Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.01.2011.
04:51
novosti.rs A

Mađarska: Srbiji otvaramo put u EU

Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji rekao je da će njegova zemlja, koja od 1. januara predsedava EU, učiniti sve što može da tokom sledećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije i celog regiona zapadnog Balkana Uniji.

Janoš Martonji hoće da približi Srbiju Evropi, ali da ne razmišljamo mnogo o trgovini organima na Kosmetu...
 

Martonji je u intervjuu "Večernjim novostima" kazao da će Budimpešta pomoći "prilikom odgovaranja na pitanja iz upitnika Evropske komisije na osnovu čega će biti izrađeno mišljenje, ali, tu smo i da pomognemo u svemu ostalom".


Malo trgovine organima, malo razgovora

On je izneo zadovoljstvo zbog položaja pripadnika mađarske manjine u Srbiji i kazao da su odnosi Beograda i Budimpešte sada zaista dobri. Martonji je istakao da očekuje da sud ispita navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima, ali kao da to nije ništa, ne veruje da će oni uticati na početak dijaloga o Kosovu.


"Te dve stvari nisu međusobno povezane. Navodi iz izveštaja Dika Martija su, kao što sam pomenuo, stvar za sud", dodao je on.


Ministar je o položaju srpske manije u Mađarskoj rekao da je želja da sve manjine opstanu, kao i da tome Budimpešta pridaje veliki značaj.

"Problem je u tome što su te grupe veoma male. Ali, to ne znači da mi ne želimo da ih podržimo. Postoji srpska srednja škola i sve mogućnosti za obrazovanje. Imamo opšti princip da su kulturna i jezička raznolikost glavno bogatstvo Evrope. I, to je, naravno, veliko bogatstvo i Mađarske", kazao je on.


“Bravo za organizacije manjina u Srbiji“

Martonji je ponovio zadovoljstvo zbog usvajanja zakona o uspostavljanju nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.


"Sada postoji mađarski Nacionalni savet koji deluje u Vojvodini. To je veoma kompetentna i sposobna organizacija. Nadamo se da će finansijska sredstva takođe biti raspoloživa".


"Smatramo da je to prvi važan korak u pravcu priznavanja takozvanih kolektivnih prava. Dakle, u tom kontekstu, smatram da situacija u Srbiji može da se posmatra kao pozitivnija, nego u bilo kojoj drugoj susednoj zemlji, kada je reč o uspostavljanju ovih nacionalnih saveta", kazao je ministar", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.01.2011. 09:17
Хвала али нама се не жури у ту секташку ЕУ
Sreda 05.01.2011. 07:48
pa ko da bi se mađare pitalo ako bi slucajno doslo do toga . Oni su u onoj grupi Eu-ja za koje vazi čuti i skaci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online