Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.01.2011.
17:51
Tanjug A

Amfilohije: "Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da deo crnogorskog društva, afrmisanjem "crnogorstva" na način nepoznat građanskoj Evropi, stvara mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko.

"Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima


Takav odnos crnogorske države prema Srbima i srpstvu ugrožava Crnu Goru, a "crnogorstvo" svodi na "karikaturu istinske nacije", rekao je Amfilohije.
 

Utoliko je, smatra on, neshvatljivije i čudnije to što Crne Gora ustavno slovi kao građanska država koja, kako je rekao, želi da neguje građansko društvo evropskog tipa.

"Do koje mere ide taj progon srpstva u Crnoj Gori i iz njene prošlosti, naročito se vidi po tome što sam prefiks u nazivu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori - srpska, postaje za takve povod njenog negiranja i proglašavanja tuđom i uvezenom", rekao je mitriopolit.

On je poručio da u Crkvi ima mesta za sve i za Jevreje, Grke, Srbe, Crnogorce, Ruse ili Kineze.
 

"Crkva je Božija, Hristova, jedna, Sveta, Saborna i Apsotolska crkva koja pripada svima i beskrajno je šira od svih i svega", istakao je mitropolit.
 

Amfilohije se založio za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali ne i u NATO.
 

"Crna Gora je u Evropi od svog nastanka, ona je svojom vernošću Jerusalimu, Atini i svetorodnoj lozi Petrovića, temelj prave Evrope. Kao takva prirodno je da ona uđe i u Evropsku uniju, shvaćenu kao blagotvornu za sve, ekonomsku zajednicu država i naroda", naveo je mitropolit.
 

Ukoliko bi, međuitm, Crna Gora ulaskom u EU izgubila svoj jerusalimsko-istočni, izvorno evropski identitet, odnosno kulturu, običajnost, jezik, azbuku i pismo ili Crkvu, to bi predstavljalo ono što, kako je rekao Amfilohije, narod zove "prodavanje vere za večeru".
 

Protivljenje ulasku u NATO on je objasnio time da je reč o vojnoj orgnizaciji stvorenoj kao pandan Varšavskom paktu koja je nekada imala smisao svog postojanja i stvaranja.
 

"Danas više nema u svetu tog pakta i takve vrste opasnosti koja od njega preti Evropi i svetu. Radi čega onda postoji NATO i koji bi bio razlog ulaska Crne Gore u njega?", zapitao je mitropolit.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 17:58
Crkva je jedna, samo narod stvara mrznju. Da li je Njegos mozda bio vernik crnogorske crkve? Ne! Bio je pravoslavac i nije delio srbe i crnogorce, jer mi smo braca. Svako onaj koji huli na Crkvu je raspop. Zelja im je da zavade dve nacije, jer lepo se kaze "zavadi pa vladaj". Imali smo to u Jugoslaviji. Rasturise je politicari da bi svako vladao u svojoj zemlji i lakse pljackao. Sada se to isto dogadja i u Crkvi u CG. Ne dozvolimo da nas svadjaju braco i sestre. Samo zajednicki mozemo ocuvati veru.
Ponedeljak 03.01.2011. 18:00
Na mrznji svaka vlast zivi i opstaje.
Ponedeljak 03.01.2011. 19:30
Ma bas ce tebe pope matori neko nesto da pita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online