Ponedeljak 03.01.2011.
17:51
Tanjug

Amfilohije: "Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima

"Crnogorstvo" stvara mržnju prema Srbima


Takav odnos crnogorske države prema Srbima i srpstvu ugrožava Crnu Goru, a "crnogorstvo" svodi na "karikaturu istinske nacije", rekao je Amfilohije.
 

Utoliko je, smatra on, neshvatljivije i čudnije to što Crne Gora ustavno slovi kao građanska država koja, kako je rekao, želi da neguje građansko društvo evropskog tipa.

"Do koje mere ide taj progon srpstva u Crnoj Gori i iz njene prošlosti, naročito se vidi po tome što sam prefiks u nazivu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori - srpska, postaje za takve povod njenog negiranja i proglašavanja tuđom i uvezenom", rekao je mitriopolit.

On je poručio da u Crkvi ima mesta za sve i za Jevreje, Grke, Srbe, Crnogorce, Ruse ili Kineze.
 

"Crkva je Božija, Hristova, jedna, Sveta, Saborna i Apsotolska crkva koja pripada svima i beskrajno je šira od svih i svega", istakao je mitropolit.
 

Amfilohije se založio za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali ne i u NATO.
 

"Crna Gora je u Evropi od svog nastanka, ona je svojom vernošću Jerusalimu, Atini i svetorodnoj lozi Petrovića, temelj prave Evrope. Kao takva prirodno je da ona uđe i u Evropsku uniju, shvaćenu kao blagotvornu za sve, ekonomsku zajednicu država i naroda", naveo je mitropolit.
 

Ukoliko bi, međuitm, Crna Gora ulaskom u EU izgubila svoj jerusalimsko-istočni, izvorno evropski identitet, odnosno kulturu, običajnost, jezik, azbuku i pismo ili Crkvu, to bi predstavljalo ono što, kako je rekao Amfilohije, narod zove "prodavanje vere za večeru".
 

Protivljenje ulasku u NATO on je objasnio time da je reč o vojnoj orgnizaciji stvorenoj kao pandan Varšavskom paktu koja je nekada imala smisao svog postojanja i stvaranja.
 

"Danas više nema u svetu tog pakta i takve vrste opasnosti koja od njega preti Evropi i svetu. Radi čega onda postoji NATO i koji bi bio razlog ulaska Crne Gore u njega?", zapitao je mitropolit.

2024 © - Vesti online