Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
14:07
Tanjug A

Vlada udovoljila studentima

Vlada Srbije donela je odluku u petak uveče da, zajedno sa fakultetima, jednokratno uplati školarinu za školsku 2009/2010. godinu studentima koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili 48 i više ESPC bodova, kao i da obezbedi sredstva za finansiranje dopunskog broja studenata master studija.

Isplatio se protest, bar za neke

Prema zaključcima sa sednice Vlade koje je potpisao premijer Mirko Cvetković, preuzeta je obaveza da se u što kraćem roku usvoje kvote za doktorske studije, i to uz uvažavanje zahteva univerziteta, u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Vlada je odlučila da formira radno telo sastavljeno od predstavnika univerziteta, studenata, Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, sa zadatkom da prati proces reforme visokog obrazovanja.

Doneta je i odluka da se zatraži informacija Grada Beograda kako bi se rešio problem grejanja na fakultetima, a Ministarstvu prosvete i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo je naloženo da nađu rešenje povodom statusa studenata osnovnih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Vlada je konstatovala da zahtev studenata o zbirnom upisu godine ne može prihvatiti, pošto nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi o potrebnih 48 ESPB bodova kao uslovu za upis akademske 2009/2010. godine, a peruzela je i obavezu da prilikom izrade budžeta Republike Srbije za 2010. godinu maksimalno uvaži zahtev studenata o adekvatnom izdvajanju sredstava za obrazovanje.

Inače u petak od 13 časova više hiljada studentata je u dvoipočasovnoj protestnoj šetnji blokiralo saobraćajnu traku Brankovog mosta u smeru ka Novom Beogradu. Studenti su zatim prešli most i zadržali se kod centra "Sava" u kome se održavala međunarodna konferencija o bolonjskom procesu.

U svojevrsnom performansu, studenti su za učesnike konferencije o dodeli ESP bodova pripremili špagete bolonjeze i ponudili ih za 3.000 evra kako bi mogli da plate školarinu.


Druga kolona studenata, oko stotinak njih, koji su u 14 časova krenuli u protestnu šetnju sa Voždovca, stigli su oko 16 časova ispred zgrade Vlade Srbije zahtevajući olakšice pri upisu naredne godine na teret budžeta.

Dovitljivi natpisi

Studenti su blokirali jednu traku Nemanjine ulice tako da se saobraćaj nesmetano odvijao u smeru od Slavije ka Glavnoj železničkoj stanici, kao i Ulicom kneza Miloša.

Studenti su ispred zgrade Vlade sačekati svoje kolege koji su, nakon okupljanja na platou kod Filozofskog fakulteta, krenuli u protestnu setnju preko Brankovog mosta.

Tu su svi zajedno nastavli protest, čekajući ishod razgovora sa predstavnicima vlade.


Ispred zgrade Vlade bilo je desetak policajaca koji su angažovani na regulisanju saobraćaja.

Studenti su zahtevali od države da plati školarinu svima koji imaju uslove za upis u tekuću školsku godinu, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu.


Oni su tražili, takođe, da se plati školarina i studentima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije i proširi budžetska kvota za master studije na fakultetima koji su to tražili, kao i da se reši problem grejanja na pojedinim fakultetima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online