Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 03.01.2011.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Bojkot na Kosmetu na našu štetu

Samostalna liberalna stranka napravila bi koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova, ali Hašima Tačija ne vidi kao jedinu osobu koja tu partiju čini. Ostale srpske partije napadaju lidera SLS-a Slobodana Petrovića zbog mogućnosti nove "nemoralne" saradnje sa ozloglašenim kosmetskim premijerom. On uzvraća pitanjem zbog čega ga kritikuju oni koji su ranije sarađivali sa tim čovekom.

Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke
 

I posle izveštaja Dika Martija kažete da ste spremni da formirate vladu sa DPK-om.
- Pazite, mi možemo da budemo u Vladi, a možemo da budemo u opoziciji. Iskustvo je pokazalo da su bolji rezultati kad smo učestvovali u vlasti. Srpska zajednica je imala iskustva sa bojkotom učešća na izborima, i time nismo ništa postigli. Drugo, po Ustavu Kosova Srbi imaju zagarantovana mesta u parlamentu i ministarsko mesto u Vladi. Na nama je da odlučimo da li ćemo to koristiti ili ne.

Kao predstavnik Srba morali biste da insistirate da se sazna istina.
- Kako kaže predsednik Boris Tadić, niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Postoje organi koji su zaduženi za taj posao, a mi ne smemo da otežavamo, jer to nisu nimalo naivne optužbe. Naši kritičari, poput ministra Bogdanovića, bili su poslanici i radili u tim istim institucijama i sa tim istim ljudima.

Ako mandatar ipak bude Hašim Tači, da li ćete podržati njegovu vladu?
- U toj stranci osim Tačija ima još ljudi. SLS jeste učestvovao u radu institucija Kosova, ali je osim nas bilo još pet srpskih stranaka, a to se malo zna. Mi smo bili najaktivniji, a samim tim i najizloženiji kritikama. Ovi izbori su najbolji pokazatelj koliko nam ljudi veruju. Preuzeli smo odgovornost onda kada to niko nije hteo. Ne mešamo se u visoku politiku, već se trudimo da olakšamo život srpskoj zajednici. Ovi drugi znaju šta neće, a mi znamo šta hoćemo.
 

Gledaju nas kroz džak brašna

Kako komentarišete veliki broj glasova koje ste dobili?
- Tri godine smo radili. Gradili stanove, zaposlili oko 2.500 ljudi, a za mnoge od njih je to značilo rešenje egzistencijalnog pitanja. Mi živimo ovde i delimo sudbinu ove zajednice. Za nas to nije iznenađenje i jasna je poruka da kosovski Srbi žele da se prihvate kao ravnopravni građani, i da je za nas sažaljenje uvreda. A ne da nas neko gleda kroz flašu zejtina ili džak brašna.

Kakav je odnos SLS-a sa Beogradom? U Ministarstvu za KiM vas često kritikuju.
- Ministar Bogdanović često sam sebe demantuje. On je deo srpske Vlade koja je protiv učešća Srba na kosovskim izborima, a istovremeno je bio aktivni učesnik tih izbora, i lobirao je za Jedinstvenu srpsku listu. Svako ko gubi ima pravo da se ljuti. Glasači su pokazali da umeju da naprave razliku. Saradnja sa Beogradom jeste potrebna, a ona je dosad bila ili slaba ili nikakva. Očekujem da se nešto promeni u politici prema Kosovu. Potrebna su nam rešenja za probleme kao što je pitanje zdravstvenih knjižica, dokumentacije, registarskih tablica. Zajedno bismo imali dobar rezultat. Na nama je da biramo da li ćemo ići drumom ili šumom. Do sada samo išli šumom, pa izgleda da smo se malo i pogubili.

I druge srpske stranke na KiM vas kritikuju, optužuju za izbornu krađu?
- Da nisu ozbiljne optužbe te izjave bi mi bile smešne. Kritikuju oni koji neće biti deo parlamenta, pa samim tim neće moći da iskoriste podršku građana. Oni ovu situaciju zloupotrebljavaju za samopromociju, a na izborima su dobili nekoliko desetina glasova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 12:14
Он или његов шеф, кажу да иза њега стоји Чеда Прашак(само име каже) добили су од Тачија 850.000-евра да би тај "посао" одрадили(читај издаја) по казивању Раде Трајковић-Тадићеве конкуренктиње за позицију издаје.
Ponedeljak 03.01.2011. 12:41
Prvo bih ovo govedo pogledao preko krsta,pa onda taćići i haradinga.Ne zanima me ko ga finansira,dali šmrkanović rom ili miljo đukanović šiptar.Prvo smaknuti sorry bossa i njegove klonove,pa da počnemo da radimo.
Ponedeljak 03.01.2011. 12:17
"po Ustavu Kosova Srbi imaju zagarantovana mesta u parlamentu i ministarsko mesto u Vladi. Na nama je da odlučimo da li ćemo to koristiti ili ne." Ова његова изјава се може читати и овако- -Они издају плаћају и нуде нам да уђемо у банду која од Србије отима територију-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online