Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 10.01.2011.
14:04
Alo A

Kako su Karadžić i Šešelj proslavili Božić?

Srpski pritvorenici u Haškom tribunalu obeležili su pravoslavni Božić poštujući sve običaje, a na zatvorskom meniju u Ševeningenu na najradosniji hrišćanski praznik našlo se bezalkoholno pivo, pečenje i torta, koje su pritvorenici morali da plate iz sopstvenog džepa, saznaju beogradski mediji.

Iako već godinama odvojeni od najmilijih, generalima Momčilu Perišiću i Veselinu Šljivančaninu za Božić su u posetu došle i porodice, dok je Jadranka, supruga lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, juče doputovala u Holandiju, a tek u utorak će se videti sa suprugom, piše ''Alo''.

U utorak će se videti sa suprugom: Vojislav Šešelj
 


''Pošto su upravnici u Ševeningenu svesni značaja koji Božić ima za naše pritvorenike, dozvolili su malo labavije propise. Svi koji slave Božić po julijanskom kalendaru okupili su se u zajedničkoj kantini, na prazničnom ručku. Posluženje je stiglo iz prodavnice balkanske hrane koja se nalazi u Hagu. S obzirom na to da cene nisu baš pristupačne, pritvorenici su zajedno skupili novac i naručili šta im je potrebno za trpezu. Jesu zatvoreni, ali i dalje drže do svoje vere i običaja. Šljivančanin i Perišić su čak imali odvojeno vreme za porodice'', otkriva za ''Alo!“ jedan od branilaca haških optuženika.


Kako navodi beogradski list, za Božić su u Hagu ispoštovani svi tradicionalni pravoslavni običaji, pa je u Ševeningenu zapucketao i badnjak, a u zatvorskoj jedinici nađen je i položajnik.

''S obzirom na to da sa čuvarima u Tribunalu imaju korektne odnose, ova uloga, koliko sam načuo, pripala je upravo jednom od njih'', dodaje sagovornik novina.


Božićnu trpezu već tradicionalno je osveštao otac Vojislav Bilbija, koji je održao i prigodnu službu i doneo česnicu.


Otac Bilbija im mnogo znači. Redovno ih posećuje, najčešće na nedelju dana i donosi im poklone, versku literaturu, brojanice, crkvene kalendare... Često im dovede i ceo crkveni hor, kada je neki značajan dan ili praznik'', izjavio je za ''Alo“ advokat Nikole Šainovića Toma Fila.


Otac Bilbija pričestio je i nekadašnjeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je postio punih šest nedelja. ''Mir Božji, Hristos se rodi“ uputili su mu između ostalog i brat Luka i supruga Ljiljana.


''Čestitali smo jedni drugima praznik oko 10 sati ujutru. Rekao mi je da mu je bio sveštenik da se pričesti pošto je postio ceo post, što inače praktikuje i svake srede i petka. Kaže da im je bilo lepo, veliki je to dan, a stigle su im brojne čestitke'', objasnio je za ''Alo“ Luka Karadžić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.01.2011. 14:16
Христос се роди хероји наши српски! Боже дај да их дочекамо ове године у слободној земљи српској.
Ponedeljak 10.01.2011. 17:12
Od srca zelim obojici da se u ovoj godini vrate u domovinu i budu slobodni ljudi.
Ponedeljak 10.01.2011. 15:36
Ако се једном, Боже здравља врате, схватиће да су се овде и обичаји променили... Можда ће пожелети, да се врате назад... Али до тада, из свег гласа - Христос се роди витезови српски!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online