Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.10.2013.
13:44
rts.rs A

Zašto mnogi u Srbiji žele mađarski pasoš?

Otkako je Mađarska početkom 2011. pojednostavila proceduru za sticanje državljanstva te zemlje, oko 100.000 Mađara iz Srbije, odnosno Vojvodine, zatražilo je dvojno državljanstvo. Gotovo dve trećine podnosilaca zahteva već je steklo državljanstvo.

Među njima nisu samo predstavnici mađarske nacionalne manjine već i predstavnici većinskog, srpskog stanovništva.
 

Put za bolje sutra, prilika za zapošljavanje i kretanje bez restrikcija po Evropi i svetu - tako mađarski pasoš vide mnogi građani Srbije.

Foto: Ilustracija


 

Zoltan Farkaš kaže da je tražio mađarsko državljanstvo zato što može da ode u Kanadu, jer su tamo mnogo bolji uslovi za rad i, kako kaže, tamo ima bolju perspektivu nego ovde.
 

Za dobijanje mađarskog državljanstva neophodno je da su preci podnosilaca zahteva rođeni na teritoriji nekadašnje Ugarske do 1921. godine, kada je Trijanonskim sporazumom i formalno ukinuta Austrougraska monarhija, odnosno Kraljevina Mađarska, izgubivši delove teritorije Vojvodine koji su pripali Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
 

Zahtev mogu da podnesu i oni čiji su preci rođeni između 1941. i 1945. godine u Bačkoj, koja je u to vreme bila pod okupacijom Hortijeve Mađarske.  Poznavanje mađarskog jezika na nivou komunikacije drugi je zakonski uslov za sticanje mađarskog državljanstva.


Glavni konzul Republike Mađarske u Beogradu Mikloš Ritec kaže da se ne očekuje da neko zna da čita i piše na mađarskom jeziku.


"Tražimo da u svojoj izjavi potpiše da razume i da se koristi mađarskim jezikom", objašnjava Ritec.


Širom Vojvodine, sve je više kurseva mađarskog jezika.
 

''Kurs je uglavnom za predavanje dokumenta za pasoš, a državljanstvo tražim da bi mi se otvorila neka vrata, mogućnost zaposlenja u EU'', priča Saša Balog.
 

''Došla sam da naučim mađarski jezik, dovela sam ćerku sa sobom, jer ona planira da jednog dana ode u Ameriku da radi i misli da će biti lakše ako dobije mađarsko državljanstvo'', kaže Valerija Golubović.


Oni koji steknu mađarsko državljanstvo u Srbiji, smatraju se ravnopravnim sa građanima Mađarske. Imaju ista prava, ali i iste obaveze.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.10.2013. 06:46
Mogućnost za bolji život, a toliko su Mađari predusretljivi, da čak i ne mora se znati ni reč mađarskog. Srpski kandidati idu po dokumenta sa prevodiocima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online