Petak 27.11.2009.
14:07
Tanjug

Vlada udovoljila studentima

Isplatio se protest, bar za neke

Prema zaključcima sa sednice Vlade koje je potpisao premijer Mirko Cvetković, preuzeta je obaveza da se u što kraćem roku usvoje kvote za doktorske studije, i to uz uvažavanje zahteva univerziteta, u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Vlada je odlučila da formira radno telo sastavljeno od predstavnika univerziteta, studenata, Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, sa zadatkom da prati proces reforme visokog obrazovanja.

Doneta je i odluka da se zatraži informacija Grada Beograda kako bi se rešio problem grejanja na fakultetima, a Ministarstvu prosvete i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo je naloženo da nađu rešenje povodom statusa studenata osnovnih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Vlada je konstatovala da zahtev studenata o zbirnom upisu godine ne može prihvatiti, pošto nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi o potrebnih 48 ESPB bodova kao uslovu za upis akademske 2009/2010. godine, a peruzela je i obavezu da prilikom izrade budžeta Republike Srbije za 2010. godinu maksimalno uvaži zahtev studenata o adekvatnom izdvajanju sredstava za obrazovanje.

Inače u petak od 13 časova više hiljada studentata je u dvoipočasovnoj protestnoj šetnji blokiralo saobraćajnu traku Brankovog mosta u smeru ka Novom Beogradu. Studenti su zatim prešli most i zadržali se kod centra "Sava" u kome se održavala međunarodna konferencija o bolonjskom procesu.

U svojevrsnom performansu, studenti su za učesnike konferencije o dodeli ESP bodova pripremili špagete bolonjeze i ponudili ih za 3.000 evra kako bi mogli da plate školarinu.


Druga kolona studenata, oko stotinak njih, koji su u 14 časova krenuli u protestnu šetnju sa Voždovca, stigli su oko 16 časova ispred zgrade Vlade Srbije zahtevajući olakšice pri upisu naredne godine na teret budžeta.

Dovitljivi natpisi

Studenti su blokirali jednu traku Nemanjine ulice tako da se saobraćaj nesmetano odvijao u smeru od Slavije ka Glavnoj železničkoj stanici, kao i Ulicom kneza Miloša.

Studenti su ispred zgrade Vlade sačekati svoje kolege koji su, nakon okupljanja na platou kod Filozofskog fakulteta, krenuli u protestnu setnju preko Brankovog mosta.

Tu su svi zajedno nastavli protest, čekajući ishod razgovora sa predstavnicima vlade.


Ispred zgrade Vlade bilo je desetak policajaca koji su angažovani na regulisanju saobraćaja.

Studenti su zahtevali od države da plati školarinu svima koji imaju uslove za upis u tekuću školsku godinu, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu.


Oni su tražili, takođe, da se plati školarina i studentima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije i proširi budžetska kvota za master studije na fakultetima koji su to tražili, kao i da se reši problem grejanja na pojedinim fakultetima.

2024 © - Vesti online