Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.12.2010.
19:01
Srna A

Šutanovac: Marti otvorio Pandorinu kutiju

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je izveštajem Dika Martija o trgovini organima otetih kosovskih Srba otvorena Pandorina kutija koja će, konačno, morati da dobije neki epilog.

Nema pomirenja dok su zločinci na slobodi: Dragan Šutanovac

"Ranije su postojale sumnje i zvaničnici Srbije upozoravali su da se tako nešto dešavalo, a da nije procesuirano.

Konačno, imamo zvaničnika iz Saveta Evrope koji je podneo izveštaj i sada oni koji su nadležni moraju da se tom izveštaju posvete na adekvatan način", rekao je Šutanovac.

On je naveo da je ukazivao svojim sagovornicima da proces pomirenja ne može da se odvija na adekvatan način dok se ne sazna ko su ljudi koji su palili srpske manastire, činili ratne zločine, o čemu postoje i snimci.

"Dok sa obe strane ne rešimo otvorena pitanja teško da možemo da se mirimo i da imamo razumevanja jedni za druge", rekao je Šutanovac za beogradski časopis "Akter".

Je li Vojska Srbije najbolja u regionu?

Šutanovac je rekao da je Vojska Srbije veoma cenjena od svih relevantnih faktora, kako u regionu, tako i u svetu.

"Vojska Srbije je u odnosu na druge vojske u regionu, veoma poštovana, veoma snažna i ne daj bože da proveravamo da li je najbolja", rekao je Šutanovac.

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna, ali da nema ni rezoluciju, niti deklaraciju o neutralnosti, već samo Rezoluciju o zaštiti suvereniteta i integriteta, u okviru koje je konstantovana vojna neutralnost.

A referendum o ulasku u NATO?

Šutanovac je ponovio da pitanje ulaska Srbije u NATO uopšte nije na dnevnom redu, navodeći da o tom pitanju treba da se raspravlja "hladne glave" i samo sa idejom da li je to dobitak ili gubitak za Srbiju i njene građane.

"Pitanje je zašto su gotovo sve zemlje EU baš tamo i zašto niko nije izašao iz tog saveza i zašto su najrazvijenije zemlje sveta, upravo, u savezu ili pri njemu", naveo je Šutanovac.

On je rekao da je pogrešno protumačeno da se usprotivio referendumu o ulasku u NATO, navodeći da je samo rekao da se "velike stvari u životu političara i naroda ne dešavaju na referendumima, pogotovo ne u zemljama koje još nisu stale "na zelenu granu, kao što ni Srbija nije".

Tržišta za naše oružje - Afrika, Brazil, Indija...

Govoreći o srpskoj vojnoj industriji, Šutanovac je rekao da je Srbija najkvalitetnija u oblasti proizvodnje svih vrsta i kalibara municije, ali da ima i oklopno borbeno vozilo "lazar", haubicu "nora", izrađenu po NATO standardu, novi avion "lasta", koji se već prodaje, kao i protivoklopnu raketa "bumbar", a završava i bespilotne letelice.

On je naveo da Srbija ulazi i u posao izgradnje fabrika za proizvodnju municije na severu Afrike gđe će biti snabdevač, te da joj je u interesu da dobije i ugovor o izgradnji i kasnijem servisiranju jedne vojne bolnice, takođe na severu Afrike, kao i veliki ugovor za remont i modernizaciju tenkova.

Šutanovac je naveo da postoji ideja da se rade neki razvojni programi zajedno u korist brazilske i srpske vojske, kao i za treća tržišta, a sledeća destinacije je Indija.

On je rekao da Vojska Srbije ima odlične odnose sa Rusijom i Kinom, praktično sa svim zemljama BRIK-a.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.12.2010. 19:21
Kako laze. Kada je to Tadic ukazivao na zlocine? Daj ne lazite ovaj narod vise.
Ponedeljak 27.12.2010. 19:25
Jos kada bi Marti rekao. ko je sve znao, a cutao je, ne mislim na strani kor, nego na ove nase jututunce, Pa da vidimo gde stojimo. Ako je uperio prst na jednog ( Tacija), nek uperi na sve.
Ponedeljak 27.12.2010. 19:21
"On je naglasio da je Srbija vojno neutralna, ali da nema ni rezoluciju, niti deklaraciju o neutralnosti, već samo Rezoluciju o zaštiti suvereniteta i integriteta, u okviru koje je konstantovana vojna neutralnost."Lud zbunjenog,pametan obojicu.To su reči jednog ministra vojske?Ojačao je vojsku,profesionalizovao je.Sad nek njega brani ta vojska,da vidimo,a izgleda da će uskoro moći da se pokažu na delu.Kao i onih 5000 Pačićevih.Znači,imamo 10000 pod oružjem koje treba razoružati,pa onda malo po bagri,malo više mislim.Znači,za dan gotovo,čisto,kad se dogodi narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online