesme i nema kome da se zali,nema ko da ga zastiti uzimaju i otimaju od naroda,dok se mi probudimo i shvatimo sta je bilo,onda ce nam biti bolje da se i nebudimo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online