Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 09.01.2011.
05:45
Z. Marjanović - Vesti A

Čuvari sećanja na Arčibalda Rajsa

Pre četiri meseca preminula je Slavka Jola Favrat, koja je po amanetu bila čuvar sećanja na Švajcarca Arčibalda Rajsa, čuvenog humanistu i po mnogo čemu većeg Srbina od mnogih Srba, koji se u Prvom svetskom ratu otvoreno stavio na stanu Srba i zahvaljujući kome je svet saznao istinu o stradanjima srpskog naroda.

Dr Arčibald Rajs

Neupućen čovek bi se odmah upitao kakve veze ima Gornji Milanovac sa čuvenim kriminologom i poštovaocem srpskog naroda Arčibaldom Rajsom koji je zajedno sa srpskom vojskom prepešačio albanske gudure, ali sve postaje jasnije kada se ukratko opiše životni put Slavke Jole Favrat od rodnog takovskog sela Lozanj, preko Švajcarske, pa do povratka u Gornji Milanovac, gde je provela penzionerske dane.


Nikola Gačić, Jolin sinovac, kaže da nakon njene smrti zaostavština Arčibalda Rajsa ostaje u vili "Dobro polje II" u Gornjem Milanovcu.

Naslednik: Nikola Gačić

- Jola se u Švajcarskoj našla sasvim slučajno, u poseti kod svog ujaka Rajka koji je u Lozani držao čuveni restoran. Tu je upoznala Dimitrija Serža Favrata i njegovog oca Alfreda Favrata, saradnika i nerazdvojnog prijatelja Arčibalda Rasa.

Ljubavna romansa između Jole i Dimitrija Favrata krunisana je brakom, sklopljenim u ruskoj pravoslavnoj crkvi 19. maja 1965. i tako je teta Jola ušla u čestitu porodicu Lujze i Alfreda Favrata koja je čuvala sećanje na svog prijatelja Arčibalda Rajsa.

Čuvar srpske istorije: Slavka Jola Favrat

Na kraju je Joli ostalo u amanet da čuva zaostavštinu i sećanje i na porodicu Favrat i na dr Rajsa - objašnjava Nikola Gačić, koji je od tete Jole primio obavezu da bude taj koji će se brinuti o onome što je ostalo iza Favratovih i dr Rajsa.

Sačuvani rukopis


Zahvaljujući Joli Favrat sačuvan je i rukopis Rajsove knjige "Čujte Srbi", koja je objavljena tek pre desetak godina.

 

Ovaj rukopis Rajs je napisao pred smrt, a Jola Favrat je decenijama brižljivo čuvala rukopis knjige, u kojoj je Rajs do tančina verno oslikao karaktrene osobine Srba.

Arčibald Rajs je u Srbiju došao u leto 1914. godine u svojstvu zvaničnog i neutralnog islednika srpske vojske.

Videvši sva zverstva koja su načinjena nad srpskim narodom, Rajs se proglasio srpskim dobrovoljcem, a u isto vreme je bio i dopisnik mnogih evropskih listova, te je istina o stradanju srpskog naroda ugledala svet i promenila mišljenje o Srbima koji su, kao i danas, bili satanizovani.

Na njegov poziv u Srbiju je došao i Alfred Favrat, koji je zajedno sa Rajsom i srpskom vojskom prepešačio Albaniju. Nakon završetka rata kralj Aleksandar Prvi Rajsu je poklonio plac na Točideru, a Rajs i Alfred podigli su vilu. Vila je dobila ime "Dobro polje", a ime joj je dao lično kralj Aleksandar Prvi.

U toj kući je rođen i Dimitrije Serž Favrat, budući Slavkin suprug, koji je kršen u pravoslavnoj crkvi, a kum mu je bio kralj Aleksandar Prvi.


- Rajs je umro 8. avgusta 1929. i sahranjen je na groblju u Točideru, gde su sahranjeni i Luiza i Alfred Favrat, a vila "Dobro polje" i sve što je u njoj bilo oduzeto im je nakon Drugog svetskog rata. Dimitrije Serž Favrat je živeo u Švajcarskoj i dugo je tražio devojku iz Srbije da se oženi jer je na taj način želeo da ispoštuje i svoju i želju svojih roditelja.

Igrom sudbine Dimitrije i Jola su se zavoleli i živeli u srećnom braku, ali su u duši stalno nosili Srbiju. To je bio i razlog što su u Gornjem Milanovcu, koji je Dimitrija podsećao na neke predele iz Švajcarske, napravili vilu "Dobro polje II", po projektu vile na Točideru.

Lične Rajsove stvari: Trodelna ikona koja je prošla put srpske vojske, štap, lula...

Vratili su se 1985. godine u Srbiju. Jola je godinama bila čuvar sećanja na velikog Arčibalda Rajsa, koji nije imao potomstvo te je sve što je imao pripalo porodici Favrat - objašnjava Nikola.


U vili "Dobro polje II" nalaze se mnobrojni lični predmeti Rajsa među kojima su najvredniji trodelna ikona koju je jedan srpski vojnik poklonio Rajsu nakon povratka u Srbiju, zlatni sat sa otiskom Rajsovog kažiprsta, štap koji je koristio prilikom prelaska Albanije, lula, mnogobrojni portreti, srebrno i porcelansko posuđe iz kojeg je posluživan kralj Aleksandar Prvi prilikom poseta vili u Beogradu, Rajsova sablja, ordenje...

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.01.2011. 08:48
E to su pravi Srbi.Nadam se da ce biti jos mnogo ovakvih ljudi kao sto je to bio Rajs i porodica Favrat.Nek im je vjecna slava i cast.
Nedelja 09.01.2011. 12:40
Слава великом Арчибалду Рајсу!
Nedelja 09.01.2011. 10:42
Srpski narod je,na zalost,omadjijan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online