Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.01.2011.
15:26
Vestionline A

Galuči: Kosmetu treba novo političko rešenje

Bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UNMIK-a na severu Kosmeta Džerard Galuči smatra da je za južnu srpsku pokrajinu potrebno novo političko rešenje koje će međunarodna zajednica postići direktno sa Beogradom.

Traži novo političko rešenje za Kosmet: Džerard Galuči
 

"Šestočlana Kontakt grupa - sačinjena od zemalja Kvinte: SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske, uz Rusiju - treba da sarađuje sa Beogradom u nalaženju političkog rešenja koje prihvata nezavisnost Kosmeta kao činjenicu, ali i koje priznaje srpske interese, uključujući ekonomiju i trgovinu, kao i pitanja koja se tiču crkve i srpske većine na severu", naveo je Galuči u autorskom tekstu objavljenom na internet portalu www.transconflict.com.


On je napisao da je Kosmet trenutno u fazi “nereda” i da bi zbog toga bilo isuviše jednostavno reći da su napori SAD i EU da nametnu ishod za Kosmet rezultirali neželjenim ishodom.


“Pravo pitanje sada je kako krenuti napred sa Kosmetom koje ne samo da je nepotpuno, već će verovatno takvim i ostati na neodređeno vreme, bez političkog dogovora koji bi bio prihvatljiv za obe strane i bez tutorstva međunarodne zajednice za još dugi niz godina. Čini se da postoji samo jedan način da međunarodna zajednica još jednom pokuša da ostvari političko rešenje, ovaj put direktno sa Beogradom”, napisao je Galuči.


On smatra da kosmetski Albanci ne mogu zadržati svoj krajnji cilj, u potencijalnim pregovorima, ukoliko i dalje budu imali maksimalističke zahteve za celim Kosmetom, pod njihovim uslovima.

“Njihovi napori da iskoriste izazivanje nestabilnosti na Kosmetu ili u regionu kao sredstvo za ucenjivanje prilikom potencijalnih pregovora moraju biti oštro ograničeni”, naveo je Galuči.


On tvrdi da "nered" na Kosmetu zahteva novi pristup kako bi se otpočelo sa njegovim raščišćavanjem.


Galuči podseća da su o Kosmetu tokom poslednjih nedelja pristizale samo jedna za drugom loše vesti, navodeći izborne nepravilnosti i prevare, zatim izveštaj Saveta Evrope sa tvrdnjama da je privremeno kosmetsko vođstvo bilo umešano u trgovinu organima i ljudima, pa izveštaj SE u kojem se Kosmet kritikuje za propust da zaštiti svedoke ratnih zločina, te ćutanje Zapada o tome zarad političke stabilnosti na Kosmetu.


“Kao vrhunac svega, političko vođstvo Kosova je pokušalo da diskredituje švajcarskog istražioca koji je autor izveštaja o trgovini ljudima – etiketirajući izveštaj kao propagandu nalik nacističkoj – i da sprovede ono što je u Vašington postu opisano kao 'lov na veštice' protiv Albanaca koji su pomagali istragu”, istakao je Galuči.


Po njemu, potpuno je jasno da će Kosmet u februaru dočekati treću godišnjicu sopstvenog proglašenja nezavisnosti kao još uvek nedovršena država, i da se takođe čini verovatnim i da će taj dan dočekati bez vlade, ili sa vladom ozbiljno oslabljenom stalnim optužbama za korupciju i izbornu prevaru, sa "skrpljenom" koalicijom koja možda neće uspeti da preživi izglasavanje o nepoverenju i vođstvom koje će tek nekoliko zemalja, uključujući i prijatelje Kosmeta, biti voljno da prihvati.

U ovim uslovima, podvlači Galuči, pregovori o bitnim pitanjima verovatno neće biti plodonosni, ukoliko do njih uopšte dođe.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.01.2011. 15:52
Bivši američki diplomata priprema teren da radi "uspostavljanja reda" američke trupe uđu na sever Kosmeta jer Euleks nije dovoljan. Ništa američkim diplomatama ne treba verovati. Eno im ga Montgomeri kao slika i prilika kako buše okolo, sam je pričao o 5 oktobru dovoljno.
Utorak 11.01.2011. 17:12
"potpuno je jasno da će Kosmet u februaru dočekati treću godišnjicu sopstvenog proglašenja nezavisnosti kao još uvek nedovršena država" Nikad neće ni dočekati onako kako su oni zamislili. Kosovo je najveće srpsko groblje, a zna se da se groblje nikad ne prodaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online