Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 04.01.2011.
02:51
mondo.rs A

U Srbiji 500 prekida trudnoće na dan

Statistički podaci o broju namerno prekinutih trudnoća u Srbiji nisu pouzdani jer privatne ginekološke ordinacije ne dostavljaju podatke, a mnoge te intervencije obavljaju i bez dozvole Ministarstva zdravlja. No i tako falična, statistika je porazna - dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža.

Mnoga deca u Srbiji ostanu bez bate ili seke...

Rukovodilac Centra za informatiku i biostatistiku u zdravstvu Gradskog zavoda za javno zdravlje Jasna Ristić, rekla je da se zbog loše statistike o namernim prekidima trudnoće stvara lažna slika da se iz godine u godinu smanjuje broj pobačaja.


"Od 1980-ih godina se, prema statistici, konstantno godišnje za deset odsto smanjuje broj namerno prekinutih trudnoća i sa oko 30.000 obavljenih kiretaža godišnje u Beogradu pre tridesetak godina, došli smo na oko 8.000", navela je Ristićeva.


To, prema njenim rečima, ne znači da se manje radi taj zahvat, već da se obavlja u privatnim zdravstvenim ustanovama koje često nemaju dozvolu za to ili ako je imaju, ne dostavljaju podatke.

Ordinacja bez dozvole - od prijave do zabrane rada

Kazne za vlasnike tih ordinacija su od prekršajnih prijava do zabrane rada. Ministarstvo zdravlja je izdalo oko 50 dozvola ginekološkim ordinacijama za obavljanje prekida trudnoće.


Ristićeva je navela da se u Srbiji na prekid trudnoće najčešće odlučuje starije žene, udate ili razvedene, koje imaju željeni broj dece i kojima je to - vid kontracepcije.


"Udate ili razvedene starije žene odlučuju se na kiretažu kao vid kontracepcije. Njima je tako lakše, pa to urade i po 15 i više puta. U razvijenim zemljama, međutim, trudnoću češće prekidaju mlade osobe", navela je Ristićeva, dodajući da do problema sa lošom statistikom dolazi i zbog neadekvatne inspekcijske službe.


Ona je navela da inspekcija o obavljenim kiretažama u ordinacijama koje nemaju dozvole saznaje samo "ako neko to javi ili ako pacijentkinja zbog komplikacije dođe u drugu ustanovu".

Utorak 04.01.2011. 03:06
Uzas,tolika ubistva nerodjene dece. Samo za 5 godina,milion pobijenih,a srbija jedna od najstarijih nacija i nestaje. Muslimani u srbiji i na KiM radjaju decu,sire se. Kako narod koji ubija sopstvenu decu moze sebe nazivati nebeski i traziti pomoc od Boga nakon zlocina koje cine sa blagoslovom od Boga koji blagoslovi utrobe srpskih majki. Za kaznu,predat ce nas pod vlast drugim narodima,zaslugom dela nasih. Sami Srbi su krivi za sve sto im se dogadja,jer su odmetnuti od Boga i bez Bozije mudrosti u glavama.Nikakvo opravdanje za ovolika ubistva nije ekonomsko stanje,i filozofiranje,nego je na delu sebicnost i nespremnost roditelja da se brinu o svojem potomstvu,i bezboznistvo.
Utorak 04.01.2011. 07:51
A pazi, udate zene abortiraju cak i po 15 i vise puta!!! Pa takve onda zaista nisu ni zasluzile Boziju blagodat!!! Koji one teret nose, sacuvaj Boze!!! I takve majke treba sutra da vasputavaju nekoga???????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online