Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.01.2011.
00:41
blic.rs A

Tadić: Treba nam nova Vlada, ali sada imamo prečeg posla

Mediji u Srbiji već neko vreme, na osnovu izjava pojedinih koalicionih partnera u srpskoj Vladi, prave rekonstrukciju izvršne vlasti. Sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je to preuranjeno i da u našoj zemlji ima i većih razloga za brigu od rekonstrukcije Vlade.

Treba mnogo da se radi, nije nam Vlada najveći trn u oku: Boris Tadić
 

- O rekonstrukciji Vlade treba da se povede ozbiljan razgovor među koalicionim partnerima, a ne preko medija. Rekonstrukcija može biti promena Zakona o ministarstvima ili se može ostvariti kroz personalne promene, u svakom slučaju mora da se ostvari dinamika koja bi rezultirala okončavanjem svih poslova koje smo započeli, rekao je u intervjuu “Blicu” Boris Tadić.


Vaši koalicioni partneri su podeljeni. Šta vi mislite?
- Mislim da je potrebno mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada - samo za predsednika Republike. Pa, recimo, promene zakona o finansiranju političkih stranaka. Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora.


Da li bi u rekonstrukciji Vlade trebalo menjati i premijera?
- On je jedan od ljudi čija su rešenja su bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize. Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj sede na mestima ministara i lideri stranaka. Mislim, takođe, da je njegova staloženost i ozbiljnost u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku.


Da li se pojedini politički lideri kriju iza vas? Dinkić kaže da su njegova obećanja ipak imala uticaj na vašu pobedu na izborima?
- Izjava o Dinkićevim obećanjima je toliko besmislena da bih se uzdržao od komentara.


Koliko izveštaj Dika Martija utiče na početak pregovora o Kosmetu?
- Srbija je spremna već nedeljama da počne pregovore, imamo pregovarački tim i platformu, a što se tiče Albanaca sa Kosova i Metohije, očigledno čekaju da završe formiranje svojih institucija posle izbora. Martijev izveštaj nije potresao samo kosovsku političku scenu, već i svetsku medijsku scenu. Onaj svet koji je navikao da stvari gleda crno-belo, na štetu Srba, sada se malo zamislio.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 00:48
ne morate da zurite. nece biti potrebno. gradjani srbije ce da vas sruse. zato, vi samo radite kako samo vama odgovara bila bi steta da nam uskratite to zadovoljstvo, da vas srusimo putem ulica i trgova sirom citave srbije. antisrpska bando.
Ponedeljak 03.01.2011. 10:20
Tadic srlja iz gafa u gaf i dokazuje da nije za funkciju koju obavlja.Stranku je pretvorio u Usluzni centar za vlastoljupce,poltrone i neznalice,sto narod placa losim standardom i neperspektivom.Otidji na svoje radno mesto pre pocetka bavljenja politikom,tamo mozes raditi svoj posao,a da te i ne mrze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online